Discus İntervertebralis Fıtıkları Nedir?

Discus İntervertebralis Fıtıkları Nedir? : Omurların arasında yer alan discus vertebralis fibrokartilaginoz bir halka Cannulus fibrosus) ile içindeki pelte kıvamındaki kollaginoz maddeden (nucleus pulposus) meydana gelmiştir. Arka tarafı ince ve zavıf olan a. fibrosus omurların alt ve üst yüzlerinin çevresine yapışıktır. Omurgayı diklemesine etkileyen kuvvetler n. pulposus’un çevresine basınç yapmasına yol açar. İşte bu basınç ile n. pulposus’un a. fibrosus’u yırtarak dışarıya çıkmasına discus intervertebralis fıtığı denir. Jîu çok defa fleksion durumunda bulunan omurganın yük kal- , dırma hareketi gibi aşın bir zorlaması ile olur. A. fibrosus’u arka yan tarafından yırtarak dışarıya çıkan n. pulposus radikslere, nadiren de omuriliğe bası yapar. Omuriliğin ve radikslerin en sık görülen lezyonlarmdan olan diskus fıtıkları, oluş mekanizmasından da anlaşılacağı gibi omurganın en hareketli ve yük altındaki lumbal ve ser- vikal bölgelerinde yer alır.Lumbal discus fıtıkları, bütün discus fıtıklarının flo 90’ını meydana getirir ve en sık Lş-St ile L4-L5 aralıklarında olur. Klinikte sık rastlanan siyatik ağrılarının başlıca sebebini teşkil eder. İlk belirti fıtığın olduğu hizadaki bağların gerilme veya yırtılması ile nervus sinu-vertebralis’in leze olmasından ötürü şiddetli bel ağrılarıdır.

Bu esnada bel adalelerinde kasılma, bu bölgenin normal lordo- f zunda düzleşme ve açıklığı fıtık olan tarafın aksine bakan bir skol- yoz Jantaljik durum) vardır. Sonra radiks basısı belirtileri meydana , çıkar: Bacağın arka yüzünde yayılan ağrılar, pozitif Lasègue delili, yValIeix noktalarında hassasiyet, Achille refleksinin azalması veya kaybolması, adale kuvvetinde azalma ve atrofi, hissiyet bozuklukları, aksırma ve ıkınma gibi intraspinal basıncı arttıran hareketlerin ağrıları şiddetlendirmesi.

Servical discus fıtıkları, discus fıtıklarının %10’unu meydana getirir. En çok Cş-Cş ve C6-C7 aralıklarında görülür. Boyun ağrısı veya tutulması ile başlayan bu fıtıklarda radiks basıları olun-ca kola yayılan ağrılar, hipoesteziler, kuvvet azalımı ve refleks değişiklikleri görülür. Sol kola vuran ağrılar angor pectoris ile karıştırıla- bilir.Discus fıtıklarında direkt radiografilerde normal lordozun düzleşmesi, antaljik skolyoz veya fıtık olan intervertebral aralığın daralması dışında bulgu yoktur. Spinal araknoid altı mesafenin kontrast madde ile yapılan tetkikinde (miyelografi) fıtık olan discus’un yaptığı girinti görülebilir.

Tedavi:Lumbal diskopati belirtileri gösteren bir hastaya önce fizik tedavi usulleri (manipulasyon, traksiyon, korsa) tatbik edilir ve bu tedaviye ilâç olarak adale gevşetici preparatlar, vitaminoterapi, analjezikler, hatta kortikosteroid eklenebilir. Altı ay içinde belirli bir düzelme sistemli bir fizyoterapiye rağmen görülmüyorsa diski ameliyatla çıkarmak, ameliyatın vertebra sitatiğini bozacak derecede önemli olanlarında ön veya arkadan füzyon yapmakla netice alınır. Operativ tedavi vakaların çoğunda zaruri olmaktadır. Nâdir görülen ve parap- leji, sfenkter kusurları yapan büyük protrüzyonlarda ise derhal ameliyat gerekir. Ameliyattan sonra 4-6 ay kadar korse taşıtmak yerindedir.

Servikal diskin tedavisi, lumbal olana göre daha büyük problemler çıkarır. Ortopedik ve fizik tedaviye uzun süre devam etmek gerekir. Zaten servikal radikülonöropati sendromu ya intervertebral diskin rüptüründen ya da spondiloz veya her ikisinin karışımından ortaya çıkar. Tek taraflı servikal disk hemisi ön veya arka yoldan kaldırılabilir. Spondiloz için de aynı şey uygulanır. Burada tek taraflı . , disk için hemilaminektomi^ spondiloz için_tai]l_.y&-genis .lamineklomT. ^dir. Fakat yakın zamanlardan beri servikal diskleri ve spondilozdan olma osteofitleri ön yoldan (Cloward ameliyesi) ile çıkarma tekniği genelleşmiş gibidir. Bu ameliyatta gerek kompresyonun patolojisi or-: tadan kaldırılmakta, gerekse servikal vertebraiarı önden konulan gref- le emin bir şekilde pekleştirme kabil olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp