Doğum Öncesi Erkeklik Organları Nasıl Gelişir

Doğum Öncesi Erkeklik Organları Nasıl Gelişir :

Döllenme den sonraki ilk ay içinde embriyonik böbrekler şekillenmeye başlar. Çok ilkel düzeyde olmasına rağmen hayat boyu yapacakları işe, yani kandan atıkları süzüp idrar üretme işlerine başlarlar. Gebeliğin otuz yedinci gününde fetüsün (cerıin) bir elma çekirdeği boyunda olduğu inan, üreter.isimli minik tüplerin ilk kez bir baloncuk gibi genişlemesiyle mesane oluşur ve dallanarak böbrekten ayrılırlar. Sonra idrarı dışarıya atılana kadar içinde tutacak elastik kaslardan yapılmış keseyi yaratmak için bir araya gelirler.

Tüm embriyolar en azından bir tane X kromozomuna sahiptir ve herkes ilk başlangıçta kadındır. Anne karnındaki hayatın ikinci ayında ürerne hücreleri ilkel üreme organlarını yaratırlar; bunlar daha sonra kadınlarda overlere (yumurtalık) erkeklerde ise testislere dönüşür.

İlamileliğin altıncı haftasıyla birlikte sonradan testis haline gelecek oluşumlar erkeklik organlarının gelişimini sağlamak, kadınlık organlarının gelişimini ise baskılamak üzere birtakım sinyal maddeleri salgılamaya testislerin minik oluşumları öz sinyallerini sağlamaya başlarlar.Yedinci ya da sekizinci haftada erkeklik kromozomu olan Y'nin etkisi altında testislerde özgün Leydig hücreleri ortaya çıkar. Bu hücrelerin işlevi erkeklik hormonu olan testosteron'u salgılamaktır. Önceleri bu üretim annenin plaserıtası tarafından üretilen gebelik hormonu olan HCG (human chorionic gonadotropin) tarafından kontrol edilir. Sonrasında fetal beyin bu görevi üzerine alır. Böylece beyindeki hipotalamus ve hipofiz bezleri Leydig hücrelerinin bir erkeğin hayatı boyunca testosteron üretmesi için sinyaller göndermesini sağlar.

Erkeklerin karakteristik kromozam yapıları XY olmasına rağmen, kadınlık hormonlarını baskılayamamış erkek embriyolarda vajina ve uterus gelişir. Hücreleri genetik olarak testosteron kullanma yeteneği olmayan erkekler testiküler feminizasyon (androjen resistans sendromu) ile doğarlar. Dıştan bakıldığında normal dişidirler fakat fallop tüpleri, uterusları bulunmaz, gelişmemiş testisleri vardır, adet göremezler ve çocuk sahibi olamazlar. Jamie Curtis, Kim Novak gibi isimler bu sendromu taşıyan insanların en bilinenlerindendir. Embriyo yaklaşık altı haftalık olduğunda genital yapı tüberkül denilen minik oluşumlarla şekillenmeye başlar. On haftaya ulaşınca tüberkül penis yaşlı(erkekteki karşılığında olduğu gibi, cinsel uyarı ile birlikte kanı toplayan ve genişleyen erektil yapılar içeren) kadın kliıorisine dönüşmeye başlar. Aylık şeklide ilkel genital yapılar ya iç vajinal yapıları ya da erkek üretrasını gelistirir.

Erkeklerde ürogenitalorganlarda en fazla ilgiyi çeken organ penis olmasına rağmen, performanstaki kalite bir starda olduğu gibi sahne arkasındakilerin işlevlerine bağlıdır. Erkek üriner, cinsel ve üreme fonksiyonları birçok yoldan birbirine bağlantılıdır. Bu sistemlerin birlikte çalışması beklenir.

Birinde sorun yaşandığı zaman diğerleri de büyük oranda etkilenir. Üriner problemler ve onların tedavileri cinsel fonksiyonlarda problemler yaratıp kısırlığa neden olabilir. Genital organlarla ilgili problemler-prostatta en sık sorun kaynağıdır- üriner, cinsel ve üreme fonksiyonlarırıı devre dışı bırakabilirler. Nelerin sorun olabileceğini anlamak için ürogenital organların yapısınıve nasıl çalıştıklarına bakalım.

Eğer mesane, üretra ya da üreterler zarar veren ışınlara maruz kalırsa kanama (radyasyon sistiti) ya da i1tihaplanma olabilir. Penisteki ereksiyon bölümleri veya erektil sinirler radyasyondan zarar görürse tedavi onarılamaz ereksiyon bozukluklarıyla sonuçlanabilir. İç üretra sfinkteri olarak bilinen kaslardan oluşmuş mesane boynu bezin üst kısmıyla -yanlışlıkla alt kısım olduğu söylenerek karıştırılır- bağlantılıdır. İki organ birleşme yerinde tam olarak ayrılamayacak şekilde birbirine geçmişlerdir. Prostat kanseri ameliyatında mesane boynu tam olarak temizlenmezse kanserli hücreler kalır ve tekrar büyürler. Kanseri tedavi etmek için prostatı tam olarak çıkarttığımızda dış üretra sfinkteri idrar tutma işlevini üzerine alır. Bu nedenle idrar kaçırmaya yol açmamak için kas yapısı korunmalıdır.

Prostat komşu dokularla birbirine geçtiği için prostat enfeksiyonu rektumda, perine (rektum ve skrotum arasındaki bölge) ve alt karın bölgesinde ağrılara, penis ucunda yanmaya sık sık idrar yapma ihtiyacına sebep olur. bilirler. Eğer mesane, üretra ya da üreterler zarar veren ışınlara maruz kalırsa kanama (radyasyon sistiti) ya da iltihaplanma olabilir. Penisteki ereksiyon bölümleri veya erektil sinirler radyasyondan zarar görürse tedavi onarılamaz ereksiyon bozukluklarıyla sonuçlanabilir.

İç üretra sfinkteri olarak bilinen kaslardan oluşmuş mesane boynu bezin üst kısmıyla -yanlışlıkla alt kısım olduğu söylenerek karıştırılır- bağlantılıdır. İki organ birleşme yerinde tam olarak ayrılamayacak şekilde birbirine geçmişlerdir. Prostat kanseri ameliyatında mesane boynu tam olarak temizlenmezse kanserli hücreler kalır ve tekrar büyürler. Kanseri tedavi etmek için prostatı tam olarak çıkarttığımızda dış üretra sfinkteri idrar tutma işlevini üzerine alır. Bu nedenle idrar kaçırmaya yol açmamak için kas yapısı korunmalıdır.

Prostat komşu dokularla birbirine geçtiği için prostat enfeksiyonu rektumda, perine (rektum ve skrotum arasındaki bölge) ve alt karın bölgesinde ağrılara, penis ucunda yanmaya sık sık idrar yapma ihtiyacına sebep olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp