Gebelikte Düsük Kâbusundan Tedavi İle Kurtulun

Gebelikte Düsük Kâbusundan Tedavi İle Kurtulun :

Gebelikte düşük kâbusundan tedavi ile kurtulun


Bir kez düşük yapmýş kadýnýn tekrar düşük yapma ihtimali yüksek. Uzmanlara göre, bir kere düşük yapmýş kadýnýn tekrar düşük yapma riski artýyor. Özellikle bazý risk gruplarýnda olanlarýn tedavisi gerekiyor. Dünya Sağlýk Örgütü, düşüğü 'fetusun ortalama 20 haftalýk gebelik sýrasýnda, 500 gr.'ýn altýnda olmasý' şeklinde açýklýyor. Gebeliklerin yüzde 15-40'ý düşükle sonlanýyor.

Daha önce gebe kalmamýş bir kadýnýn ilk gebeliğinde düşük yapma olasýlýğý yüzde 5 iken, başýndan bir düşük geçmiş kadýnýn ikinci gebelikte düşük yapma olasýlýğý yüzde 11,5, 2 kez düşük yapan da ise bu oran yüzde 29, dördüncü gebelikte ise yüzde 36'lara çýkýyor. Ýleri yaş en önemli düşük nedenlerinden biridir. En elverişli üreme çağý 20-34 yaş arasýndaki dönemdir. Bu dönemin dýşýnda gebeliklerin düşükle sonlanma şansý daha yüksektir.

Normal hamilelik şansý
Önceden düşük yapmýş olmasýna rağmen, normal ve doğumla sonlanan gebeliği olan kadýnlarýn, normal bir hamilelik geçirme şansý daha yüksektir.

Tekrarlayan düşükler
Yirminci gebelik haftasý öncesi ve bebek 500 grama ulaşmadan önce gerçekleşen iki ve daha fazla sayýdaki düşük, tekrarlayan düşükler olarak adlandýrýlýr. Bu durum üreme çağýndaki çiftlerin yüzde 2-5'inde çocuk sahibi olamamanýn nedenidir. Çiftlerde büyük bir psikolojik çöküntüye ve anne adayýnýn vücudunda tekrarlayan yýpranmalara neden olan bu durum, değişik yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.

Düşük nedenleri nelerdir?

- Anne yaşý: 35 yaş üzerinde kromozomal anomalilerin olasýlýğý artmasý nedeniyle, düşük riski de artmaktadýr. 35-39 arasý bu oran yüzde 20 iken, 42 yaştan sonra bu oran yüzde 40'a çýkmaktadýr.

- Genetik faktörler: Ýlk 3 ayda olan düşüklerin yüzde 50'sinden kromozom anomalisi sorumlu iken ikinci 3 ayda bu oran yüzde 20'dir. En sýk görülen kromozom anomalileri ise sayý anomalileridir.

- Rahim içi yapýşýklýklar: Geçirilmiş küretaj, enfeksiyonlara bağlý olarak gelişir. Bunlarýn dýşýnda iyi düzenlenmemiş diyabet, troid bezinin hastalýklarý, düşük nedenleri arasýndadýr.

- Anatomik bozukluklar: Kadýnlarýn yüzde 0.1'inde doğumsal uterus (rahim) yapý anomalileri görülmektedir. Bunlarýn çoğu gebeliğin ikinci 3 ayýnda rastlanan düşüklerdir.

- Rahim ağzýnýn yetersizliği: Tipik olarak gebeliğin ikinci üç ayýnda ağrýsýz olarak rahim ağzýnýn açýlmasý ve erken doğumla karakterizedir.

- Enfeksiyon: Klamidya enfeksiyonlarý, tüplerde týkanýklarýn oluşmasýna ve düşüklere yol açar. Mikoplazma enfeksiyonlarý da düşüğe yol açabilir. Tekrarlayan düşükleri olan hastalar, enfeksiyon yönünden de kültürler alýnarak değerlendirilmeli ve enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanmalýdýr.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp