Dudak Çatlaklarına Ne İyi Gelir

Dudak Çatlaklarına Ne İyi Gelir

Dudak çatlaması eğer kronikse mutlaka doktorunuza başvurarak çatlamanın asıl nedenini öğrenmelisiniz, başka bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek ve buna göre doktor kontrolünde tedavi uygulamak esatır.Fakat mevsimsel ve cilt yapısından kaynaklanan sorunlardan dolayı ise aşağıda sıraladığımız doğal/bitkisel tedavi metodları dahil diğer tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

Su: Dudak çatlamalarına en çok düzenli olarak su alımı yapılmaması neden olmaktadır. Bunun için sağlıklı oranlarda ve her gün su alımı alınmalıdır. Su içme isteği olmasa bile su tüketmelisiniz. Susama durumu olduğunda zaten vücut aşırı şekilde susuz kaldığı için bu sinyali vermektedir. Bunun için düzenli olarak su alımı yapılmalıdır.

Bal: Bal çok etkili doğal antibiyotikler arasında yer almaktadır. Hakiki balı parmaklarınızla dudaklarınıza uygulayın ve 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Çatlaklık geçene kadar bu uygulamaya devam edin. Bal dudak dokularını güçlendirip, beslemenin yanında enfeksiyondan kaynaklanan dudak çatlaklarını gidermeye yardımcı olur.

Merhem: Merhem dudak çatlağı tedavisinde yaygın olarak kullanılan ürünlerdendir. Yalnız merhem kullanımından önce dudaklardaki ölü derilerin temizlenmesi önemlidir. Bunun için öncelikli olarak dudak çaylağını iyileştirmeye çalışmadan önce çatlak dudakdaki derinin dökülmesinin ve yeni derinin çıkmasının sağlanması gerekir.

Dudaklardaki ölü deriyi kaldırmak için cilt temizliği için kullanılan fırçalar kullanılabilir. Fırçayı bastırmadan dairesel hareketlerle çatlayan dudaklara uygulayın ve ölü derinin dökülmesini sağlayın. Daha sonra merhem sürün.Merhem özellikle kış aylarında sürülmelidir.

E vitamini veya griserin bazılı dudak merhemleri yardımcı olabilir. Merhem alırken E vitamini ve griserin içerip içermediğine dikkat edin.

Dudak Balsamı: Soğık iklimlerin hakim olduğu Rusya özellikle sibirya bölgesinde dudak balsamları çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatta bizde pek alışık olmadığımız şekilde erkekler de kullanır. Kış aylarında soğuktan kaynaklanan dudak çatlamalarına karşı dudak balsamı etkilidir. Sabah dışarı çıkmadan önce ve gün içerisinde birkaç defa uygulamak mümkün. Dudak balsamları doğal hazrılandığında sadece dudak çatlağını geçirmekle kalmaz aynı zamanda dudak dokusunu besler, hücreleri onarır ve yeniler.

Dudak Çatlaması Neden Oluşur

Dudak çatlamasına neden olan bir çok sebep olabilir, bunların en yaygını soğuk hava ve kuru cilt yapısıdır. Bunun yanında vücudun aşırı susuz kalması da dudak çatlamasına neden olur. Dudak çatlaması nedenlerini kısaca şu şekilde sıralamak mümkün;

Mevsimsel Koşullar: Bazı hassas ciltler kış aylarında çatlama eğilimlidir, cildin yapısına göre bu dudaklara da yansır ve kışa aylarında dudaklar soğuktan dolayı çatlar.

Susuzluk: Cildin ve dudakların çatlamaması için vücudun yeterli miktarda su alması gerekir, su alımı günlük olarak yapılmalıdır. Su eksikliğinden kaynaklanan dudak çatlakları yaz kış fark etmez her mevsimde meydana gelebilir.

Kimyasal Maddeler: Günümüzde yaygın olarak cilt bakım ürünleri kullanılmaktadır, bu ürünlerdeki kimyasallar dudakların çatlamasına neden olabilmektedir.

Alerji: Cilt, ağız içi ve üst solunum yollarında meydana gelen alerjiler veya enfeksiyon reaksiyonları dudak çatlamasına neden olabilmektedir.

İlaçlar: Her hangi bir hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçlarda dudak çatlamasına neden olabilmektedir. Baş dönmesi, bulantı, kabızlık giderici ve psikolojik hastalıkları tedavi eden ilaçlar dudak çatlamasına neden olabilir.

Fiziki Hastalıklar: Dudak çatlaması bir hastalıktan dolayı meydana gelebilir, cişlt hastalığı ‘‘sedef’’ gibi, tiroid bezlerindeki hastalıklardan dolayı yine dudak çatlaması olabilir. Bunun yanında, horlama, solunum yolları hastalıkları da dudak çatlamasına neden olur.

Diğer Nedenler: Bir vitamini aşırı miktarda almak A vitamini gibi, psikolojik nedenlerden dolayı dudak çatlaması olabilir, dudakları özellikle kış aylarında sık sık yalamak da dudak çatlamaları arasında gösterilmektedir.

Yukarıda gördüğümüz gibi dudak çatlamasının bir çok nedeni vardır, bundan dolayı dudak çatlaması hastalıklarının tedavisine geçmeden önce çatlamaya neden olan unsurların belirlenerek ortadan kaldırılmaya çalışılması gerekir. Bunun için öncelikle doktorunuza başvurarak dudak çatlamasının asıl nedenini tesbit etmek gerekir.

Dudak Çatlaması Nasıl Önlenir?

  • Fazla güneşe maruz kalmaktan kaçının. Güneşli havalarda dudaklarınıza güneşten koruyucu krem sürün.
  • Bir dudak kremi / nemlendiricisi sürmeden soğuk ve kuru havalarda dışarı çıkmayın.
  • Evinizdeki havayı nemli tutmaya çalışın.
  • Gün boyu yeterince su içmeye özen gösterin.
  • Alerji yapabilecek çeşitli kimyasallardan, kozmetik ürünlerden, boyalı gıda maddelerinden uzak durun.
  • Eğer burnunuz tıkalıysa ve özellikle uykunuzda gece boyu ağızdan nefes alıyorsanız, yatmadan bir dudak nemlendiricisi sürün.
  • Çatlak dudaklarınızı tedavi sürecinde tuzlu, acı gibi baharatlı yiyeceklerden kaçının. Bu baharatlar iyileşmeyi geciktirebilir.
  • Dudaklarınızı sık sık yalama alışkanlığınız varsa bırakmaya çalışın. Bu, durumu sadece daha da kötüleştirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp