Gece Körlüğü Hastalığı Nedir

Gece Körlüğü Hastalığı Nedir :

A vitamini eksikliğinin sebep olduğu bir göz hastalığıdır gece körlüğü. Tıptaki adı ilede retinitis pigmentosa, bir göz kusurudur. Beyne giden sinirlerin görevlerini zamanla yerine getirmemesinden dolayı oluşur. Küçük yaşlarda fazla belirgin olmayan hastalık yaş ilerledikçe kendini iyice göstermeye başlar.

Beslenmedeki A vitamini eksikliğinin neden olduğu bir hastalıktır. Hasta; alacakaranlıkta gereği gibi göremez. Halk arasındaki adı tavuk karası olan bu hastalık genetiktir. Akraba evliliklerinden dolayı yoğun olarak görülmektedir. Görme sistemimizdeki retinanın bozukluğundan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Belirtileri, yoğun ışıkta, loş ortamlarda, alacakaranlıkta ve gece bulanık görme, cisimleri iyi seçememedir. Günümüzde kesin bir tedavisi yoktur. Ancak retina nakli ile giderilebilir. Bunun için de normal bir organ naklindeki gibi nakil edilen organı vücudun kabul etmesi gerekmektedir. Nakil edilen retinanın göz tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

Gece körlüğü, loş ışıkların olduğu mekanlarda, akşam ve gece saatlerinde yani güneş ışığının olmadığı yerlerde az görme veya görememe olayıdır. Gece körlüğüne halk arasında tavuk karası da denir. Gece körlüğünün altında yatan sebep genetik etkenler olduğu kadar doğum esnasında yaşanan sorunlara bağlı olarak da gelişebilir.

Gece körlüğü yaşayan kişi, akşam karanlığı çöktüğünde ışığın az olduğu yerlerde görme yetisini kullanamaz. 4-5 katta oturan kişi gece körlüğü yaşıyorsa, akşamları balkondan aşağıya baktığında cisimleri seçemez, göremez. Bu sebeple gece körlüğü olan kişilerin yüksek demirli balkonları olan evlerde oturması gerekir. Kimyasal maddelerin olduğu şişelerin kapakları asla açık bırakılmamalı, kişiler yüksek yerlerde yürümemeli, merdivenlerden korkuluklara tutunarak inmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp