Graft - Versus - Hoşt (sekonder Hastalık)

Graft - Versus - Hoşt (sekonder Hastalık) : Burada transplantın immünokom- petan hücreleri, konakladıkları organizmanın hücrelerine karşı antikor yapabilirler.Eğer yeni organ ya da dokuyu a- lan organizmanın immün yanıt yeteneği kaybolmuş ise (yamanın tutması için ışınlama ya da ilaçlarla bu yetenek zayıflatılır), böyle kimselerin yaşayabilmesi için kemik iliği transplantasyonu yapılır. Kemik iliği transplantasyonunun özelliği vardır. Çünki ilik immünokompetan hücrelere kaynak olan stem hücrelerini içerir. Kombine immün yetersizliği olan çocuklara bu nedenle kemik iliği transplantasyonu yapılır. Bu doku, alıcı tarafından reddedilmez. Fakat burada ters bir olay gelişir. Nakledilen dokudaki lenfositler, eğer doku uyuşmazlığı varsa, konakladığı organizmanın dokusuna karşı antikor oluşturur.

Böylece sekonder hastalık ya da graft-versus-host hastalığı denilen bir tablo oluşur. Graft’ın lenfositleri, konağın dalak ve karaciğerinde çoğalır. Böyle kimselerde GVH reaksiyonu olarak dermatit, barsak lezyonlarından diyareler, karaciğer lezyonları, pnömoni, trombositopeni görülür ve hızla ölümle sonlanır- Konak hücreleri, nakledilen dokunun lenfositleri tarafından zarara uğratılır. Bu lezyonlar deride karakteristik bir görünüm oluşturur. İşgalci lenfositler epidermin bazal membranını deler ve Malpighi tabakasında akantoliz oluşturur. Buna I. tipte lezyon denir. Bu lenfositler değdikleri epitel hücrelerinde degenerasyona neden olur. Bu da II. tipte lezyon adını alır. Lenfositlerin uzantıları ile epitel hücrelerini sarması sonucunda, epitelde koagülasyon nekrozu oluşur.

Bu III. tipte lezyondur. Yaşayan vakaların sirkülasyondaki lökosit ve eritrositleri, yabancı lökosit veeritrositlerdir. Böyle kimselere “chimera” denir.İmmün sistem, yabancı hücreleri kendinden gibi kabul etmesine rağmen bazı reaksiyonlar oluşabilir. örneğin deneysel olarak bir hayvanın bir dokusu hibrid yavruya verilebilir. Yavrunun immün sistemi anneden gelen hücrelere yanıt vermez- Fakat anneden gelen hücreler, babadan gelen hücrelerin H antijenlerine kendinden olmayan madde olarak reaksiyon verir ve sekonder hastalığa benzer generali- ze bir reaksiyon olur. Buna “runt hastalığı” denir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp