Damar Yumağı Nedir

Damar Yumağı Nedir : Atar ve toplar damarlar arasında meydana gelen yumak biçimindeki düzensiz damar oluşumlarına tıp dilinde vasküler malformasyon adı veriliyor. Bu rahatsızlık vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabiliyor. Ancak beyinde oluşması halinde ölümcül sonuçlar doğuruyor. Çok nadir görülen rahatsızlık, doğuştan kaynaklanıyor. Yaş ilerledikçe yumak biçimindeki damarlar büyüyor. Rahatsızlık, çoğunlukla geç yaşlarda teşhis ediliyor. Sebebi tam olarak bilinmeyen vasküler malformasyonlar, ani beyin kanaması ya da nöbetlere yol açıyor. Bu damarların bazı durumlarda ameliyatla alınması, bazen de anjiyo gibi yollarla kapatılması gerekiyor.

Şaban Mollahüseyinoğlu, işyerinde aniden fenalaştı. Başının sol yanına şiddetli bir ağrı saplanan genç, hastaneye kaldırıldı. Tetkikler sonucu beyinde büyük bir damar yumağı oluştuğu tespit edildi. Hasta, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Mehmet Yaşar Kaynar ve Doç. Dr. Saffet Tüzgen başkanlığındaki bir ekip tarafından ameliyata alındı. Ekip, beynin içine yerleşen ve binlerce kılcal damardan oluşan yumağı 36 saat süren bir operasyonla aldı. İlk kez böyle büyük bir vakayla karşılaşan doktorlar titiz bir çalışmayla, yüksek risk taşıyan ameliyatı başarıyla tamamladı. Mollahüseyinoğlu, anesteziden bir gün sonra uyandı. 4 gün boyunca da yoğun bakımda kaldı. Hastanın kafasından büyük bir kitle çıkarılmasına rağmen beyin fonksiyonlarında herhangi bir kayıp meydana gelmedi. Hızla iyileşen Mollahüseyinoğlu, yürüme, konuşma, görme, duyma gibi günlük işlerini rahatlıkla yapabiliyor.

Beyin, sinir ve omurilik hastalıkları cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Saffet Tüzgen, meslek hayatında beyinde ilk kez bu kadar büyük bir damar yumağıyla karşılaştığını söyledi. Vasküler malformasyon şikayetinin çok ender görüldüğünü hatırlatan Tüzgen, "Bu konuda şimdiye kadar toplam 10 ameliyat yaptım. En uzunu 16 saat sürmüştü. Portakal büyüklüğündeki bu vaka ise bizi çok şaşırttı." dedi. Diğer vakalarda yumaklaşan oluşumu besleyen ve boşaltan az sayıda damar bulunduğunu ifade eden Tüzgen, "Ancak bu hastamızda ise damar yumağı neredeyse beynin tümünü kaplamıştı. Çok yüksek riskli, hassas ve uzun bir operasyon sonucunda oluşumu beyne zarar vermeden çıkarmayı başardık." açıklamasını yaptı. Tüzgen, damar yumağı alındıktan sonra oluşan boşluğu, beyin dokusunun zamanla dolduracağını kaydetti. Hastanın gayet iyi durumda olduğunu vurgulayarak, "Yoğun bakımdan sonra çektiğimiz tomografide herhangi bir probleme rastlamadık. 2 ay sonra kontrol amacıyla yeni bir tomografi daha çekeceğiz." şeklinde konuştu.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp