Elektromiyogram

Elektromiyogram : Dinlenme durumundaki bir kasa yerleştirilen elektrot normal koşullarda hiçbir elektrik etkinliğini kaydetmez. Muayene edilen kişi bu kasmı hafifçe kastığında, ossilografın (yazıcı) belli bir sürede ve belli bir sıklıkta (örneğin, saniyede beş kez) ortaya çıkan bazı ossilasyonlan (elektrik dalgalarını) kaydettiğigözlenir. Bu dalgalar uyarılmış motor birimin kas liflerindeki elektriksel potansiyel farklarının grafiğe dönüşmüş biçimidir. Kişi kasını biraz daha güçlü kastığmda, önceki dalgaların yanı sıra süre, biçim ve genlik bakımından farklı dalgaların da kaydedildiği gözlenir. Bu değişiklik kasın daha güçlü kasılmasının gerektiği durumlarda, önceki motor birimlere ek olarak devreye giren motor birimlerin sayısının artmasından kaynaklanır.Kasılmanın gücü arttıkça devreye giren motor birimlerin sayısı ve devredeki motor birimlerin potansiyel oluşturma sıklığı da artar.

Hafif kasılma durumunda saniyede oluşan potansiyel farkı sayısı 5 dolayındayken, yoğun kasılmalarda bu sayı 40'a kadar çıkabilir. Bu da kasılma gücündeki artışın iki mekanizmayla gerçekleştiğini gösterir: Birinci mekanizma devreyegiren motor birimlerin sayısındaki artış sonucunda bunların gücünün birbirine eklenmesidir. İkinci mekanizma ise her birimin kendi kasılma sayısının sıklığını artırarak kas gücünün artışına katkıda bulunmasıdır. İkinci olay motor birimin potansiyel oluşturma hızının, yani bu birimde bir saniyede oluşan potansiyel farkı sayısının artmasına bağlı olarak meydana gelir ve grafikte frekans artışı olarak görülür.Normal bir kas kasılması sırasında ortaya çıkan EMG kaydının tanınması kolaydır. Hafif bir kasılma sırasında devreye giren az sayıda motor birimin kapasitelerini en alt düzeyde kullanmaları nedeniyle az sayıda dalgadan oluşan ve birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilen grafik şekiller ortaya çıkar.

Bunlara "basit şekil" denir. Orta şiddette bir kasılma sırasında grafikteki dalgaların sayısı artar ve bunların birbirinden ayırt edilmesi güçleşir. Daha çok motor biriminin devreye girmesi ve kapasite kullanımlarının artması sonucunda oluşan grafik kayıtlara "orta şiddetli şekil" ya da "geçiş şekli" denir. Kas kütlesinin en son gücüyle kasılmaya zorlandığı ve böylece bütün motor birimlerin en yüksek kapasiteyle çalıştığı durumlarda ise çok sayıda ve birbiri içine girmiş dalgalar kaydedilir. Bu son grafik kayıtlara "interferans (iç içe girme) şekli" denir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp