Diş Eti İltihabına Bitkisel Çözüm

Diş Eti İltihabına Bitkisel Çözüm :

Kan otu (Sanguinaria canadensis): Yapılan birçok kapsamlı araştırma, benim en baştan beri savunduğum sanguinarin adh bileşiğin kan otunda bulunduğunu ortaya koymuştur. Araştırmalar sanguarin içeren diş macunlarının, bazı ağız içi bakterilere karşı belirgin bir etki gösterdiğini ve diş plaklarının oluşmasını sekiz gün gibi kısa bir süre içinde, önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir. Eğer bıı bitkiden faydalanmak isterseniz, sanguarin içeren diş macunları ve ağız çalkalama sıvılarını tercih edin.

Reçetesiz satılan ürünlerin içeriğinde kullanılmalarının dışında, kan otu özütleri diş hekimleri tarafından periodontal hastalıkların tedavisinde de kullanılırlar.

Papatya (Matricaria recutita):
E komisyonu, papatyanın dişeti iltihaplarının tedavisi için gargaralar ya da ağız yıkama sıvıları kadar etkili olduğunu onaylamıştır. Papatyanın içeriğinde bazı anti inf-lamatuar ve antiseptik bileşikler bulunur.

Papatyayı yalnızca dişeti hastalıklarının tedavisinde değil, bu hastalıklardan korunmak için de loıllanabilirsiniz. 250 mi. kaynar suya 2-3 çay kaşığı papatya atm ve on dakika bekledikten sonra süzerek yemeklerden sonra için ya da ağzınızı çalkalamak için kullanın. Diş hekimleri, alerjilere neden olabilen kanaryaotugillerin akrabası olduğu için, papatyaya karşı ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtiyorlarsa da tecrübelerime göre böyle bir durum çok nadiren gelişiyor. Eğer herhangi bir alerjik reaksiyon hissederseniz papatya kullanmayı kesin. ]

Ekinezya (Echina-cea):
Herbalist ve botanist Christopher Hobbs “Hand-book for Herbal Healinğ‘ adlı kitabında, diğer birçok hastalığın tedavisine olduğu gibi, dişeti iltihaplarında da ekinezyayı öneriyor. /< Bu bitki anti bakteriyel ve 2-bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir. Ağız çalkalama sıvınızın içine 10-12 damla kadar ekinezya tentürü karıştırıp ağzınızı bu karışımla çalkalayın.

Meyan kökü (Glycy-rrlüza glabra): Meyan kökü diş çürümelerine ya da diş eti iltihaplanmalarına yol açmayan bir tatlandırıcıdır. Anti-gingivitis çaylarınıza şeker ya da bal koymak yerine meyan kökü koymayı deneyin. Buna ek olarak meyan kökü, magnezyum ve yapılan bazı araştırmalarda dişeti iltihaplarının ve plak oluşumunun kontrol altına alınmasında yararlı olduğu ortaya çıkarılan, glycyrrhizin adlı bileşiği içerir. Meyan kökü -günde üç fincan çay gibi- makul miktarlarda kullanılırsa zararsızdır; fakat uzun süreli kullanımı ya da aşın miktarlarda alınması halinde baş ağrısı, uyuşukluk, vücutta sodyum ve su tutulması, aşın potasyum kaybı ve yüksek tansiyona neden olabilir.

Semizotu (Portulaca oleracea):
Genel olarak dişeti hastalıklan-nın tedavisinde magnezyum ve C vitamini bakımından zengin yiyecekler önerilir. Kişniş, börülce, karahindiba, meyan kökü, marul, haşhaş tohumu, ıspanak, ısırgan otu yapraklan ve taze fasulye de magnezyum bakımından zengin sebzelerdir. Yeri gelmişken, diş eti iltihaplarına hiçbir kaçış yolu bırakmayan magnezyum kanşımım-dan bahsedeyim: Karahindiba, ısırgan otu yapraklan, semizotu ve ıspanak yapraklannı kanştınp buharda pişirin. Afiyet olsun.

Adaçayı (Salvia offîcinalis): Avrupalılar diş ve dişetlerini ada çayı yaprakları ile ovarlardı. Bunu ben de denedim. Göründüğü ka-danyla, adaçaymm içeriğindeki kanı durdurucu tanen ve bazı aro-matik antiseptik bileşiklere sayesinde gerçekten yaran oluyor. Adaçayı bahçemde neredeyse yıl boyunca bulunur. Bunlan bahçeden toplamak, sanguarin içeren ürünler almaktan çok daha ucuz, çünkü adaçayı hemen hemen sanguarinli diş macunlan kadar etkili. Günümüzde yapılan bazı araştırmalar bu yaklaşımı destekliyor. E komisyonu, 250 mi. kaynar suya 2-3 çay kaşığı adaçayı yaprağı kanştınla-rak yapılacak anti-gingivitis çayının kullanımım onaylamaktadır. En iyisi adaçayını makul miktarlarda kullanmaktır; çünkü içerdiği thu-jone adlı bileşik yüksek dozlarda alınırsa spazmlara neden olabilmektedir.

Çay (Camellia sinensis):
Adaçayı gibi çay da kan durdurucudur. Bu özelliği ile diş çürümeleri ve dişeti iltihaplanna yol açan bakterilerin ağza yerleşmelerine engel olur Aynı zamanda beş değişik anti bakleriyel bileşik içeren çayı, meyan kökü ile tatlandırabilirsiniz.

Ay insafa çiçeği (Calendula offîcinalis):
Anti bakteriyel, antiviral ve bağışıklık sistemi uyancı özellikleriyle, aymsafa çiçeği özütleri dişeti iltihaplannm tedavisinde yararlıdır. Tek dikkat etmeniz gereken şey, saman nezlenizin olup olmadığıdır. Kanaryaotugillere alerjisi olan bünyeler, bu bitkiye de alerjik tepkiler verebilmektedir. Bu nedenle kullanım esnasında değişik reaksiyonlar görürseniz, kullanmayı bırakın.

Nane (Mentha piperita):
Dişeti iltihaplarından korunmak için, günümüzde birçok ürünün tatlandırılmasmda yapay olarak kullanılan diş macununuzdaki naneye güvenebilirsiniz, fakat gerçek nane dişeti çürümelerine neden olan bakterilerle de savaşır. 250 mi. kaynar suya 2 çay kaşığı kuru nane kanştırarak hazırlayacağınız çayı içebilir ya da ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Naneli sakız çiğnemek ya da nane şekeri yemek yerine, taze nane yapraklannı da çiğneyebilirsiniz.

Ratanya (Krameria triandra): E komisyonu, ratanya kabuğunun dişeti iltihaplannm tedavisinde kullanılabileceğini onaylamıştır. Bu bitki de çay gibi antiseptik tanen bileşiği içerir. Ratanya çayı yapmak için 250 mi. kaynar suya bir çay kaşığı kurutulmuş ratanya koyup dinlendirin. Bu çayı da içebilir ya da ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Isırgan otu (Urtica dioica):
Yapraklarmdaki magnezyuma ek olarak, Rusya‘da yapılan araştırmalar ısırgan otu çayının anti bakteriyel özellikler taşıdığını ortaya koymuştur. Isırgan otu içeren ağız çalkalama sıvıları ve diş macunlan, dişlerde plak oluşumunu büyük ölçüde azaltmaktadır. Hele bunlara biraz da ardıç kanştmrsanız, etkisi daha da artmaktadır. Ağız ve diş sağlığınız için kullandınız ürünlerden, içeriğinde bu bitkileri banndıranlan tercih edin.

Teatree (Melaleuca):
Teatree yağı güçlü bir antiseptiktir ve birçok herbalistin, harici kullanımlar için öncelikli dezenfektan tercihidir. Teatree yağını dişeti iltihapları ve ağız içi yaralannın tedavisinde kullanacaksanız, yutmamaya dikkat edin. Birkaç damla teatree yağı ilave ettiğiniz bir bardak suyla yapacağınız gargara, gingivitis ile yaptığınız savaşta son derece yararlı bir silah olacaktır. Diğer uçucu yağlarda olduğu gibi, teatree yağı da kesinlikle oral yolla kullanılmamalıdır.

Su teresi (Nasturtium offidnale):Günümüzde Çin‘de yaşayanlar dişeti yaralarını tedavi etmek için su teresi çiğniyorlar. Eğer tadından hoşlanırsanız, dişeti iltihaplarınızı tedavi etmek için su teresi çiğneyebilirsiniz..

Daha başka çözüm arayanlar için İbrahim Saraçoğlu, nar suyu tavsiye ediyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp