Dupuytren Kontrakturu Tedavi

Dupuytren Kontrakturu Tedavi :

Eldeki palmar fasyanın nodüler kalınlaşması, fibrozisi ve kontraktürüdür. Parmaklarda fleksiyon kontraktürü gelişir ve ekstansiyona getirilemezler. Nedeni bilinmemektedir.

Beyaz ırkta ve erkeklerde daha sık olup, otozomal dominant geçişli olduğu düşünülen ailevi bir yatkınlık mevcuttur. Diyabeti, kronik pulmoner hastalığı, idiyopatik epilepsisi olanlarda, ayrıca alkol ve tütün bağımlılarında daha sık görülmektedir. Etkilenme sıklıkla bilateral olup fleksiyon kontraktürü önce ulnar taraftan başlar. En erken 4. parmak, daha sonra sırasıyla 5., 3. ve 2. parmaklar etkilenir. Yavaşça ilerler ve sıklıkla ağrısızdır.

Hafif derecede etkilenmesi olan hastalarda lokal sıcak uygulama, germe egzersizleri, ortezleme, lezyon içine steroid enjeksiyonu yararlı olabilir.

MKF eklemde 40 derece, PIF eklemde 20 derecenin üzerinde fleksiyon kontraktürü olan, elini masanın üzerinde düz olarak yerleştiremeyen hastalarda cerrahi endikasyonu mevcuttur. Cerrahide fasiyektomi veya fasiyektomi ile birlikte cilde greftleme operasyonu uygulanır.

Postoperatif el ekstansiyonda ortezlenir, erken dönemde mobilizasyona başlanır. Genellikle 1-2. haftadan sonra ortezleme sadece geceleri yapılır (6 hafta süreyle). Elin yavaş yavaş günlük yaşam aktivitelerinde kullanımına, ödem gerileyip ve yara iyileşince de yavaş yavaş güçlendirme programına başlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp