Diş Doktoru

Diş Doktoru :

Uzmanlık Alanlarına Göre Diş Hekimi

Dişleri destekleyen ve çevreleyen (diş etleri ve kemik) doku hastalıklarını teşhis ve tedavi eden periodontistler;
Çocukların doğumundan buluğ çağına kadar olan tedavisinde uzmanlaşmış olan pediyatrik diş hekimleri;
Dişlerin ve çenelerin yerinden çıkma ya da yer değiştirmesini teşhis eden ve bunları düzelten ortodontistler;
Diş özü ve çevre dokuların hastalık ve yaralanmalarını teşhis ve tedavi eden endodontistler;
Dişleri çeken ve yaralanmaları, hastalıkları, çene, yüz ve ağız kusurlarını teşhis ve tedavi eden ağız, üst çene ve yüz cerrahları; ve Diş kronları, köprüler (sabit kısmi takma diş) dahil olmak üzere hasarlı ve kayıp dişlerin yerine yapaylarını yapan ve takan prostodonti uzmanları.

Diş Hekimliği Görev ve Yetki Tanımları | E-dişhekimi

Hastaların ağız, diş ve çene sağlığı durumunu belirlemek için ağız içi ve ağız dışı muayene yapmak, hastalar ve aileleri ile görüşmek;
Ağız, diş ve çenelere ilişkin hastalık veya bozuklukların durumunu tespit edebilmek amacıyla laboratuvar testleri, röntgen ve diğer teşhis yöntemlerini istemek ve bulguları analiz etmek; gerektiğinde radyo-grafitekniklerini bizzat uygulamak.
Tıbbi yetkileri kapsamında reçete yazmak, ilaç vermek, önerilerde bulunmak, iyileştirici tedavi ve önleyici tedbirleri gözlemlemek dahil hastalara sürekli tıbbi bakım sağlamak;
Diş hekimliği eğitim müfredatı çerçevesindeki tüm cerrahi ve klinik işlemleri yerine getirmek.
Diş hekimliği kapsamındaki tedaviler öncesinde, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında karşılaşılan komplikasyonları saptamak, müdahale ve sevk etmek.
Hastalara ait tıbbi bilgileri ve öyküleri kaydetmek; uzman doktorlar, uzman diş hekimleri ve diğer sağlık çalışanları ile bilgi alışverişinde bulunmak;
Legal mesleki gereklilikleri yerine getirmek için bildirilmesi zorunlu hastalıkları ve adli durumları yetkili birimlere rapor etmek.
Belirlenmiş hastalıkların ortaya çıkması ve yayılmasını önlemek ve halkı bilgilendirmek amacıyla toplumsal ve hizmet içi eğitim programları hazırlamak, uygulamak, ilgili seminer ve konferanslara katılmak.
Teşhis ve tedavilerinde modern diş hekimliğine ait yöntem ve araçları kullanır.
Uzmanlık branşı ile ilgili genel ve özel nitelikteki tedavileri ve ameliyatları yapmak.
Uzmanlık branşı ile ilgili hastalık veya bozuklukların durumunu tespit etmek için özel teşhis testleri istemek ve uygulamak.
Uzmanlık branşı ile ilgili tedavi öncesi tedavi sırasında ve tedavi son komplikasyonlara müdahale etmek;

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp