Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri :

Besin zehirlenmesi, genellikle her hangi bir yolla kirlenmiş, ağlığa zararlı hale gelmiş yiyecek ya da içeceklerin tüketildiği zaman oluşan bir rahatsızlıktır. Besin zehirlenmeleri, sıklıkla halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artış gösterebilen, yaygın hastalıklardan birisidir. Besin kaynaklı hastalığa herkes yakalanabileceği gibi, bazı kişiler bu rahatsızlığa daha duyarlıdırlar.

Besin zehirlenmelerine daha duyarlı olan riskli gruplar olarak bebekler, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler görülmektedir. Besin zehirlenmeleri genellikle hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinin türü ve bu besini tüketen kişinin özellikleri ile ilişkili bazı faktörler; hastalığın daha ağır seyretmesine hatta ölümle sonuçlanmasına yol açabilmektedir.

Besin Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Besin zehirlenmeleri genellikle ani olarak başlar, ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları ve karında krampların yanı sıra, bazen ateş gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Midenin asidinin azalması, bakterilerin üremesini kolaylaştıracağından risk faktörleri arasında ilk sırayı almaktadır. Besin zehirlenmelerinde, antibiyotik kullanımı bu bakterileri de yok edeceğinden, doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır.

Uzun süren ishal olma durumlarında ve ateşin yükselmesi durumlarının yanı sıra karın ağrısı bulunan durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kusma sürekli ise ve özellikle bebeklerde ve yaşlılarda görülüyorsa sağlık kontrolünden geçirilmelilerdir. Besin zehirlenmesinin tedavisindeki amaç, kaybedilen sıvıyı ve mineralleri yerine koymak ve zehirlenmeye neden olan bakteriyi yok etmektir. Besin zehirlenmesi çoğu kez hafif atlatılabilmektedir. Besin zehirlenmesi yaşanılan durumlarda hasta kusturularak doktora başvurulmalıdır.

Besin zehirlenmesini önlemek için yiyeceklerin yeteri kadar pişirilmesi, tüketilen besinlerin temizliğine dikkat edilmelidir. Uygun koşullarda hazırlanmış ve saklanmış besinleri tüketilirken, içme suyunun taze ve temiz olması oldukça önemlidir. Pastörize edilmiş sütlerin tüketimi tercih edilmeli, özelliklede sıcak mevsimlerde yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp