Erkeklerde Menapoz

Erkeklerde Menapoz :

Erkeklerde de menapoz dönemi denen şey var mıdır, erkek menapozu nedir, erkeklerin menapoz dönemleri var mıdır? Erkeklerde menapoz dönemi hakkında tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır....
Orta yaşın üzerindeki erkeklerde yaşın ilerlemesine paralel olarak ortaya çıkan bazı belirtiler kadınlardaki menopoza oldukça benzerlik gösteriyor. Esas olarak cinsel istekte azalma genel halsizlik ve isteksizlik olarak kendini gösteren ve genellikle 40-55 yaşlar arasında görülen bu duruma andropoz deniliyor. Mekanizması kadınlarda görülen menopozdan farklı olsa da belirtiler oldukça benzerlik gösterebiliyor. Kadılarda menopoz sırasında seks hormonlarında ani bir düşme görülüyor. Buna paralel olarak düzenli adet kanamaları kesiliyor yumurtlama olmuyor ve buna bağlı olarak çocuk yapma yeteneği kayboluyor.

Erkeklerde ise testosteron düzeylerindeki düşüş yıllar içerisinde yavaş yavaş oluyor. Sperm üretimi durmuyor ve ileri yaşlarda dahi erkekler çocuk sahibi olabiliyor. Andropozun sebebi tam olarak bilinmese de testosteron düzeylerindeki düşmeyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Ancak bazı araştırmacılar andropozun temel mekanizmasının yaşın ilerlemesinin getirdiği psikolojik çökme olduğunu ifade ediyor. Bu araştırmacılara göre andropoz temel olarak bir erkeğin yaşlanmaya karşı gösterdiği bilinçaltı tepki. Çabuk sinirlenme terlemeler ateş basmaları yaygın vücut ağrıları ve depresyon andropozun belirtileri arasıda. Cinsel güçte azalma kendine olan güvenin kaybolması iş ve sosyal hayattaki performansın düşmesi andropozun yol açtığı diğer sıkıntılar arasında. Tabi bu belirtiler sadece andropozda görülmüyor. Kansızlık guatr kanser depresyon aşırı stres ve üzüntü de bu tür belirtilere yol açabiliyor. Bu nedenle yukarıdaki belirtilerin görülmesi halinde genel bir doktor kontrolünden geçilmesi öneriliyor. Andropozun fizyolojik mekanizması tam olarak gösterilemediği için kesin bir tedavisi de yok.

Düşük doz testosteron desteğini savunan araştırmacılar olmasına karşın bunun prostat kanseri riskini arttırdığını söyleyenler çoğunlukta. Andropoz tedavisinde verilen testosteron desteği cinsel isteğin artmasını yaşam enerjisinin yükselmesini ve ruhsal çöküntünün ortadan kalkmasını sağlayabiliyor. Testosteron kas kitlesini arttırarak vücudun şekle girmesine yardımcı oluyor. Kan hemoglobin düzeyin arttırarak dokulara daha çok oksijen taşınmasına yol açıyor. Ancak bu tür tedavilerin mutlaka konunun uzmanı olan hekimler tarafından uygulanması gerekiyor. Testosteron tedavisi prostat kanseri riskini arttırdığı için kişinin bu açıdan yakın takibi öneriliyor.

Testosteron prostat boyutlarını da arttırabileceği için zor idrar yapa idrarda yanma gibi işeme sorunlarına da yol açabiliyor. Uzun süreli kullanımda karaciğer hasarı oluşturabileceği için karaciğer enzimlerinin belirli aralıklarla ölçülmesi gerekiyor. Erkek vücudunun yaşlanmaya karşı gösterdiği bir tür tepki olan andropozda oluşan belirtilerin tedavisi için anti-depresan ilaçlar da kullanmak gerekebiliyor. Andropoz tedavisinde ilaçlara rağmen psikolojik destek oldukça önemli.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp