Fazla Kilonun Zararları

FAZLA KİLONUN ZARARLARI

1.65 cm. boyundaki bir adam, ideal kilosu olan 65-71.5 kg. olmayıp da 80 kg. olduğu zaman neler olabilir?• Kafa ve boyun, kafatası derisi ve kas tabakaları üzerindeki yağ birikintilerine bağlı olarak büyür. Vücudun her yanında bulunan yağ depolan kalp tarafından pompalanan kanın artmasına sebep olur.
 
• Kalp, özellikle üst kısımda yağ tabakasıyla kaplanır. Bu, kalbin normal şekilde görev yapmasını son derece güçleştirir. Kalp boyna doğru itilir, aynı zamanda öne gelmiş durumdadır. Parmaklanmzı iki köprücük kemiği arasına koyacak olursanız, normal olarak alınmayan derin kalp atışlanm duyabilirsiniz.
 
• Ana kan damarları, kollarda ve göğüs duvarlannda depolanmış aşırı miktardaki yağlar yüzünden kan taşıyabilmek için genişlemişlerdir.
 
• Akciğer kapasitesi, yağlarla sıkışma yüzünden en az üçte bire inmiştir. Karaciğer orijinal iriliğinin 1.5 katma çıkacak kadar genişlemiştir, ciğer kafesine doğru itilmiştir. Mide normal boyutlarının 3 katı olacak şekilde balonlaşmış, göğüste yukarı doğru çıkmaktadır. Kann boşluğundaki muazzam yağ yüzünden karın yukarı çıkmıştır. (İri bir tümör veya büyük bir gebelik aynı şeye sebep olur.)
 
• Koroner kan damarları genişleyemezler, buna karşılık aynı miktarda kam kalp adalesine taşımak zorundadırlar. Fazla çalışma, heyecan veya muazzam bir öğün yüzünden kanın dolaşım hızı artarsa; kalp, gelen kanın az olması nedeniyle kalp adalelerinin beslemediğini haykırır.

Obez Ve Fazla Kilolu Olmanın Sağlık Üzerine Etkileri


Obezite; tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan, doku ve organları olumsuz etkileyen kronik bir hastalıktır.

1. Kalp-Damar Sistem Hastalıkları: Kalp yetersizliği, koroner arter hastalığı, hipertansiyon, periferik damar hastalıkları.

2. Nörölojik Hastalıklar: İnme, beyin kanaması, sinir sıkışmaları.

3. Metabolik-Hormonal Komplikasyonlar: İnsülin direnci, hiperinsülinemi, tip 2 DM, dislipidemi, hipertansiyon, gut hastalığı.

3. Solunum Sistemi Hastalıkları: Obezite-Hipoventilasyon Sendromu, obstrüktif uyku apne sendromu.

4. Sindirim Sistemi Hastalıkları: Gastroözofagial reflü hastalığı, hiatal herni (mide fıtığı), kolelitiazis (safra kesesi taşı) ve safra kesesi hastalığı, karaciğer hastalığı: yağlı karaciğer, ve siroz.

5. Genitoüriner Sistem Hastalıkları: Cinsel işlev bozuklukları, obstetrik (gebelik ve doğum) komplikasyonlar.

6. Deri Hastalıkları

7. Cerrahi Komplikasyonlar. Anestezi, yara komplikasyonları, enfeksiyonlar, insizyonal herni (ameliyat yerinde fıtık gelişmesi).

8. Kanser (özellikle hormona özgü kanserler): Meme, kalın barsak, rahim ağzı, rahim, yumurtalık, safra kesesi, böbrek, prostat.

9. Obezitenin Mekanik Komplikasyonları: Artrit, artroz, düşmeye eğilim.

10. Psiko-sosyal Komplikasyonlar: Psikolojik sorunlar, sosyal izolasyon.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp