Çene Cerrahý

Çene Cerrahý : Diþ kayýplarýna neden olan hastalýklarýn baþýnda gelir. Çürüme diþin kronunu saran mineden baþlar, altýndaki dentine ilerler. Pulpaya ulaþtýðýnda “pulpitis” adý verilen diþözü iltihaplanmasý oluþur. Diþ çürüklerinin oluþmasýnda etkili olan faktörler þunlardýr; kalýtým, yaþ, cinsiyet, aðýz bakimi, mikroplar, bsslenme biçimi, tükürük özellikleri, vitamin ve madensal tut eksiklikleri, hormonlar, gebelik. Diþ cürümeleri çin yapýlan araþtýrmalar basarýlý olmamýþtýr. Ancak, diþ çürüðünden korunmak için beslenme biçiminin düzenlenmesi, diþ macunlarý ve fluorlama yöntemleri yararlý olabilmektedir. Aðýz ve diþ bakýmý, bebeklerin anne sütüyle beslenmesi ve güneþ ýþýnlarýndan yeterince yararlanma çürükleri azaltmada önemli koruyucu etmenlerdir.

Diþ çürükleri hangi yaþta ortaya çýkar?:Diþ çürümesi her yaþta, küçük çocukiann sütdiþlerinde de ortaya çýkabilen bir hastalýktýr. Sütdiþlerindeki çürükler uygun bir yolla tedavi edilmelidir.

DÝÞ ÇÜRÜKLERÝNÝN TEDAVÝSÝ: Geleneksel diþ tedavisi ve endodonti bilim dallarýnýn baþlýca uðraþý çürük diþlerin tedavisi ve kayýplarýn onarýlmasýdýr. Bir diþ çürüðünü tedavi etmek için önce çürümüþ alanlarýn saðlam kesimlere dek temizlenmesi gerekir. Daha sonra diþin biçimi, yeri ve iþlevine göre dolgu maddesi seçilir. Ön diþlerde estetik amaçlý ve diþ renginde dolgu maddeleri uygulanýr. Çiðneme fonksiyonunda ana görevi elan arka diþlerdeyse amalgam gibi metal alifimltn, altýn ve inlay gibi döküm dolgular kullanýlýr. Alýrý doku kaybý olan çürük diþlerde protez uygulanmasý gerekebilir, Bu arada çürük nedeniyle etkilenmis olan pulpa dokusunu iyileþtirici ve koruyucu önlemler alýnýr. Eðer pulpa tümüyle hastaysa özel araçlarla çýkarýlýr ve pulpa boþluðuna bazý kremler konarak dolgu bunun üzerine yerleþtirilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp