Genel Klavuzlar

Genel Klavuzlar :

Güvenilir bir vasküler yol gereklidir ve genellikle intravenöz kateter yerleştirilmesini gerektirir (örneğin Hicman-Broviac kateteri). Hasta tümör hücreleri parçalandıkça oluşabilecek hiperürisemiyi engellemek için hidrate edilmeli ve 300-600 mg/gün oral allopurinol verilmelidir. Serum elektrolitleri ve tam kan sayımı günlük veya günaşırı olarak takip edilmelidir. DIC riski olan hastalarda kemoterapinin ilk günlerinde günlük olarak tam koagülasyon paneli görülmelidir. Hipofibrinojenemi (fibrinojen seviyesinin 100 mg/dl'den az olması) kriyopresipitat infüzyonu ile düzeltilmelidir. PTZ ve aPTT' deki ciddi uzamalar taze donmuş plazma ile düzeltilmelidir. Promyelositer lösemi hastaları heparinle orta seviyede profilaktik antikoagülasyondan fayda görebilirler. Eğer kanama hayatı tehdit eder düzeydeyse hastalar trombosit transfüzyonları ve hipofibrinojenemiyi (fibrinojen seviyesinin 100 mg/dl'den az olması) düzeltmek için kriyopresipitat infüzyonları ile tedavi edilmelidirler.

Ciddi kardiyovasküler hastalık yoksa hastalarda eritrosit transfüzyon sıklığını azaltmak için he matokrit %25-30 civarında tutulmalıdır. Trombosit transfüzyonları kanaması az olan veya hiç olmayan hastalarda yalnızca trombosit sayısı 10000/uL altına düştüğünde, ciddi muköz membran kanamaları veya kan alınan yerlerde kanamaları olan hastalarda 20000/uL altına düştüğünde verilmelidir.

Enfeksiyonların tedavisinde agresif olunmalıdır ve olası enfeksiyon odakları ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin enfekte dişler çekilmeli, abseler drene edilmeli ve enfekte intravenöz kateterler gibi yabancı cisimler çekilmeli ve değiştirilmelidir. Ağız, cilt ve rektuma yönelik iyi bakım çok önemlidir. Siprofloksasin gibi oral fluorokinolon bir ajanla profilaksi uygulanabilir. Siprofloksasin iyi tolere edilir ve anaerob gastrointestinal florayı korur böylece barsaklarda fungal overgrowth sorunu yaşanmez, Bu yaklaşım aynı zamanda gram negatif bakterilerle sistemik enfeksiyon riskini azaltmakta da etkili görünmektedir.

Geçmişte gastrointestinal sistemin mantar kolonizasyonunu önleyerek sistemik kandidiazis odağı olmasını engellemek için nistatin, mikonazol ve ketokonazol ile profilaktik antifungal tedavi uygulanmaktaydı. Flukanazolün de içinde bulunduğu yeni antifungaller daha etkili olabilirler. Ampirik anti viral tedavi de önerilmektedir. Reküren oral herpes simpleks lezyonları için risk altında olan hastalar için 250 mg/m" (5 mg/kg) asiklovir 8 saatte bir intravenöz veya 8 saatte bir oral 500 mg famsiklovir granulositopeni süresince önerilmektedir. Hastalar sitomegalovirüs (CMV) durumu açısından da test edilmelidir. CMV negatif hastalar akut CMV enfeksiyonunu engellemek için sadece CMV negatif veya uygun şekilde lökositten arındırılmış kan ürünleri almalıdırlar. CMV seropozitif olan veya seropozitif bir donorden kemik iliği nakli yapılan hastalar için günde iki defa 5 mg/kg dozunda gansiklovir uygun profilaksi olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp