Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır :

Kök kanal tedavisi olarak ta bilinen kanal tedavisi, diş çektirmeden derin diş çürümelerini tedavi etmede kullanılan son derece etkili bir yöntemdir. Endodonti adı verilen diş hekimliği branşının uğraş konusu olan Kanal Tedavisi, diş özü olarak adlandırılan dişin “Pulpa” adındaki dokusunda oluşan diş çürükleri ile ilgilidir. Pulpa bölgesi dişin kemik dokusunun bittiği ve bağ dokunun başladığı bölge olup, sinir, kan damarları açısından son derece zengin bir kısmıdır. Dişin tam merkezinde bulunan boşluklardan müteşekkil pulpa dokusu, diş kökünün derinliklerine kadar ilerlemektedir. Diş kanalları adı verilen diş kökü pulpası, dişin beslenmesini sağlayan damarlı ve sinir açısından zengin bir bölgesi olup, bu bölgede oluşan bakteriyel enfeksiyonlar hem diş kökünde çürüklere hem de şiddetli diş ağrılarına sebep olmaktadır. Dişteki pulpa kısmı, yani diş özü, dişe hiç bir zarar vermeksizin çıkartılabilmektedir. Bu durumda dişin beslenmesi engelenmez. Zira diş, aynı zamanda dişetlerinden de beslenebilir.

Pulpa nın çıkarılması endodontik bir tedavi türüdür. Kanal tedavisi olarak ta adlandırılan bu tedavi tekniği dünyada son derece yaygındır. Yaklaşık olarak her 10 kişiden birisi her yıl kanal tedavisi yaptırmaktadır.

Kanal Tedavisi Nedenleri?

Dişte uygulanan kanal tedavisine iki nedenle ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan bir tanesi diş özünde oluşan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar dişin enameli ve dentin tabakalarını aşındırmakta ve diş kökünde çürüme meydana getirmektedir. Enfeksiyonlar neticesinde diş köküne çürüğe yol açan bakterilerin yerleşmesi kolaylaşır ve bu bakterilerin yaşaması için oldukça uygun şartlar meydana gelir. Bu bakterilere antibiyotik tedavisi de pek tesir etmemektedir. Zamanla kan dolaşımının daha da azalmasına yol açan bakteriler, dişin besinsiz kalmasına neden olur ve dişin iyileşme sürecini durdurarak diş çürümesinin giderek hızlanmasına neden olur.

Kanal tedavisinin uygulanmasının ikinci nedeni ise diş özünde oluşan ağır hasarlardır. Travma veya diş çatlaması veya dişe yapılan dolgular neticesinde pulpa da oluşan hasarlar da kanal tedavisine gereksinim gösterebilir. Diğer yandan dişte oluşan yangılar, şayet bakteri üremesine neden olmamışsa bu durumda tedavi olarak kanal tedavisinin uygulanmasına hemen ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak ilaç tedavisi ile veya kendiliğinden bu yangılar (inflamasyon) geçmemişse bu durumda kanal tedavisi kaçınılmaz olmaktadır. Bazı yangılar dişin kemik dokusuna ve hatta çene kemiğine sirayet edebilmekte ve bu durumda abse oluşturabilmektedir. Bu durumda kanal tedavisinin amacı diş kökündeki enfeksiyonu ve hasar gören pulpa dokusunu temizlemek olmaktadır. Söz konusu boş diş kanallarının enfekte olmasını önlemek amacıyla kanal tedavisi sırasında “gutta percha” adı verilen bir hamurumsu materyal ile söz konusu boşluklar doldurulmaktadır. Kanal tedavisinin mümkün olmadığı ilerlemiş diş çürüklerinin ise diş çekimi haricinde başka bir tedavi yolu ne yazık ki bulunamamaktadır.
Dişlerimiz ne zaman kanal tedavisine ihtiyaç duyarlar:

Kanal tedavisi yöntemi diş çekimini önleyen en etkili diş tedavisidir. Kanal tedavisi dişin doğal yapısını bozmadan ömür boyu o dişi kullanmamıza olanak vermektedir. Ancak kanal tedavisinin zamanını kaçırmamak önemlidir. O nedenle bazı belirtileri ve semptomları görür görmez diş hekiminize gitmenizde fayda vardır. Peki kanal tedavisine ihtiyaç duyabileceğimiz belirtiler nelerdir?

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp