El İçi Terlemesi

El İçi Terlemesi :

Terlemek vücudumuzun sıcaklığını ayarlaması ve toksinlerin vücudumuzdan atılabilmesi için gereklidir. Bu vücudumuzda bulunan ter bezlerinin yarısı ise avuç içlerimizde yer almaktadır. Bu nedenle strese ya da sıcağa maruz kaldığımızda ilk önce terleyen bölge avuç içlerimizdir. Terlememizin fizyolojik nedeni olan hiperhidroz ise herhangi bir dış faktöre veya psikolojik nedene bağlı olmaksızın terlemeye yol açabilmektedir. Bu aşırı terleme hastalığı olan hiperhidrozun tedavisinde çeşitli prosedürler kullanılmaktadır.

Psikolojik nedenlerle ortaya çıkan avuç içi terlemesinde yabancı sosyal ortamlarda bulunma, stresin artması, toplum önüne çıkma gibi zorlayıcı nedenlerle sempatik sinir sisteminin adrenalin üretimini arttırması ile ortaya çıkmaktadır. Genellikle yüzde kızarma veya kalp atışlarının hızlanması ile birlikte görülür.

NE YAPMALI?

Öncelikle bir e3ndokrinoloji uzmanına muayene olmalı ve sistemik hastalıklar açısından araştırılmalıdır. Çünkü obezite, diyabet ve tiroid bezi hastalıklarının seyrinde aşırı terleme sıklıkla görülmektedir.

TEDAVİSİNDE HANGİ YÖNTEMLERE BAŞVURULABİLİR?

Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda altta yatan başka bir hastalık yoksa, dermatoloji ve göğüs cerrahisi uzmanları ile görüşülmelidir.

TERLEMEYİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILACAK BİR AMELİYAT VAR MIDIR?

Kısaca ‘ETS - Endoskopik Torasik Sempatektomi‘ olarak tanımlanan bir ameliyatın bu konuda uzun yıllardır başarıyla uygulandığı belirtilmektedir. Bu ameliyat ile ; vuç içi ve koltukaltı ter bezlerine ‘terleme‘ uyarısını götüren sempatik sinir dalları, göğüs kafesi içine kapalı (endoskopik) yöntemle girilerek devre dışı bırakılarak yapılır.

Günümüzde klipli, klipsiz gibi alt tiplere bile ayrılacak kadar farklı metotlar geliştirilmiştir. Her alt tip genel anestezi altında, cerrahın tercihine göre tek taraflı iki ayrı seans veya çift taraflı aynı seansta uygulanmaktadır. Hedeflenen bölgedeki terlemeyi kalıcı ve tam olarak ortadan kaldırır. Sempatik sinirlerin devre dışı bırakılması felç gibi hareket bozukluklarına yol açmaz. Ayrıca bu aşırı terleyen bölgelerdeki ter bezlerinin vücuttan çıkarılması veya bölgesel botox uygulaması gibi dermatoloji/plastik cerrahi uzmanlarınca uygulanan yöntemlerde mevcuttur.

BU AMELİYATIN YAN ETKİLERİ VEYA İSTENMEYEN SONUÇLARI VAR MIDIR?

Ameliyat sırasında açık cerrahi müdahaleye geçme olasılığı az da olsa vardır. Terleme şikayeti daha ameliyat sırasında ortadan kalkar fakat orta-uzun vadede sırt, göbek çevresi ve ayaklarda terleme artabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp