guatr belirtileri nedir

Guatr

Boyun ön kısımda bulunan tirold (kalkan) bezinin iltihap ve kanser dışındaki bir sebeble büyümesidir. Tirold bezi boynumuzun ön kısmında yerleşik, iki parçalı, küçük bir içsalgı bczidir. Salgıladığı hormon ile vücudumuzun çalışma hızını belirler. Ü rettiği hormon azalırsa vücudumuzun çalışma hızı düşer, fazla hormon salgılarsa vücudumuzun çalışma hızı artar.

Belirtileri

Hastalık çeşitlerine göre guatr hastasının şikayetleri de değişir. Hormonların fazla üretildiği (zehirli guaır) tiplerde, ellerde titreme, terleme, kalp çarpıntısı, sinirlilik, gözlerin yuvalarından taşması, ishal, iştah artması ama kilo alarnama, adet düzensizlikIeri görülür. Hormonların az üretildiği durumlar da ise, hareketlerde ve duygularda yavaşlama, ellerde kuruma, saçlarda kuruma-dökülme, adet düzensizlikleri görülür.

Tedavisi

Guatrı olan hastaların tedavisini yönlendiren birkaç durum vardır. lıUatrla beraber tiroit az veya çok çalışıyor olabilir. Düzgün büyümüş guatr esas olarak tiroit hormonu içeren ilaçlarla tedavi edilir. Genel kanı olarak guatr geliştikten sonra iyot verilmesinin tedavi edici etkisinin olmadığına inanılır. Ancak iyot eksikliği olan bölgelerde guatr gelişmeden iyot verilerek iyot eksikliği giderildiğinde. guatr olması önlenebilir ve az olasılıkla var olan guatrın büyümesi engellenebilir. Guatr geliştikten sonra fazla iyot kullanılması özellikle iyot eksikliği olan bölgelerde guatrın fazla çalışması yani hipertiroidizmle sonuçlarıabilmektedir. Dolayısıyla düzgün büyümesi olan guatrlı hastalarda zaman zaman TSH testi de tekrarlanarak tiroit hormon u verilmesiyle guatrda gerileme sağlanabilir. Çok sık görülmemekle beraber büyük guatrı olan ve boyunda baskıya neden olarak solunum sıkıntısı yaratan düzgün büyümüş guatrlı hastalarda ilaçla istenen sonuç elde edilemiyorsa cerrahi tedaviye başvurulabilir. Bu hastalarda ilacın ne miktarda ve ne kadar kullanılması gerektiği tam açıklığa kavuşmamıştır. Ancak hastayı izleyen hekimin izleme süresinde hastada elde ettiği sonuçlara göre karar vermesi en uygun yoldur. Bazen de ameliyat gerekir. Guatr ameliyatlarında en çok boyunda iz kalıp kalmayacağı ve sesin kısılıp kısılmayacağı endişesi duyulur. Boyunda cilt pililerine paralel olan 3-4 santimetrelik bir kesi yapılarak ameliyat gerçekleştirilir. Bu kesi estetik dikildiğinde kalan iz hiç belli olmaz. Anestezin sırasında boğazin tahriş olmasına bağlı olarak, 1-2 gün süren ses kı sıklığı olabilir. Yutkunmadaki 1-2 günlük ağrı ile birlikte ameliyat kolay geçer. Genellikle hastalar 1 gün hastanede yatıp ertesi gün taburcu olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp