Etiyoloji Ve Patogenez

Etiyoloji Ve Patogenez :

İntestinal Tip Adenokarsinom

Bu tip kanserin oluşumunda etkin olan başlıca faktörler, Tablo LS-Sete özetlenmektedir. Etkenler çok çeşitli olmakla birlikte etkinlik derecelerinde rölatif farklar vardır. Örneğin, son yıllarda tüm dünyada donmuş gıda kullanımının artması diyet ile ilgili faktörleri değiştirmiştir. Bunun nedeni, nitratlar, tütsülerce ve tuzlama gibi yiyecek koruma yöntemlerine daha az ihtiyaç duyulmasıdır.

Diğer taraftan, H. pylori enfeksiyonu kaynaklı kronik gastrit, hala mide karsinomunun başta gelen risk faktörlerinden biridir. Risk, özellikle mide piler ve antrem bölgesinde sınırlı kronik gastriti olan hastalarda daha yüksektir. Bu hastalarda ileri derecede mide atrofisi, intestinal metaplazik ve sonuçta displazi ve kanser gelişmektedir. Bu neoplastik transformasyonun mekanizması henüz tam olarak aydınlatılamarnıştır. H. pylori nedenli kronik inflamasyonun serbest oksijen radikallerinin ortaya çıkmasına neden olur ve bunlar DNA hasarına yol açarlar. DNA hasarı özellikle doku tamiri bölgelerinde hücre proliferasyonu ile apoptoz arasında dengesizliğe neden olur. ayrıca, H. pylori nedenli duodenal ülseri olan hastaların mide kanseri gelişiminden korunmadan da dikkat çekicidir. HER-2/NEU amplifıkasyonu ve ?-patenin ekspresyonunun artışı vakaların %20-30'unda mevcuttur, fakat diffüz karsinornda yoktur.

Diffüz Adenokarsinom

Bu tip kanserlerin risk faktörleri henüz tam olarak aydınlatılamamıştır ve öncül lezyonlar tanımlanmarnıştır. İntestinal tip kanserlerde saptanmayan E-cadherin mutasyonları diffüz kanserlerin %SO‘ sinde mevcuttur. Bir grup hastada germeline Cadherin mutasyonu nedenli herediter diffüz mide kanseri olduğu öne sürülmektedir. Diffüz mide kanserli hastaların üçte birinde, fibroblast büyüme faktörü reseptörü ailesinin bir ferdi olan FGFR2 mutasyonları ve metaloproteinaz ekspresyonu artışı saptanırken, intestinal tip karsinomlarda görülmemektedir.

Morfoloji


Mide karsinomlarının midedeki lokalizasyonları sırasıyla şöyledir: %50-60'1 piler ve antrumda, %25'i kardiyaka ve geri kalanı mide korpusu ve fundusunda. Küçük kurvatür %40 oranında, büyük kurvatür %12 oranında etkilenir. Sonuçta, en sık bölge, antropilorik bölgenin küçük kurvatür bölümüdür. Daha az sıklıkla olmasına rağmen, büyük kurvatür üzerindeki Ülseratif bir lezyonun malign olma olasılığı bengin olma olasılığından daha yüksektir.

gastrit karsinom, invazyon derinliği, makroskopik büyüme patterni ve histolojik alt tipine göre sınıflanır. Klinik gidişte en fazla öneme sahip olan morfolojik özellik invazyon derinliğidir. Erken mide karsinornu, perigastrik lenf gangliyonu metastazı olup olmadığına bakılmaksızın, mukozada ve submukozada sınırlı lezyon olarak tanımlanır. ileri evre mide karsinomu terimi ise, submukoza altında kas tabakasına kadar ya da daha fazla ilerlemiş neoplaziler için kullanılır. gastrit mukozam displazi, erken mide karsinomunun olası öncül lezyonudur. Erken mide karsinom ise, zaman içinde "ileri evre" lezyonlara dönüşür.

Mide karsinomunun hem erken, hem de ileri evrelerde gözlenen üç makroskopik büyüme patterni vardır. Bunlar; (1) tümör kitlesinin lumene doğru büyüdüğü ekzofitik tip, (2) mukozada görünen bir tümör kitlesi olmayan, düz ya da depreşe tip, ve (3) mide duvarında sığ ya da derin eroziv bir kraterin bulunduğu çukur tip. Ekzofitik tümörler, bir adenoma ait bölümler içerebilirler. Düz ya da depreşe maligniceler yüzeyin normal mukozam patterninde bölgesel bir silinme olarak gözlenirler.

Çukur olan kanserler ise (daha ileri evrelerde kabarık kenarlar olmasına rağmen) boyut ve görüntü olarak kronik peçtik ülserleri taklit ederler. Nadiren mide duvarının geniş bir bölgesi ya da tüm mide, mallan tümör tarafından infiltre edilmiş olabilir. Sert ve kalınlaşmış mide, matara mide ya da linitis plastike olarak adlandırılır. Meta statik meme ya da akciğer kanseri de böyle bir tabloya neden olabilir. Mide kanserinin histolojik subtipleri, çeşitli şekillerde sınıflandırılmışlardır, fakat en önemli iki tip, intestinal ve diffüz tiplerdir. intestinal varyant, kolonim adenokarsinoma benzeyen neoplastik intestinal guddeler meydana getiren malign hücrelerden oluşur. Diffüz varyant ise, gudde meydana getirmeyen gastrit tip kus hücrelerinden meydana gelir.

Bu hücreler mukozayı ya da tüm mide duvarını tek "taşlı yüzük hücreleri" olarak ya da küçük gruplar halinde geçerek infiltratif bir büyüme patterni sergilerler. Histolojik varyant ne olursa olsun, tüm gastrit karsinomlar duvarı geçerek serozaya ulaşırlar; bölgesel ve daha uzak lenf gangliyonlarına yayılırlar ve yaygın metastazlar meydana getirirler. Bilinmeyen nedenlerle, en erken metastatik lenf gangliyonu bazen supraklavikuler lenf gangliyonudur (Virchow gangliyonu). Kadınlarda meydana gelen diğer bir değişik intraperitoneal yayılım bölgesi bilateral overlerdir ve bu Krukenberg tümörü olarak adlandırılır.

Klinik Özellikler

Hem intestinal tip hem de diffüz tip mide karsinomlan genellikle asemptomatiktir ve genelde erken dönemde ancak yüksek riskli kişilerde tekrarlanan endoskopik incelemeler ile yakalanabilmektedir. İleri evre karsinom da asemptomatik olabilir, fakat sıklıkla karında bir rahatsızlık hissi ya da kilo kaybı ile ortaya çıkar. Nadiren, bu tümörler kardiyaka lokalize olduklarında disfajiye, ya da pilorik kanaldan kaynaklandıklarında tıkanıklık semptomlanna neden olurlar. Tek tedavi şansı erken tanı ve cerrahi eksiz yondur, çünkü en önemli prognostik faktör, tümörün rezeksiyon sırasındaki evresidir.

Mide Tümörler

• Karsinomlar, mide tümörlerinin %90'ından fazlasını oluştururlar. Lenfomalar, karsinoid tümörler ve stromam tümörler daha nadir olarak görülürler.

• Mide adenokarsinomlannın başlıca iki tipi intestinal ve diffüz tiplerdir. Her iki tipte de makroskopik yapı; ekzofitik, düz ya da depreşe, ya da çukur olabilir.

• İntestinal tip adenokarsinom, H. Pylori enfeksiyonu nedenli kronik gastrit, gastrit atrofi ve intestinal metaplazik ile ilişkilidir. Malin hücreler intestinal glanduler yapılar meydana getirirler.

• Diffüz tip adenokarsinom, H. Pylori enfeksiyonu ile ilişkili değildir. glanduler yapılar meydana getirmeyen, mukozayı aşıp invazyon gösteren, gastrit müköz tipte hücrelerden (taşlı yüzük hücreleri) meydana gelir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp