göz tansiyonu ilaçları nelerdir

Göz Tansiyonu Neden Olur? :

Glokom – Göz Tansiyonu

Glokom (göz tansiyonu) veya halk arasındaki yaygın adıyla göz tansiyonu, dünyada önde gelen körlük nedenlerinden biridir. Göz tansiyonu her ne kadar çoğunlukla ileri yaş hastalığı olarak karşımıza çıksa da her yaşta görülebilir. Glokom(göz tansiyonu) hastalığının değişik tipleri vardır. Bunlardan en önemlisi açık açılı göz tansiyonudur çok yavaş ilerlediğinden, belirtileri hasta tarafından fark edilmeyecek kadar yavaştır. Göz tansiyonu kaç olmalı veya değerleri sorusunun cevabı tam olarak belirlenmemiştir. 10-20 arası normal kabul edilse de de herkes için geçerli değildir. Glokom(göz tansiyonu) hastalığının erken teşhisi oldukça zordur ve birkaç dakikalık bir göz muayenesiyle erken dönemde yakalanması mümkün olmayabilir. Göz tansiyonu-glokom hastalığını erken tanısı için rutin göz muayenesine ilave olarak bazı testler yapılması gereklidir. Glokom-göz tansiyonu tedavisi için 3 seçenek vardır: ilaç, lazer ve ameliyat.

Biz glokom ilk teşhis edildiğinde öncelikle lazer tedavisini tavsiye ediyoruz.

Glokomda lazer tedavisi SLT ( slelektif lazer trabeküloplasti) tekniğidir. Daha sonra glokom damlaları da kullanılabilir. Yetersiz kalırsa glokom ameliyatı yapılabilir.Glokom ameliyatında tüp veya express implant kullanılabilir. İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesinde glokomun erken teşhisi için her türlü tetkik imkanları vardır. Göz tansiyonu rutin göz muayenesinde ölçülür ama teşhis için yeterli değildir. Göz doktoru muayenesi takiben özellikle yaşı 40 üzerinde olanların bu tetkikleri yaptırmaları önerilir. Glokom gözde belirti verdiğinde erken teşhis yapılmış sayılmaz. Tetkikler kolaylıkla yapıldığından göz doktorunuzdan bu tetkiklerin yapılmalarını talep ediniz. Göz tansiyonu ölçümü, görme alanı tetkiki ve optik sinir topografisi başlıca tetkiklerdir. Diğer bir glokom türü ise açı kapanması glokomudur.

Şiddetli ağrı ve görme kaybıyla birlikte bulantı kusma görülebilir.

Acil bir durumdur. Derhal bir hastane veya göz doktoruna görünülmesi gerekir. Erken tedaviyle hasar ortaya çıkmadan önlemek mümkündür. Bu tabloyla doktora gidildiğinde acil servislerde hasta göz ağrısı ve görme kaybını ön plana çıkarmayıp karın ağrısı,bulantı kusma şikayetlerini ön plana çıkarırsa teşhis hataları olabilir. Bu nedenle şiddetli göz ağrısı,görme kaybıyla başlayıp sonra bulantı kusma gelişen bir tablo varsa doktora bu şekilde ifade edilmesi teşhis hatalarını önleyecektir. Erken başvurulduğunda ilaç tedavisiyle göz tansiyonu düşürülür ve lazer iridotomi işlemi yapılır. 

Tanım: Glokom erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde sonucu görme kaybına kadar varabilen sinsi bir hastalıktır. Glokom, görme siniri hasarının oluştuğu bir dizi durum için kullanılan bir terimdir. Glokomun başlıca nedeni göz içindeki basmcm yüksekliğidir. Göz içinde salgılanan ve gözün beslenmesi için gerekli olan göz içi sıvısının boşalamamasma bağlı olarak göz içinde basmç yükselir. Yükselen göz içi basmcı da göz siniri hücrelerine zarar verir. Glokomun (göz tansiyonu) sinsi bir hastalık olarak nitelendirilmesinin en önemli sebebi; kendini görme kaybının başladığı ilerlemiş safhalarında fark ettirmesindendir. Bu hastalık her yaş grubunda görülebildiği gibi yeni doğmuş bebeklerde de olabilmektedir. 

 
Glokom riskini arttıran durumlar ise; Ailede glokom öyküsünün olması (genetik yatkınlık), 35 yaşm üzerinde olunması, şeker hastalığı, şiddetli kansızlık veya şoklar, yüksek-düşük sistemik kan basıncı (vücut tansiyonu), yüksek miyopi, yüksek hipermetropi, migren, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve ırksal faktörlerdir. Bu özelliklere sahip kişilerde glokom hastalığının ortaya çıkma riski normalden daha yüksek olduğu için, bu kişilerin görme sinirindeki hasarm erken tespiti amacıyla düzenli olarak göz muayenelerini yapürmaları uygun olur.
 
Belirtiler: Sabahlan belirginleşen baş ağrılan, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında parlak halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı şeklindedir.
 
Tedavi: Glokom tedavisinde son yıllarda geliştirilen ilaçlar ve yeni cerrahi yöntemlerle yüz güldürücü sonuçlar bildirilmektedir. Yeni geliştirilen glokom damlaları da göz içi basıncındaki artışlara karşı koruyucu ve glokomlu gözde hasarı azaltıcı alternatiflerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp