Damar Yapısı

Damar Yapısı :

Damarların yapısı dolaşım sisteminde bulunduğu yere göre değişir. Her ne kadar damarların çoğunda endotel hücreleri birbiri sıkı bir şekilde temas ederek süreklilik gösteren bir tabaka oluştursa da dalak ve karaciğer gibi organların yüklendikleri özel fonksiyon nedeniyle buralardaki sinüzoidleri döşeyen endotel hücrelerinde fenestrasyonlar görülür.

Damar subendotelinin yapısı, fonsiyonel ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterir. Örneğin, büyük arterler intraluminal basınca direnç göstermesi gerektiğinden, internal elastik laminası iyi gelişmiş kalın duvar kasına sahiptir. Düşük basınçlı venöz dolaşım olan damarlarda, düz kas hücresi, elastik doku ve kollojen lif oranı göreceli olarak azalır.

Hasra karşı oluşan reaksiyon damarın yapısına göre değişir. Kas tabakası kalın büyük damarlar, hasra oluştuğunda kan akımını yavaşlatmak veya durdurmak için süratle kontrakte olur. Arterlerdeki yüksek shear oranları platelet adezyonu ve trombus oluşumuna zemin hazırlar. Ven ve venüller daha kolay hasar görür ve trombin oluşturmak ve kanamayı durdurmak için koagülasyon kaskadı daha yoğun aktive olur. Aksine kapiller hasrada kanama daha az olur ve onarımda koagülasyon sistemi daha az devreye girer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp