En Tehlikeli Uyuşturucu

En Tehlikeli Uyuşturucu

En Tehlikeli Uyuşturucu hakkında genel bilgiler;

Sigara dahil bütün uyuşturucuların hem sinir sistemine hemde beyne olan zararları oldukça fazladır... Peki ama ölüme kadar götüren uyuşturucu hangisidir ve bu uyuşturucudan kurtulma yöntemleri nelerdir? Konu hakkıda tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır..

Uyuşturucunun dünya‘da ve ülkemizde almış başını gittiği bir durumda en tehlikeli uyuşturucu listemizle bilmeyenleri bu konuda aydınlatmak istedik. Ama burada bilinmesi gereken en önemli şey en tehlikeli uyuşturucuya bağımlı da olunsa herzaman kurtulma şansı olduğu. Yeter ki yeteri kadar istesin. Eroin bağımlılarının sadece %1 ‘i tedaviyi kabul etse de tedaviyi kabul eden hastaların % 45′ten fazlası tedaviye cevap veriyor.

Yine bazı psikolojik rahatsızlıklarda ve eroin tedavisinde kullanıldığında gerçekten işe yarayan bu madde maalesef ülkemizde olduğu kadar dünyada da kötü amaçlı olarak kullanılıyor. Yaklaşık olarak 7 gün eroin yoksunluğunu en aza indirgemek icin kullanılan bu ilaç uzun sureli kullanımlarda bağımlılık yapıyor. Ölüm oranları çok yüksek olmasa da yine de Buprenorphine maddesinden ölenler görülmekte.

Tütün


Tütün ne kadar bağımlılık yapar sorusuna verilebilecek yanıt eroinden daha fazla bağımlılık yapmasıdır. Nikotinin bağımlılık yapmasının nedeni sigara kullanıcıların vücutlarında endorfin maddesinin salgılanmamasıdır. Endorfin , üzüldüğümüzde ya da sevindiğimizde vücudumuzu rahatlatan bir salgıdır. Ancak sigara kullananlarda bu salgı üremez ,nikotin endorfinin salgılanmasını engeller. Nikotinin fiziksel bağımlılığı budur. Bir de tabiki psikolojik bir bağımlılığı vardır. Sigaranın her nekadar eroinden daha fazla bağımlılık yaptığı söylense de sigarayı bırakmak , inandığınız takdirde yardım da alarak sigara bağımlılığınızdan kurtulmak, eroin bağımlılığınızdan kurtulmaktan daha kolaydır.

Amfetamin

Amfetaminler merkezi sinir sistemini etkileyen maddelerdir. Bunlar, tıbbı olarak uyku hastalığı hallerinde ve hastayı daha az yemeğe ikna etmek üzere aşırı şişmanlık hallerinde kullanılırlar. Amfetaminler farklı şekiller, büyüklükler ve renklerde tablet veya kapsüller haline getirilmiş beyazımsı bir toz halinde tıpta kullanılmak üzere kanuni olarak üretilirler. Ampuller içersinde bir bileşim olarak hazırlanırlar. Ancak bu ilaca da bağımlı olan insanlar azımsanmayacak kadar fazladır.

Benzodiazepin


7Anksiyete‘nin , epilepsi ve nöbetlerinin giderilmesinde faydalanılan bu ilaçta günümüzde kötü amaçlı kullanılan bir diğer uyuşturucu madde. Düzenli olarak 4 haftadan fazla kullanımlarda bağımlılık oranı yüksektir. Alkolle alınması durumunda ölüme bile yol açabilen bu uyuşturucu maddenin yoksunluk semptomları da çok ağırdır.

Ketamin


En güçlü halüsinasyon gördürten maddelerden biri. Ayrıca oldukça da tehlikeli. Solunum durmasına neden olabilir. Ketamin önceleri , bazı psikolojik rahatsızlıklarda reçete ile verilen bir ilaç olarak çıktı. Ancak sonra kullanımı kötüye kullanıldı. Ketamin, hafif kokulu, kristalimsi bir tozdur. Renksiz ve kokusuz olması yasadışı kullanımda da kolaylık sağlıyor. Ketamin kokain bağımlılığına benzer bir bağımlılık ortaya çıkarır.Halk dilinde Ketamin‘e ne denir: Köpek Kokaini, Amele kokaini

5-Alkol


Alkol bağımlılığı ne kadar yasal olsa da çok güçlü bir bağımlılığa sebep olabilir. Alkol bağımlılığı da diğer uyuşturucularda olduğu gibi yoksunluğu durumunda ciddi zararlar verebilir. Çoğu alkolikte alkolü bırakması durumunda ellerde titreme,uyku bozuklukları ve vücut ısısında artış gözlemlenir. Alkolizm çok ciddi bir bağımlılıktır. En az diğer uyuşturucu maddeleri bırakmak kadar zordur. Bir alkolik alkolü bıraksa bile ona yeniden dönebilir. Günde 2 kadeh şarabın kan dolaşımına yararları olduğu biliniyor. Ancak eğer hergün düzenli olarak içki almaya başladıysanız tehlike sinyalleri çalmaya başlıyor demektir.Halk dilinde Alkole nedenir: Aslan Sütü

4-Metadon


Metadon yasal olarak Amerika‘da eroin bağımlıların tedavisinde ve ciddi ağrıları rahatlatmak için kullanılan bir maddedir. Her nekadar tedavi amaçlı kullanılsa da metadonun doz aşımında ölüme neden olabilecek sonuçlar doğabilir.

3-Barbitüratlar


Uyku ilaçlarının yapımında kullanılan kimyasal bir madde olan barbitüratlar, eroin ve morfin gibi fiziksel bağımlılığa neden olabilir. Orta etkili Ameliyat öncesi sakinleştirici, uyku verici veya çırpınma nöbetlerinde verilir.Genellikle uyuşturucu bağımlısı gençler, kullandıkları maddeyi kullanmadıkları zaman barbitürat almaya başlar ve bağımlı hale gelirler. Alkolle veya afyonla alınmasında etki iki misline çıkar. Barbitüratlara, gerginlikten, kuruntudan ve yetersizlikten kurtulmak düşüncesiyle başlanır. Uykusuzluk şikayetleriyle verilen ilaçlar uzun süre ve aşırı dozda alındığında, hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık meydana getirir.

2-Kokain


Kokain aynı diğer uyuşturucularda olduğu gibi ilk kullanımlarda insana bir zevk verir. Kokain kullanan insanlarda ilk başta geçici bir zindelik, kendine güvenme, çok konuşma ,hafızada bir berraklık hissedilir. Oysa bu kokaine bağımlı bir insanın yasadığı şeyler değildir. Uzun sure kokain kullanan birinde sürekli bir burun çekme olayı bas göstermeye başlar. Uzun süre kokain kullananlarda iştahsızlık, zayıflama, uykusuzluk, mide bağırsak bozuklukları ve cinsel gücün azalması gibi fiziki belirtiler ortaya çıkar. Bedensel çöküntü olur. Uzun vadede psikolojik rahatsızlıklar da başlar. Kokain beyaz bir madde olduğu için yoksunluk durumunda her gördüğü beyaz şeyi kokain zannedenler vardır. Bir kısmı da halusinasyonlar görmeye başlar. Derilerinin altında kurtlarin yürüdüğünü zannedebilirler. Uzun sureli kullanımlarda burun kanamaları, beyin damarlarinda tıkanma ve hatta beyin kanamaları görülebilir.Halk dilinde kokaine ne derler: Kok, kar, beyaz ölüm

Eroin


Eroin uyuşturucu türleri arasında en tehlikeli olanıdır. Sadece 1 veya 2 deneme eroine bagimli olmak icin yeterlidir. Yani yuksek derecede hem fiziksel hem de psikolojik bagimliligi vardir. Oyleyse kurtuluşun nerdeyse sadece “altın vurusla” sonuçlandığı böyle bir uyuşturucuya insanlar neden başlar? Arastırmalar gösteriyor ki eroine başlayan bir çok kişi ilk başta onu tütüne sararak içiyor ve bunun onlarda bir bağımlılık yapmayacağına inanıyor. Ya da bazı bağımlılar tütüne sarılı bu maddeyi bilmeden içtiklerini savunuyorlar. Oysa tütüne sarılan eroin ortama çok kötü bir koku yaydığından bunun cok da olası olmadığı düşünülüyor. Eroin açık kahverengi-beyaz renkli toz şeklinde bir maddedir. İçerisine konan diğer maddeler sayesinde bu renkte farklılaşmalar görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp