Retinitis Pigmentosa Son Gelişmeler

Retinitis Pigmentosa Son Gelişmeler :

Halk arasında tavukkarası olarak bilinen retinitis pigmentosa (RP) hastalığı için yeni bir tedavi yöntemi bulundu.

Massachusetts Üniversitesi Tıp Okulu'nda yürütülen araştırmada, valproik asidin RP ile ilişkili fotoreseptör kaybı için etkili bir tedavi olabileceği belirlendi.

The British Journal of Ophthalmology isimli tıp dergisinde yer alan çalışmada, 7 hastanın 5'inin görme alanında iyileşme görüldüğünü belirten araştırmacılar, ilacın bilinen özelliklerinin tavuk karası hastalığına karşı etkili olduğunu bildiriyorlar.

Tavuk Karası Nedir?

Bu hastalık kalıtımsal bir hastalıktır. Göz içerisindeki retinanın bozulması nedeniyle meydana gelir. İlk başlarda esas görmenin oluştuğu sarı noktanın etrafında bu durum meydana geldiği için hastalık fark edilmeyebilmektedir. Ancak zamanla hastalık ilerledikçe hasta, etrafındaki cisimleri görmemeye başlar. Örneğin trafik kazaları, yolda yürürken birilerine çarpma veya bardak kırma gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Tavuk karası hastalığının ilerleyen dönemlerinde kişi gece görmemeye başlar. Daha sonraki aşamada ise görme alanı darlaşmaya başlar. Kişi sadece ön tarafını görür, ancak etrafta simsiyah bir görüntü olur. Sanki bir tüneldeymiş gibi sadece ön taraftan gelen ışıklar görünür. Hastalığın son aşaması körlüğe kadar gitmektedir. Körlük aşaması kırk veya elli yaşlarıdır.

Tavuk karası genetik bir hastalıktır. Yani anne ve babadan kalıtım yoluyla geçer. Tavuk karası hastalığına sonradan yakalanılmaz. Ya doğuştan vardır ya da yoktur. Tavuk karası hastası olan bir kişinin dış görünümünden herhangi bir şey belli olmaz. Sadece hekimler tarafından kontrol edildikten sonra hastalık olup olmadığı söylenilebilir.

Tavuk karası tedavisi için günümüzde her ne kadar çalışmalar devam ediyor olsa da maalesef henüz tedavisi yoktur. Bir cerrahi operasyon ile de herhangi bir düzelme sağlanamamaktadır. Çünkü tüm retina tabası tahrip olmuştur ve bunun yerine koyulması mümkün değildir. Bazı doktorlar tarafından vitamin tavsiyeleri yapılıyor olsa da bunlar sadece hastalığın seyrini yavaşlatmak adına yapılan tavsiyelerdir.

Yorumlar

  • Son** Men*****
    7 yıl önce
    hocam bende tavuk karası var ve bu hastalığın tedavisi yıllardır çıkmadı hala beklemedeyiz acaba ölüncemi tedavi çıkacak tıp ne kadar yavaş göz göre göre gözümüzü kaybedicez
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Haklısınız aslında ama kesin ve net tedaviden bahsedemesekte bu hastalığın ilerlemisini durdurmada önemli bileşenler mevcuttur. Detaylar aşağıdaki linktedir. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Fı*** Akc**
    7 yıl önce
    Hocam rahatsızlık verdim için özür dilerim tavuk karası hastasıyım günüm teknolojisinde tedavisi yok ne yapabilirim akapunturu denemek istiyorum görüşlerinizi merak ediyorum saygılarımı sunuyorum.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Alanında gerçekten uzman bir hekimden yardım alabilirsiniz. Allah şifa versin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp