Göbek Kordonunun Kesilmesi

Göbek Kordonunun Kesilmesi : Normal doğumun ardından bebeğin ilk solunum hareketleri kordon kesilmeden başlar. Göbek kordonunun kesilmesi özel dikkat ister ve bu konuda eğitim görmüş biri tarafından yapılmalıdır. Bu yüzden, evde doğuma yardım eden kişi göbek kordonunu bağlamakla yetinmeli, kesmeyi uzmanına bırakmalıdır. Bununla birlikte, kordonu kesmek zorunda kalırsa aşağıdakileri yapmak gerekir:

• Kordonu bağlamak için steril pensler ya da kordon sargılan kullanılır. Bunlar bulunamazsa temiz bir ip, örneğin ayakkabı bağı bile aynı işi görebilir. Kordonu bağlarken koparmamaya dikkat etmelidir. Kullanılan ip ya da sargıya sağlam bir düğüm atılır. Bağlanan kordonun etene tarafında kalan bölümünde nabız alınmamalıdır; nabız alınıyorsa düğümün gevşek olduğu anlaşılır, biraz sıkılaştınlır.

• Kordona bebeğin göbeğinden 20-25 cm uzakta bir düğüm daha atılır. Bu işlem eczanelerde satılan ve bu iş için özel yapılmış plastik kıskaçla yapılırsa daha iyi olur.• Kordon iki düğümün arasından steril bir makas ile kesilir. Daha sonra düğümler kesinlikle açılmaz, kordonun başka bir yerine yeni bir düğüm atmak gerekmez. Bebek kordondan kan kaybediyorsa zaman yitirmeden yeni bir düğüm atılarak kanama durdurulur.

• Bağlanan ve kesilen kordona zarar gelmemesi için büyük bir özen gösterilmelidir. Kordon iyi düğümlenmezse ya da düğümlenen yer açılırsa bebek kanama nedeniyle ölebilir. Normal olarak, düğümün atıldığı yerdeki damarlar kısa bir süre sonra kapanır ve kanama tehlikesi kalmaz; gene de kordondaki düğüm hiçbir zaman açılmamalıdır.

• Yenidoğanda solunum hareketleri başlamamışsa, bebeğin eteneden gelen oksijeni kullanması gerektiğinden, kordonu bağlama ve kesme işlemi ertelenir.Bazı uzmanlar, göbek kordonu bağlanıp kesildikten sonra göbeğin 2 cm uzağına, yukarıda sözü edilen göbek kıskacının yerleştirilmesini ve bu bölgenin biraz üstünden kordonun kesilmesini, bu kıskacın göbek kendiliğinden düşene değin burada kalmasını önerir. Kıskaç bulunamasa da, yukarıda belirtilen basit bağlama ve kesme yöntemleri yeterli olacaktır; bebek hastaneye götürülünce bağlanan yerin göbeğe yakın bölümüne kıskaç konarak işlem tamamlanır.

En doğrusu, göbeği zaman geçirmeden bağlayıp kesmektir. Gerekli aletlerbulunamazsa işlem 30 dakika kadar geciktirilebilir. Kordonu keserken kullanılacak makas steril değilse dezenfekte edici bir sıvının içinde birkaç dakika bekletildikten sonra kullanılır.Etene çıkarken bebeğin bu organla bağlantısı henüz kesilmemişse, bir havluya sarılarak bebekle birlikte hastaneye götürülmelidir. Bu sırada etenenin bebekle aynı düzeyde olmasına dikkat edilir ve bebeğin bütün yaşamsal işlevleri iyice gözlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp