Fildişi ağacı

Fildişi ağacı (Aegle marmelos linn. Correa)

Türü: Sedefotugiller (Rutaceae)

İngilizcesi: Bael fruit

Ticari ismi: Bilva mool chaal

Dış görünüşü: Sert dikenli orta boy bir ağaçtır. Yaprakları 3 veya 5 yaprakcıklıdır. Çiçekleri yeşilimsi beyaz, hoş kokulu, yaklaşık 2.5 genişliğinde, küçük kümeler halindedir. Meyvesi 8-20 cm. çapında, yuvarlak, başlangıçta yeşil, sonra gri, yuvarlak, sert, eti turuncu renkli, tatlı ve hoş kokuludur.

Yöresi: Tüm Hindistan'da yetişir. Yaz aylarında piyasada bulmak mümkündür.

Kullanılan yerleri: Meyvesi (ham veya olgun), kök kabuğu, gövdesi, yaprakları, olgun meyvesinin kabuğu ve çiçekleri.

Özellikleri:
Tatlı, güzel kokulu, serinletici, düzenleyici, besleyici ve müshildir. Ham meyvesi büzücü, midevi ve sindirime yardımcıdır.

Kimyasal bileşenleri: Glikozitler, alkaloitler, flavon türevleri.

Kullanım şekli : Reçel, şerbet, kaynatma, toz.

Tıbbi Faydaları

1. Kronik dizanteri ve ishalde, özelikle ara ara kabız olan ishalli hastalar için faydalıdır. Bunun için olgun meyvesi yenir.

2. Olgun meyvelerinden yapılan şerbet kanlı dizanteriden yeni kurtulmuş hastaların bağırsaklarını yatıştırmak için faydalıdır.

3. Ham veya yarı olmuş meyveleri iştahı ve sindirimi arttırır.

4. Meyvesi, özelikle jelatinimsi salgısı ve pektini yüzünden değerlidir. Meyvesi birkaç gün düzenli alındığında kabızlığı giderir.

5. Yapraklarının kaynatması ateş düşürücü ve özelikle astımda balgam söktürücüdür. Yaprak, meyve ve kökünün antibiyotik etkisi deneylerle onaylanmıştır.

6. Kök kabuğunun kaynatması ateş, melankoli (başlıca belirtisi depresyon ve mutsuzluk olan ruhsal bir hastalık), kalp çarpıntısı ve rahim iltihaplanmasında kullanılır.

7. Olgun meyvesi kabızlık ve dizanteriyi geçirir. Karın ağrılı akut dizanteride toz haline getirilmiş meyvesinden 2-4 gr. alınır.

Doz

Toz 2-4 gr.

Haşlama 2-12 ml.

Kaynatma 28-56 ml.

Diğer Faydalı Bitkiler

• Zencefil (zingiber officinale) Hazımsızlık, buruntu (sancı), (mide ve sindirim kanalında aşırı) gaz, kusma, kasılma ve midedeki diğer sancılı durumlarda son derece önemlidir. Yiyeceklerin içinde alınmalıdır.

• Kara halile (terminalia chebula)halile (Terminalia bellerica) ve (emlica officinalis) Üçüne birlikte "triphala"; üç meyve denir ve değişik mide-bağırsak düzensizlikleri için ayurvedik bir tedavidir. Her gece 2 çay kaşığı triphala tozu kabızlık ve kabızlığa bağlı şikayetleri geçirir.

• Sarımsak(allium sativum) Eski bir bağırsak antiseptiği olan sarımsak mideden gazı alır ve sindirim kanalını temizler. 5 dişi balla karıştırılarak yapılan macundan her gün ekmeğe sürülerek yenildiğinde iştah açar, sindirime iyi gelir ve gazı alır.

• Yabani nane (mentha arvensis) Sindirim, dışkılama hissi, ishal ve kusmaya iyi gelir. Sıvı ve acı sos şeklinde kullanılmaktadır.

• çörek otu (nigella sativa) Mide sorunlarında faydalıdır. 5O gr. sirkede bekletilir, kurutulur ve toz haline getirilir. Yemeklerden sonra 6-10 gr. tozu gazı alır, hazımsızlığı giderir ve mide, dalak ve böbreği güçlendirir.

• Krubi (amorphophallus companulatus) Basur,hazımsızlık ve halsizlik için kullanılır. Turşu şeklinde acı bir gaz gidericidir.

• Rezene (foeniculum vulgare) Hazımsızlık, buruntu, mide gazı için faydalıdır. Mevsiminde yenilmelidir.

• Kimyon (cuminim cyminum)Hazımsızlık, iştah kaybı, mide gazı, şişkinlikte 5O gr. kimyon sirkede ıslatılır ve kurutulur. içine 6 gr. kuru toz zencefil ve 4 gr. siyah tuz atılır. Yemeklerden sonra 20-25 gr. kullanılır.

• Sarı kanı yarık tohumu (plantago ovata) Dizanteri ve kronik ishal durumlarında faydalıdır. Ayrıca mukoz zarları yumuşatır ve kabızlığı giderir.

ilaçlar

Ayurvedik

İshal ve Dizanteri Katujarist (kanamalı dizanteri için), Amibica

Hazımsızlık Lavan Bhoskor Churna ve Hingavasti Churna

Kabızlık Triphele. Kabzhar

Unani

Hazımsızlık Pachnol ve Majoon Muavy meda

İshal ve Dizanteri Pench, Malti1 basant, Jawarish Amla

Kabızlık Kurs Mulayyan, Majoon-Anjir ve Isafgol.

Bitkisel

ishal China complex

Hazımsızlık Hydrastis complex

Dizanteri Merce Sol complex

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp