Dudak Çatlaması Neden Olur

Dudak Çatlaması Neden Olur :

Dudak çatlamasının nedenleri arasında en yaygın olanı dudakların nemini kaybetmesinden kaynaklıdır. Bu duruma da susuzluk, rüzgâr, güneş ve soğuk hava gelir. Dudak çatlaması genellikle geçici bir durum olmakla beraber krem veya nemlendirici sürüldüğü takdirde dudak çatlamasının önüne geçilmiş olur. Ancak, kimi zaman geçmek bilmeyen dudak çatlaması görülebilir, nedeni ve sebebi araştırılarak tedavi edilmelidir. Sürekli dudak çatlaması yaşayanlar için nedenlerini ve tedavisini açıklayalım.

Kuru ve çatlayan dudaklar ile birlikte; ateş, kırmızı gözler ve dil, şişmiş lenf düğümleri ile ellerinizde ve ayaklarınızda şiş ve kırmızı bir ten rengi varsa, bu belirtiler Kawasaki hastalığının (mukokütanöz lenf nodüllü sendrom) erken dönemdeki belirtileri olabilir. Bu hastalık 2 ile 5 yaş arasındaki küçük çocuklarda çok yaygın olarak görülüyor. Ancak doktorlar, bunun nedeni tam olarak bilmiyorlar. Tam iyileşme görülen çocuklarda bile bu hastalık nedeniyle kalp problemleri oluşabiliyor.

Kuru ve çatlamış dudaklar, B vitamini eksikliğinden kaynaklanabiliyor. Örneğin, tipik bir belirti olmamasına rağmen, çatlayan dudaklar ise folik asit eksikliğinin habercisidir. Aynı zamanda riboflavin (B2) vitamini eksikliği belirtisi de olabiliyor. Yaşlı ya da alkol bağımlılarında bu durum risk oluşturuyor. Riboflavin eksikliği, tipik olarak dengeli, sağlıklı beslenme ya da vitamin takviyesiyle tedavi edilebiliyor.

Sadece tıbbi profesyoneller, kuru dudakların altında yatan bir sağlık sorunu olup olmadığını saptayabilir. İyileşmeyen dudak kuruluğu ve ilave belirtiler olursa doktorunuza gidin. Ciddi hastalıkların erken teşhisi iyileşme sürecinde büyük bir artı sağlıyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp