guatr belirtileri kan tahlili

GUATR

Boynun ön yüzünde şah damarlarının arasında, cildin hemen altında sağda ve solda yerleşmiş tiroit bezinin kanser harici büyümesine "guatr" denir. Tiroit bezinin büyümesi sonucu ortaya çıkar ve geceleri nefes darlığına sebep olabilir. Tiroit bezi fazla hormon salgılarsa buna "zehirli guatr"(hipertiroidizim) denir.

Ülkemizde 3-5 milyon arasında guatr hastasının olduğu tahmin edilmektedir. İyot azlığından ortaya çıkar. Bilhassa ergenlik çağında fazla görülür, Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. İyot yetersizliği dağlık bölgelerde fazla görülür. Nodüllü ve nodülsüz guatr da günümüzde cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Guatr tedavisinde cerrahi tedavi artık neredeyse sadece kanser riski olan nodülerde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise gerek nodüllü gerekse nodülsüz guatr çeşitlerinde ameliyat hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Tiroit tiroksin hormonu salgılar.

Guatr ve Şişmanlık

Tiroit hormonu vücudun normal çalışması için gereklidir. Hormon fazla olursa, metabolizma hızı yüksek olursa, hasta istediği halde kilo alamaz. Ancak tiroit hormonu yetersiz olduğunda düşük metabolizma hızı nedeniyle ilk belirti hızlı kilo almadır. Bu hastalarda kilo alma birkaç mekanizma ile olmaktadır. Bu hastalar rejim yapsalar dahi kilo veremezler. Aksine kilo almaya devam ederler. Zayıflama rejimine girecek hastalarda öncelikle tiroit hormonu ölçümleri yapılmalıdır. Şişmanlık, şu durumlarda meydana gelir:

Guatr ameliyatı sonrasında veya zehirli guatrda uzun süreli ilaçla tedavi sonunda tiroksin desteği yetersiz dozda olursa, tiroit iltihabı sonrasında, tiroidin yetersiz çalışması sonucunda, lityum ile psikiyatrik tedavi görmüş hastalarda tiroksin desteği yetersiz dozda olursa veya doğuştan tiroit bezi yetersiz gelişmişse şişmanlık görülebilir. Paratroid bez i aşırı çalışırsa kalsiyum yetmezliği görülür.

Paratroid bez i az çalışırsa D Vitamini yetersizliği görülür. Guatr Hastasının Alması Gereken Besinler Pırasa, kuru erik, balık, fasulye, sarımsak, soğan, dut, inek sütü, hoşaf, havuç, lahana, turp ve mısır yenmemelidir. Kabız olunmamalıdır. Kereviz kaynatılır suyu içilirse faydalıdır. Çay faydalıdır. İyot en çok deniz su yosunu, deniz ürünleri ve iyotlu tuzda bulunur.

Tiroit fazla çalışırsa tansiyon ve vücut ısısının yükselmesi ortaya çıkar. Tiroit az çalışırsa kilo artması, yorgunluk, kabızlık, dikkatin azalması, depresyon, çabuk üşüme, tırnak kuruması, saç kırıklığı ve kolesterol yükselmesi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. 60 kg ağırlığında bir bayanın 2400 kalori alması gerekir. Bayanlar düzenli spor yapar ve bu kadar kalori aldığı halde hala kilo alıyorsa tiroit hormonu yavaş çalışıyor demektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp