göz tansiyonu belirtileri ve tedavisi

Göz Tansiyonu Belirtileri

  • Sabahları belirginleşen baş ağrıları
  • Zaman zaman bulanık görme
  • Geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi
  • Televizyon izlerken göz etrafında ağrı

Göz Tansiyonu Tedavisi

SLT nedir?
SLT (Selective Laser Trabeculoplasty) tevdisi GLOKOM (Göz Tansiyonu) rahatsızlığı için güvenli ve etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Bu tedavi, göz tansiyonu tedavisinde devrim olarak kabul edilmekte , hastaya kolay ve rahat bir şekilde uygulanmaktadır. SLT glokom hastasının ilaç kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmakta ve hatta ameliyata bile gerek kalmamaktadır. Hasta, glokom ilaçlarına bağlı yan etkilerden ve yüksek ilaç maliyetlerinden kurtulmakta ayrıca belirli saatlerde damla damlatma stresini yaşamamaktadır.
Yapılan araştırmalara göre, ilaçla yapılan glokom tedavisinin %30'unun etkisiz olduğu tespit edilmiştir.

SLT ne işe yarıyor?
SLT büzüşmüş olan bu kanalların içini açmaya yarıyor. Düşük dozda lazer enerjisi tıkalı kanalların içine gönderilerek melanin veya pigmen gibi hedef hücreleri etkileyerek, bu hücrelerin tekrar canlılık kazanmasını sağlıyor böylece tıkalı kanal yapısı normal halini alıyor. Hasarlı dokuya bu işlem yapılırken normal göz dokusu lazer enerjisinden zarar görmüyor.

SLT nasıl bir ortamda yapılıyor, ameliyat gibi bir şey mi?
Hayır. Lazer muayene olduğunuz odada yapılır. Herhangi bir ameliyat koşulu gerekmiyor. Hastanede yatmanız, günlük aktivitelerini kısıtlamanız gerekmez. Özel bir mikroskobun önüne oturursunuz, gözünüze anstezik bir damla damlatılır ve birkaç dakika süreyle gözünüze lazer ışınları gönderilir. Bu işlem esnasında ağrı duymazsınız.

SLT bir kez mi yapılıyor?
Hayır. Tekrarlanabilir. Birinci seanstan sonra yeterli cevap alınamadıysa veya bir süre yeterli basınç düşüşü sağlanmasına rağmen göz tansiyonunun yeniden yükselmesi durumunda ikinci ve ardıl seanslar yapılabilir.

SLT'nin gözüme bir zararı olabilir mi?
Hayır. Yapılan araştırmalarda göze bir zararı olduğu saptanmamıştır, güvenlidir.

GÖZ TANSİYONU NEDİR?

Gözümüzün ön kısmında kornea ve göz merceği isimli iki önemli doku bulunur.Keskin ve net bir görüş için ışığın bu dokulardan hiç kayba uğramadan geçmesi gereklidir.Bu nedenle bu dokularda kan damarları bulunmaz.Ancak bu dokulardaki hücrelerde yaşamlarını sürdürmek için vücudumuzdaki diğer hücreler gibi oksijen ve besin maddelerine ihtiyaç duyarlar.İşte diğer dokularda kan dolaşımının yaptığı bu görevi gözde ‘’göz içi sıvısı’’ denen özel bir dolaşım sistemi yerine getirir.Bu sıvının her iki saatte bir yenilenmesi gerekir.Glokom hastalığında sıvının göze girişinde bir sorun yoktur,ancak gözü terk etmesini sağlayan kanal sistemi bozulmuştur.Bu nedenle sıvı gözde birikir ve göz içinde basınç(göz tansiyonu) yükselir.

GÖZ TANSİYONU HASTALIGI(GLOKOM) BELİRTİ VERMEDEN KÖR EDEBİLİR
Göz tansiyonu hastalığı(glokom) hiçbir belirti vermeden kalıcı görme kaybına yol açan sinsi bir hastalıktir. Ailesinde göz tansiyonu olanlar,miyop kişiler,kortizonlu ilaç kullananlar,damar tıkanıklığı ve şeker hastaları risk altındadir.Korunmak için kırk yaşından itibaren göz tansiyonu ölçülmesi şarttir

GÖZ TANSİYONU YÜKSELİNCE NE OLUR?
Gözümüz aslında bir kameradır;asıl görme olayı beyindeki görme merkezinde gerçekleşir.Göz ve beyin arasındaki bağlantıyı sağlayan kabloya ‘’görme siniri’’ adını veriyoruz. Göz tansiyonu yükselince görme sinirini oluşturan hücreler üzerinde ezici ve tahrip edici bir etki oluşur.İşte göz tansiyonuna bağlı ortaya çıkan bu sinir hücresi kaybına glokom denir.Sinir hücreleri zedelendiklerinde kendileri yenileyemezler.Bu nedenle görme sinirindeki hücrelerin ölümü belli bir süreç sonunda kalıcı görme kaybına yol açar.Glokoma bağlı gelişmiş görme bozukluğunu ne yazıkki düzeltemiyoruz.Ancak tanı konduktan sonra uygun tedaviyle hastadaki sinir kaybına daha iyi aşamaya geçmesini önleyebiliyoruz.Bu nedenle amacımız olabildiği kadar erken evrede teşhis koymak ve zaman yitirmeden tedaviye başlamaktır.

GÖZ TANSİYONUN NORMAL DEĞERİ NEDİR?
Normal göz tansiyonu hatalı bir kavram. Bunun yerine ortalama göz tansiyonundan bahsetmek doğru olur.Normal kişilerde bu değer 17’dir.Ancak göz tansiyonun seviyesi her zaman teşhis ve tedavi için bize kesin sınırlar çizmez.Göz tansiyonu 25’in üzerindeyse çok büyük olasılıkla tedaviye başlarız.18 ile 24 arasında ise çeşitli risk faktörlerini ve oluşmuş olan sinir hasarının düzeyine göre karar veririz.Ancak sinirdeki hasarın çok ilerlemiş olduğu geç evrede tanı konmuş olan hastalarda göz tansiyonlarını daha fazla düşürmeyi ve 12-15 arasında tutmayı amaçlarız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp