Frengi (sifilis)

Frengi (sifilis) : Taşıyıcıları genellikle kadınlardır. Frengiye yakalanmış bir kadın, hastalık mikroplannı yıllarca taşıyabilmektedir. Bu sebeble, genelev kadınlarından frengi mikrobu kapan ve bunu kendi hanımına taşıyan erkeklerin sayısı az değildir.

Belirtileri: Frengi, üç devrede gelişme gösterir:

* Birinci devrede cinsel birleşme ile alınan mikroplar 3-4 hafta sonra hastalık belirtisi göstermeye başlarlar.
* Dış üreme organlarında, dudaklarda ve parmaklarda sert yaralar ortaya çıkar. Lenf bezlerinin şişmesi sonucu meydana çıkan bu yaralar ağrılı değildir.
* Bu yaralann frengiden kaynaklandığı ancak laboratuvar testleriyle anlaşılır.
* İkinci devre, yaralann ortaya çıkmasından 3-4 hafta sonra başlar.
* Avuçlarda, tabanlarda, alında ve bazan tüm gövdede (1-2 hafta içinde) bakır rengi deri döküntüsü görülür.
* Ağızda ve boğazda sümüklüböcek görüntüsü veren yaralar ortaya çıkar. Boğaz ağrır.
* Bu devrede kan tahlilleri frengiyi kesinlikle doğrulayacak mahiyettedir.
* Üçüncü devrede hastalık bulaşıcı özelliğini kaybeder.

Üçüncü Devrenin Tehlikeli Sonuçlar:

* Kalbin en büyük atar daman olan “aort” ta yumrular oluşur. Yumrulann ortaya çıktığı yerlerde iltihaplar ve daralmalarolur.
* Ayrıca beyin zarında da yumrular (keseler) meydana gelir.
* Yumruların merkezi sinir sistemini etkilemesi sonucu erken bunama, menenjit, motor (hareketle ilgili) sinirlerinde harabiyet, omirilikte büzülme ve genel felç görülür.
* Görme bozukluğu, sağırlık, frengi sarası diğer sonuçlar arasında sayılabilir.

Ne Yapılabilir?
* Kalp kasında, kalp damarlannda (özellikle aortta) ve aort kapakçıklarında meydana gelen frengili bozuklukla tedavi edilemez.
* Frenginin ilk belirtileri başka hastalıklarla kanştınldağı için teşhisi zordur. Mutlaka yaralardan ve kandan alınan örneklerin laboratuvarda test edilmesi gerekmektedir.
* Hastalık birinci devrede veya ikinci devrenin başında teşhis edilirse tedavisi zor değildir.
* Tedavide en çok penisilin kullanılır. Verilecek doz, belirtilere ve gelişmelere göre ayarlanır. Penisiline tepki gösteren kimselerde, bunun yerine organik arsenik ve bizmut bileşikleri kullanılır.

DİKKAT: Daha önce frengi tedavisi görmüş bir kadın, hamile kaldığı taktirde, mutlaka tekrar frengi testlerinden geçmelidir. Hamileliğin ilk yansında tatbik edilecek penisilin tedavisi bebeğin hastalıksız doğmasını temin edecektir. Zira, hastalık mikropları, bebeğe (fetus) hâmileliğin ikinci yansında geçmektedir.* Bebek frengili doğduğu taktirdemutlaka tedavi görmelidir. Eğer doğum bir hastahanede gerçekleşmiş ise; zaten doğum doktoru bunu farkedecek ve derhal tedavi altına alacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp