göz ilaçları nasıl kullanılır

Göz İlaçları 2 :

GOZ ILAÇLARI
• Peygamber Alevhis-Selam, sahabe ve tabiin döneminde göz ila cı olarak en çok mantar suyu, sansabir suyu, sürme ve bal kullanılıyordu. Bunlardan ilk ikisi hasta göze mil ile sürme gibi çekiliyor veya damlatılarak kullanılıyordu. Sürme ile bal ise Yine mil ile sürme gibi çekiliyor veya merhem gibi sürülüyordu. Bunlardan başka hasta göze tatbik edilen bazı ilaçlar da vardı.
Özellikleri ve KullanIlış Şekilleri:
• Mantar suyu, göz hastalıklan için en kıymetli ilaçlardandır.
• Mantar suyu, sürme ile kanştınlarak göze çekilirse, kirpikleri kuvvetlendirir.
• Mantar suyu, sade olarak göze sürme gibi çekildiğin de ise gözün görme duyusunu güçlendirir.
• Mantar yemek dahi, gözün görme duyusunu takviye eder. Eğer gözde hararet varsa, mantar suyunun sade olarak sürülmesi daha faydalıdır. Eğer hararet yoksa, diğer ilaçlarla kanştınlarak kullanılır.
• Yaş mantar sıkıştınlarak suyu çıkartılır, sonra içine göz hastalığının cinsine göre ilaçlar kanştınlır, daha sonra da göze sürme gibi çekilir veya damlatılır.
• Yaş mantan ikiye yanp iç kısımlannı gözün üzerine koymak suretiyle de kullanılır.
• Yaş mantann suyu çıkanlır, içine hiç bir şey karıştırılmaksızın, göze sade olarak damlatılır veya sürme gibi çekilir.
• Mantar suyu, göz hastalıklanna karşı pek faydalı bir ilaç olduğu gibi, göz zMiyetine karşı da taydalıdır. Bütün bunlar yaş mantarla ilgilidir."Mantann suyu, sürme ile kanştınlırsa, göz için en iyi ilaç yapılmış olur. Çünkü sürme (antimun) göz kirpiklerini kuvvetlendirir, gozun görme duyusunu güçlendirir ve göz nezlesini de giderir. Mantar Suyunun En Güzel Bir Şekilde Elde Edilmesi:
•Mantar, ekip dikmeden, Allah'ın kudreti ile kendiliğinden biten bir bitkidir, suyu ise göz hastalığına karşı şifadır'' buyurmuştur. Mantann suyu şöyle çıkarılır: Önce kabuğunu soyulur. Sonra ikiye bölünür ve suyunu mil ile çıkanlır ve bununla göze sürme gibi çekilir, ikinci çekilişde göz iyileşir.
• Mantar suyu damlası bütün göz hastalıklan için değil, bazı göz hastalıklanna bilhassa göz iltihabına karşı şifadır.
Sabir suyu Damlası:
Sabir, sahralarda yetişen bir bitkidir. En meşhuru Yemen Sahilindeki Sokotra adasında yetişir. Kokusu güzel, tadı acı, rengi altın gibi sandır. Bıçakla kabuğu çizilip yarıldığı zaman, içinden san ve acı bir su çıkar ki, çoğu kez kullanılan kısmı budur. Sanlığından dolayı adına sansabir denilir. Ziraati yapılan bir bitkidir. Kabuğu yarıldıktan sonra sıkıştınlarak suyu çıkartılır, sonra sap kısmı kurutulur. Diğer ilaçların içine kanştınlarak kullanıldığı zaman, onlan zararsız hale getirir. Mizacı sıcak ve kurudur. Hekimlikte ve güzel kokusundan dolayı esans yapımında kullanılmıştır.
• Sabir suyu damlası, hasta göze sürme gibi çekilir veya damlatılır. Damlatıldıktan sonar göz bir sargı ile kapatılır.
• Sabirsuyu, göz kapaklanndaki şişlikleri giderir, dimağda ve göz sinirlerinde bulunan safralı artıklan temizler.
Sürme : (antimun) Sürme taşı, asya dağlanndan çıkan siyah bir maderıdir. En iyisi Isfehan'dan çıkar, parçalanması kolay, parlak, temiz olduğu zaman beyaz gümüş rengindedir, parmaklar arasında ovuşturulduqu zaman, etrafa güzel koku saçar. Çok eski zamanlardan beri bilinen bir madendir. Başka madenierden de sürme yapılmaktadır. Mizacı soğuk ve kurudur. Toplayıcı, soğutucu ve temizleyici özellikleri vardır.
* Sürme, gözlerdeki ki ri , çapağı temizler, göz kapaklan için faydalıdır. Sürme hem göz sağlığını koruyucu ve hem de göz nezlesi gibi hastalıklan tedavi edicidir.
Bazı Özellikleri:
* Sürme, göz ilaçlarına katılır,
* Göze faydalı olup göz sağlığını korur,
* Gözü ve yüzü güzelleştirir,
* Güneş ışınlarının göze çarpmasını hafifletir, gözün görme duyusunu ve göz sinirlerini kuvvetlendirir,
* Gözü temizler ve parlatır
* Sürme, inceltilmiş bal şerbeti ile macun yapıldıktan sonra göze çekilirse, baş ağnsına karşı faydalıdır.
* İçine misk karıştırılarak yapılan sürme macunu, bil hassa yaşlı kimseler ve gözlerinde zayıflık olanlar için en iyi göz ilacıdır.
* Sürme, gözdeki zararlı maddeleri inceltir ve dışarı atar. Göze süs ve güzellik verir.
* Sürme, tuz ile karıştırılarak göze çekilecek olursa,gözde meydana gelen fazla eti giderir.
* Sürme, ihtiyar ve gençler için daha da faydalıdır. Fakat iltihaplı göz hastalığı olan kimselerin sürme çekinmesi uygun değildir.
* Sürme, göz yaşını ve gözdeki yaralan kurutur, gözün sağlığılli ve göz sinirlerini korur ve kuvvetlendirir. Başka maddelerin içine katılarak ilaç olarak ta kullanılmaktadır.
* Sürme, göze parlaklık vermekten daha çok gözün

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp