eşek arısı sokmasına ne iyi gelir

Arı Sokması

Derhal tıbbi yardım sağlayın, eğer:
 
• Kişinin dili şişerse
 
• Hırıltılı veya zorlukla solunum yapıyorsa
 
• Deride kızarma veya ani başlayan döküntü görüyorsanız
 
• Kişide şiddetli öksürük başlarsa
 
• Kişi bulanık görmeden şikayet ediyorsa
 
• Kişi kusuyor veya bulantıdan şikayet ediyorsa
 
Tıbbi yardım beklerken:
 
1. İğneyi çıkartın. İğnenin tabanında bulunan zehir kesesini sıkmamaya dikkat ederek, iğneyi giriş yönünün aksi yönünde tırnak kenarı veya kredi kartının kenarı ile gömüldüğü yerden nazik bir şekilde dışarıya doğru çekin. Eğer bu başarısız olursa, o zaman cımbız kullanın. Zehir kesesi iki, üç dakikada bir zehir zerki işlemini devam ettirdiği için, iğneyi mümkün olduğu en kısa sürede çıkartın.
 
2. Eğer mümkünse, epinefrin enjekte edin. Eğer kişi allerjik bünyeli biri ise, (ve yalnızca kişi allerjik ise), yanında epinefrin enjeksiyonu için "kalem" taşıyıp taşımadığını kontrol edin. Arı sokmalarına karşı allerjisi olduğunu bilen pek çok kişi bunlardan yanlarında bir tane bulundururlar. Epinefrin hava yollarının genişlemesine yardımcı olur ve allerjik şoku önler.

Arı Sokması Şişlik

Arı sokmasının yaratabileceği sorunları açıklayabilmek için bu durumun alerjik bir reaksiyon olduğunu ifade etmek yerinde olur. Arı sokması sonucunda bireylerde farklı tepkiler meydana gelebilir. Örneğin bir kişide arı sokması sonucu sadece şişlik oluşabilir; bir başka kişide ise daha farklı ve ciddi bir sonuç meydana gelebilir.

Arının sokması sonucunda genellikle bireyler arının soktuğu bölgede ani ve keskin bir ağrı duyarlar. Daha sonra burası kızarır ve şişer. Eğer kişinin alerjisi yoksa bu şişlik genellikle her hangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın bir gün içinde kendiliğinden iyileşir. Alerjisi olan kişilerde ise durum çok daha ciddi seyreder. Ancak arı sokması karşısında verilecek tepkiler birden çok arının sokması karşısında daha fazlalaşır.

Bu tablo baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, ateş şikayetlerinin yanısıra daha farklı sorunlarla seyredebilir. Alerjik kişilerde belirtiler genellikle bir kaç dakika içinde başlar ve ne kadar erken başlarsa şiddeti de o kadar büyüktür. Belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Fakat en sık olarak kızarıklık ve yaygın şişlik şeklindedir. Hayatı tehdit edici reaksiyonlar bu bulgulara eşlik edebilir (nefes alamama, kalpte ritm bozukluğu, vb).

Arı sokması toplumda özellikle arı yetiştiriciliğinin çok olduğu bölgelerde daha sık yaşanmaktadır. Ancak özellikle piknik yapılan yerlerde, açık alanlarda bu durumla karşılaşmak mümkündür. Arı alerjisinin gelişmesi için

de kişinin daha önceden arı tarafından sokulmuş ve duyarlılanmış olması gerekir.
Dünya üzerinde bir çok arı çeşidi bulunmaktadır.En sık alerji sebebi olan arılar bal arısı, sarı arı ve eşek arılardır. Erişkin bir balarısı insanı soktuğunda iğnesi ile birlikte bazı iç organları da vücudundan koptuğundan kendisi de ölmektedir. Ancak bazı yaban arısı türleri sokma esnasında iğnesini bırakmamakta ve böylece tekrar tekrar sokabilmektedir. Bal arısı soktuktan sonra bıraktığı iğnesi çıkarılmalıdır.

Arı alerjisi varlığı deri testleri ve kan testleri ile saptanabilir. Daha önceden arı tarafından sokulup ciddi reaksiyon görülen kişilere arı alerjisi aşısı uygulamak gerekebilir. Bu tür tedaviler mutlaka bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve uygulanmalıdır.

Genellikle arı ve eşek arısı zehirlerine karşı allerjik reaksiyonlar görülebilir. Arı saldırısında, kaçmaya çalışırken kafa ve yüz kapatılmalıdır; çünkü arılar genellikle yüzden ve baştan sokarlar.

Bazı basit önlemlerle arı sokması riski en aza indirilebilir. Bunlar;

• Arılardan kaçmak amacıyla açık yerde yemek yemek ve piknik yapmaktan, arıları etkileyebilecek parfüm, saç spreyi ve kokulu kozmetiklerden, çiçekli ve parlak açık renkli desenli kıyafetlerden, terli dolaşmaktan kaçınmak,

• Çayırlık, açık arazide ve bahçe işleriyle uğraşırken uzun çorap, pantolon, uzun kollu gömlek, eldivenler, ayakkabı, şapka ve mümkünse kahverenkli bol kıyafetler giymek,

• Çöpleri ortada bırakmamak,

• Çevrede arı kovanı olup olmadığını kontrol etmek,

• Yayacağı kokular diğerlerini çekeceğinden yaban arısını kızdırmamak ve kovanı civarında öldürmemek,

• Bal arısının soktuğu yerde bıraktığı iğneyi elle çıkarmaya çalışmamak, mümkünse bir büyüteç ve cımbızla dikkatlice ve sıkmadan çıkarmak.

• Kazazedeyi en kısa sürede bir sağlık kurumuna ulaştırmak.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir

Arı sokmalarına karşı alerjiniz yok ise belli sayıdaki arı sokma vakaları tehlikeli değildir. Tehlike yaratıp yaratmayacağını kişinin metabolizma ve bünyesine göre değişmektedir. Arı sokmalarına karşı doğal tedavi yöntemlerimize geçmeden önce küçük bir uyarı. Arı sokmalarına karşı alerjisi olan okurlarımız için hayati tehlike bile oluşturabilecek arı sokma vakaları yaşanabilir. Size tavsiyemiz ilk önce doktorunuza danışınız. Vereceğimiz bilgiler arı sokmalarına karşı iyi gelecektir ama hayat şakaya gelmez.

Arı sokmasına karşı alerjim olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Arı sokmalarına karşı alerjisi olan kişilerde belli başlı belirtileri vardır. Genellik arının iğnesine mağdur kalan bölgemizde kızarma başlayıp kaşınmalar hissedilir. Arının zehirinden etkilenen derimizde şişme meydana gelecektir. En belirgin özelliği ise solunum (nefes alma) güçlüğü yaşarız. Karnimizda ağrılar, çarpıntı, kusma ve baygınlıkta gösterebilir.

Solunum yollarımıza vereceği zarar yüzünden arıya karşı alerjisi olan kişinin ölme tehlikesi olabilir. Bu tarz belirtilere karşılaşırsanız çok hızlı bir şekilde en yakın hastane, doktor, sağlık ocağı vs. ulaşmanız hayatı öneme sahiptir. Tıp dilinde buna “anaflaksi” veya “anaflaktık şok” adı verilmektedir.
Arı sokmalarına karşı neler

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp