diş eti kanaması ne iyi gelir

Diş Eti Kanaması Makale 2 :

Diş kanaması diye tarif edilen aslında diş eti kanamalarıdır. Yaygın bir şikayet olduğu için pek çoğumuz üzerinde durmayız ama aslında diş eti kanamaları önemsenmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları, diş kaybına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Her şeyden önce diş eti kanaması ile karşılaştığınızda ortada bir sorun olduğunu bilmelisiniz. Sağlıklı dişlerin, diş fırçalamak ya da sert bir meyve ısırmak gibi bahanelerle kanamaması gerekir.

Ağız temizliğine dikkat etmemek, vitamin eksikliği veya sigara tiryakiliği gibi pek çok nedenden ötürü diş etlerinizde bir sorun meydana gelmiş olabilir. Diş eti hastalıkları sinsi bir şekilde ilerleyebilir ve dişlerinizi kaybetme aşamasına geldiğinizde, artık bu durumun geri dönüşü olmaz. Bu nedenle düzenli olarak diş doktoruna gitmek ve diş eti kanamalarını ihmal etmemek önemlidir.

Gingivitis (Diş Eti İltihaplanması)

Gingivitis diş eti hastalığının hafif şeklidir. Diş etleri kırmızılaşır, şişer ve çok kolay bir şekilde kanar. Ancak hastalık bu aşamada kişileri fazla rahatsız etmez. Gingivitis daha çok ağız temizliğine yeterince önem vermemekten kaynaklanır. Yiyecek artıklarından kaynaklanan bakteriler iltihaplanmaya yol açar. İyi bir ağız içi bakımı ve doktorun vereceği tavsiyelerle, hastalık tedavi edilebilir.

Gingivitisin ortaya çıkmasına neden olabilecek başka etkenler de vardır. Diyabet, sigara içmek, yaşlanma, genetik faktörler, sistemik hastalıklar, stres, kötü beslenme, ergenlik, hormonal dalgalanmalar, hamilelik, madde kullanımı, HIV enfeksiyonu ve bazı ilaçlar bu nedenler arasında sayılabilir.

Periodontitis

Gingivitis olarak adlandırılan diş eti iltihaplanması zamanında tedavi edilmezse, diş eti yüzeyinden ilerleyerek buradaki kemiği de etkilemeye başlar. Zamanla diş plağı (diş kiri) diş etinin arkasına geçip orada büyümeye başlar. Diş kirinin ürettiği bakteriler de diş etlerini ve ardından diğer dokuları tahriş eder. Bu aşamada hastalık periodontitis adını alır. Periodontitisin agresif ya da kronik gibi farklı türleri vardır. Dişlerin sallanmasına ve dökülmesine neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp