Diş Çene Cerrahisi

Diş Çene Cerrahisi :

Ağýzda kalan dişlerin üzerine yapýlan (dişler küçültülerek) ve hasta tarafýndan çýkarýlamayan kuron, köprü gibi sabit protezler
Hasta tarafýndan takýp çýkarýlan hareketli protezler (tam ve yarým protezler gibi)
Tam protezler, hastanýn ağzýnda hiç diş bulunmadýğý zaman yapýlan protezlerdir.

Yarým protezler, hastanýn mevcut dişlerine kroşe dediğimiz kancalarla tutturulur. Ya da estetik olmasý için ağýzdaki dişler kaplanarak onlara yerleştirilen çýt çýt, sürgü gibi hassas tutucular kullanýlarak yapýlýr.

Ortodonti:
Diş çapraşýklýklarýnýn ve çene anomalilerinin düzeltilmesi...

Kalýtým, gelişim yetersizliği, çeşitli yanlýş alýşkanlýklar (parmak emme, biberon ve yalancý meme gibi faktörler) sebebiyle oluşan bozukluklarýn tedavisi ortodontinin konusudur. Sadece dişlerde çapraşýklýk varsa, yaş faktörü önemli değildir. Her yaşta dişlerin düzeltilmesi mümkündür. Ancak kişinin kemik yapýsýyla ilgili (iskeletsel) bir problem söz konusu ise, tedavisi ergenlik çağýna kadar yapýlýr.

Dental Implantlar:
Diş implantlarý, kaybedilen dişlerin yerine çene kemiği içine yerleştirilen ve kemik ile kaynaşarak doğal diş kökü görevini gören metal yapýlardýr. Bu metal yapýlar doku dostu olan titanyumdan yapýlýr ve hiçbir yan etkisi yoktur. Tek diş kayýplarýnda boşluğun doldurulmasý için yandaki dişleri küçültüp 3üye köprü yapmak yerine, diğer dişlere dokunulmadan boşluğa implant yerleştirilir ve üzeri 1üye kuronla kaplanabilir..

Azý dişlerinin kayýplarýnda, takýp çýkartýlan protez kullanmak yerine bu bölgeye uygun sayýda implant yerleştirilerek sabit köprü yapýlabilir... Dişsiz ağýzlarda, özellikle alt protezi ağýzda durmayan kişilerde meydana gelen çiğneme, konuşma ve psikolojik bozukluklarýn giderilmesi için de implant uygulanýr. Iki seçenek vardýr: Ya ağýza yeterli sayýda (6-8) implant yerleştirilip sabit köprü yapýlýr, ya da çenenin ön bölgesine 2-4 implant yerleştirilerek protezin daha stabil omasý sağlanýr. Implant uygulamasý için öncelikle bir çene filmi çekilir ve uygulama için yeterli kemik olup olmadýğý incelenir. Uygun şartlar varsa implant yetişkin her insana yapýlabilir ve başarý şansý çok yüksektir.

Estetik Diş Hekimliği:
Ayrýk dişlerin kapatýlmasý, gülme sýrasýnda görünen dişetinin uzunluğunun ayarlanmasý, koyu renkli dişlerin renklerinin açýlmasý, kýsacasý estetiği olabildiğinin en iyisine ulaştýracak uygulamalar, estetik diş hekimliğinin konusudur. Bu bağlamda porselen laminate, empress, estetik kozmetik dolgular, diş beyazlatma(bleaching) gibi uygulamalar yapýlmaktadýr.

Diş beyazlatma (Bleaching):
Diş beyazlatma, dişlerin yapýsýndaki renklenmeleri ortadan kaldýran bir işlemdir. Diş renklenmelerinin çeşitli sebepleri olabilir. En yaygýn nedenleri; kahve , çay, kola ve sigara gibi leke yapýcý maddelerin kullanýlmasý, travma, yaşlýlýk, tetrasiklin renkleşmesi, eski kaplamalar, sinir dejenerasyonu vb. gibi nedenlerdir. Diş beyazlatma işlemi uygun şekilde ve diş hekimi kontrolünde yapýldýğýnda diş ve dişetlerine zararsýzdýr.Ancak tedavi sýrasýnda dişlerde hassasiyet (özellikle soğukta), dişetlerinde kýzarma ve hassasiyet meydana gelebilmektedir. Fakat bu geçicidir ve tedavinin bitimiyle birlikte, birkaç gün içinde bu şikayetler ortadan kalkmaktadýr. Ağartma işlemi için iki yöntem vardýr:

Ev ağartmasý (home bleaching) denilen yöntemde, hekim ağýzdan ölçü alýr, bunlara uygun kalýplar hazýrlanýr. Hasta bu kalýbýn içersine ilacý yerleştirerek dişlerin üzerine takar (en az 6-8 saat ve tercihen uykuda). Işlem dişin rengine bağlý olarak 1-4 hafta içinde biter.
Office bleaching denilen, muayenehanede hekim tarafýndan yapýlan ağartmadýr. Hekim ilacý dişler üzerine uygular, ýşýk kaynağý kullanýlarak dişlerin beyazlamasý sağlanýr.Yine dişlerin durumuna göre bir veya birkaç seansta dişler beyazlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp