Deride Kızarıklık Kaşıntı

Deride Kızarıklık Kaşıntı : Deride meydana gelen kaşıntı ve kaşıntı ardından oluşan kızarıklık normal midir, vücudun çeşitli bölgelerindeki kaşıntı ve kızarıklığı önlemek için alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenler bu makalemizde yer almaktadır. Konunun detaylarına ve merak ettiklerinize sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz...

Çocuğunuzun alerjik bir solunum rahatsızlığı olduğu gibi atopik dermatiti de mevcut.Çocuğunuzun yaşı uygunsa(2 yaş üzeri) cilt pirikt test(alerjik cilt testi) yapılarak nelere karşı alerjisi olduğu öğrenilip ek olarak alerjenlere yönelik alınabilecek önlemler alınır.Eğer 2 yaş ve altında ise alerjenler kandan da bakılabiliyor(spesifik IgE olarak)

Atopik dermatit bulguları en sık 6 ay ila 2 yaş arasında çıkar. Özellikle yüzde başlayıp, eklem yerlerinde, kulak arkasında ve gövdede de beliren kaşıntılı, kuru, kırmızı lezyonlar tipikdir. Çocuk gece uykusunda bile kaşınır. Bu nedenle uykusu bozulur ve gündüz çok huzursuzdurlar.

Hatta gece tam uyuyamayan çocuğun büyümesi bile etkilenir. Genellikle beyaz tenlidirler. Ciltleri enfeksiyona son derece eğilimlidir. Normale göre daha yüksek sıklıkta inek sütü ve diğer gıda alerjileri saptanabilir.

Atopik dermatitli çocuk iyi tedavi edildiği takdirde bulgulara kolayca hakim olunur. İdame tedavisi sağlanabilir. Sıklılkla 3-5 yaş arasında çoğu olgu düzelir. Az bir kısmında ve sıklıkla ağır olgularda bulgular devam eder. Eğer iyi tedavi edilmezse bu sıklık artar.

Deriyi tahriş eden krem, losyon ve sabunlardan, kaba, pürtüklü ve sıkı saran giysiler ve yünlülerden uzak durun. Ani ısı değişikliği ve terlemeye neden olan aktiviteler atopik dermatiti şiddetlendirir. Akut alevli dönemde steroid içeren krem/pomad/losyon(elocon ,locoid gibi) kullanılabilinir.

Deri bütünlüğünün sağlanması için nemlendirici ve deri koruyucuları(excipial lipo emulsiyon,bepanhen krem gibi) uzun süre de kullanılabilinir. Steroidli krem/pomad/losyonlar(elocon ,locoid vb) uzun süre ve sık sık kullanılamaz.

Deride olan kızarıklık,pütürtü,kaşıntının yoğun olduğu alevli dönemde steroidli lokal ilaç(elocon,locoid gibi) 3-5 gün kullanılabilinir. Sonrasında steroid içermeyen alerji önleyici ,lokal olarak kulanılan pimekrolimus içeren elidel krem sabah akşam olarak 1 ay kullanılabilinir.

Ya da haftada 2 gün kullanmak üzere daha uzun süre de kullanılabilinir. (Elocon gibi lokal steroidli kremlerin uzun süre kullanılamayacağını ve sık sık kullanılmasının sakıncalı olabileceğini unutmayınız. )

Atopik dermatit üzerine bazen mantar enfeksiyonu ve lokal bakteri enfeksiyonu(sf aereus) yerleşebilir. Bu durumda lokal mantar ilacı(dermo trosyd gibi) ve antibiyotikli krem(bactroban krem gibi) eklemek gerekebilir(genelllikle 7-10 gün yeterli olur). Bu durum doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Çocuğun alerjik rahatsızlıkları alevlenmiş ve steroidli krem ihtiyacı artmış veya cevap yoksa üzerine mantar enfeksiyonu ve bakteri enfeksiyonu eklenmiş olabilir. Elocon kremi 3-4 gün kulllanıp beraberinde ek olarak lokal mantar ilacı(dermo trosyd),lokal bakteri ilacı(bactroban krem gibi) 7-10 gün kullanılabilinir.

Lökotrien reseptör blokeri olan belirttiğiniz ilaca(singulair) ek olarak antihistaminik içeren şurup(örneğin zyrtec şurup 11 ölçek akşamları) eklenebilir. Antihistaminik içeren şurup birkaç ay veya cilt rahatsızlıklarının tekrarlama sıklığına göre daha uzun süre de kullanılabilinir.Steroid içeremeyen lokal ilaç elidel krem 21 haricen 1 ay kullanılabilinir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp