eklem romatizması nedir belirtileri nelerdir

Eklem Romatizması Nedir

Vücudumuzun hareketini sağlayan kas ve iskelet sistemimizde şişlik, ağrı, hareket sınırlamasına yol açan, iç organlarımızda çeşitli rahatsızlıklara neden olan hastalıklara romatizma denir. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’den fazla çeşidi vardır.

Kadınlarda daha fazla görülse de erkeklerde daha çok görülen türleri de vardır (gut gibi). Yaş ilerledikçe görülme olasılığı artar. Çocuklarda genelde 1-3 ve 9-12 yaşlarında başlar. Kız çocuklarında görülme sıklığı daha fazladır ama ülkemizde durum bunun tersidir. Ağrı, ateş, eklem tutulması, zayıflık, iç organların tutulması gibi şikayetler gözlenir. Aniden ortaya çıkabilir ya da yavaş yavaş gelişir.

Eklem Romatizması Tedavisi

İltihabi olmayan romatizmal hastalıklarda steroid (kortizon) olmayan antiinflamatuar ilaçlar, sıklıkla kullanılmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji – nöroşirürji, ortopedi ve psikiyatri kliniklerinden destek tedaviler almak gerekebilmektedir.

İltihabi romatizmal hastalıkların bir kısmı tamamen iyileşmekle beraber büyük bir kısmı da iyileşme ve alevlenmelerle seyredebilmektedir. Hasta ve hekimin uyumu önemlidir. Tedavide amaç yakınmaların giderilmesi, olası organ tutulumlarının önlenebilmesi ve hastanın yaşam konforunun en üst düzeyde sürdürülmesini sağlamaktır.

Erken ve uygun tedavi ile gelişebilecek eklem deformite ve sakatlıklarının önlenebilmesi mümkündür. Sistemik tutulum yapabilen hastalıkların erken tanı ve tedavisi doğrudan sağkalım üzerine etkilidir. Akut dönemde, iltihabı baskılamada kortizon tedavilerinden yararlanılmakta, uzun dönemde hastalık, temel bazı antiromatizmal ilaçlar ile tedavi edilerek hastaların kortizon alma süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmaya çalışılmaktadır. Günümüzde temel antiromatizmal ilaçların yetersiz kaldığı hastalarda yeni biyolojik tedaviler ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tüm hastalıklar gibi romatizmal hastalıkların da erken tanı ve tedavisi önemlidir.

Romatizma Belirtileri

Romatizması bulunan kişiler, romatizma belirtilerini çoğunlukla “eklem ve/veya kas ağrısı” olarak tanımlamaktadır.

İltihabın neden olduğu ağrılar hafif, aniden gelen, bir kaç saat süren ağrılardan, şiddetli, günlerce devam eden ve günlük hayatı etkileyen ağrılara kadar geniş bir yelpazede görülebilir.

Bu ağrılara, eklemlerin sertleşmesi, örneğin parmakların sabah kalktığınızda kitlenmesi gibi belirtiler eşlik edebilir.

Romatizma, ayaklarda bulunan en küçük eklemlerden büyük kalça eklemlerine kadar vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan eklemleri etkileyebilmektedir.

Sık Görülen Romatizmalı Hastalıklar
100’den fazla romatizmalı hastalık bulunmaktadır. Aşağıdaki hastalıklar romatizmal hastalıklar arasında en sık görülenleridir.

Osteoartrit
Kemik ve kemiklere yakın eklemlerin iltihabı olan osteoartrit dünya yetişkin nüfusunun yaklaşık %5’ini etkileyen bir hastalıktır.

Kemiklerin eklem yüzeylerinde, serbest olarak bulunan kıkırdağı etkileyen ve zamanla aşınmasına yol açan osteoartritin ilerleyen dönemlerinde eklemleri hareket ettirmek zorlaşır, hareket kabiliyeti kısıtlanır ve ağrılar günlük hayatı etkileyecek kadar artabilir.

Osteoartrit, yaşlanmanın normal bir etkisi olarak kabul edilmektedir ancak, herhangi bir eklem aşırı kullanıldığında erken yaşlarda da oluşabilir.

Daha çok diz, bel, boyun ve parmaklarda görülmesine karşın vücudumuzda bulunan her eklem osteoartrit’ten etkilenebilir.

Osteoartrit Belirtileri: Eklemlerde ağrı, eklemlerde şişlik, eklemlerin dokunmaya karşı hassaslaşması, yürürken yaşanan ağrılar, nesneleri kavramakta zorlanma, giyinirken veya saçlarınızı düzeltirken zorlanma, otururken veya eğilirken zorlanma osteoartrit’in yaygın olarak görülen belirtileridir.

Eklem İltihabı (Romatoid Artrit)
Eklem iltihabı daha çok kadınları etkileyen romatizmalı hastalıktır.

Romatoid artrit’te bağışıklık sistemi dokulara karşı ataklar gerçekleştirerek eklem ağrısına, eklemlerin şişmesine ve sertleşmesine yol açabilir.

Romatoid artrit eklemlerde kalıcı hasara ve şekil bozukluklarına neden olabilir.

Eklem İltihabı (Romatoid Artrit) Belirtileri: Eklemlerde ağrı ve şişlik, simetrik olarak (her iki elde veya ayakta) görülen eklem ağrıları, diğer organlarda yaşanan sorunlar, eklem sertleşmesi, halsizlik, ateş ve eklemlerde görülen küçük yumrular (romatoid nodüller) eklem iltihabının belirtileri arasındadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp