Damar Sertliğine İyi Gelen Bitkiler Nelerdir

Damar Sertliğine İyi Gelen Bitkiler Nelerdir

* Sarmısak,
* Yabani iğde,
* Enginar yaprağı,
* Buğday çimi,
* Kırlangıçotu,
* Limon,
* Şahtere,
* Ardıç tohumu,
* Kayın,
* Yonca,
* Mısır püskülü,
* Mersin meyvesi,
* Soğan,
* Zeytin yaprağı,
* Isırganotu,
* Arslandişi,
* Sinirotu,
* Elma kabuğu,
* At kuyruğu,
* Soya yağı,
* Ayçiçeği yağı,
* Yabani hindiba,
* Ayrık,
* Biberiye,
* Kekik.

Damar Sertliğine İyi Gelen Bitkiler Nasıl Kullanılır:
Her bitkinin kullanım şekli ve hazırlanışı farklıdır. Bazı bitkiler kaynar suda demlenirken bazılarının kaynatılması gerekir. Bu nedenle damar sertliğine iyi gelen bitkilerin nasıl kullanıldığını daha ayrıntılı olarak “mucuzevi bitkiler” kategorimizden okuyabilirsiniz.

Damar Sertliğinin Belirtileri Nelerdir

• Bacaklarda uyuşukluk,
• Baldır kaslarında güçsüzlük,
• Bacaklarda ve ayaklarda soğukluk, üşüme hissi,
• Ayaklarda renk değişikliği (Havaya kaldırıldığı zaman soluklaşma ve indirildiğinde koyu kırmızı renk alması),
• Ayak sırtındaki tüylerin dökülmeye başlaması ve ayak tırnaklarının kalınlaşması,
• Ciddi damar tıkanıklığının olduğu ileri vakalarda ağrılı açık yaraların (ülser) oluşması veya özellikle ayak parmaklarından başlayarak ayak ve bacaklarda kangren durumunun meydana gelmesi.

DAMAR SERTLİĞİ NEDEN GELİŞİR?

Damar sertliği oluşumunda birçok risk faktörleri vardır, eğer bu risk faktörleri kontrol edilebilirse damar sertliği gelişimi geciktirilebilir. Ancak bazı risk faktörleri değiştirilemez. Ailesinde, birinci dereceden akrabalarında bu hastalık varsa, bu kişilerin daha dikkatli olup; değiştirilebilen faktörler açısından uyanık olmaları gerekir. Bunlar da diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite, sigara ve strestir.

Yani kişinin ailesinde erken yaşta kalp krizi geçiren varsa, kişi erkekse, yaşı ilerlemişse damar sertliği için risk altındadır ama bu riski değiştirmenin yolu da yoktur. Bu sadece daha dikkatli olunması için uyarıcı bir faktördür. Sigara içenlerin sigarayı bırakması, tansiyon yüksekliği olanların tansiyonlarının tedavi edilmesi, şeker hastalığı olanların ve kolesterol yüksekliği olanların hastalıklarının tedavi edilmesi sayesinde damar sertliği engellenebilir veya geciktirilebilir.

DAMAR SERTLİĞİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Aterosklerozun tedavisinden amaç, hastalığın ilerlemesinin engellenmesi ve geriletilmesidir. Bu amaçla ateroskleroz gelişiminde rol alan risk faktörleri engellenmeli veya tedavi edilmelidir. Örneğin kan basıncının düzenlenmesi, gıdalarla alınan yağ ve kolesterolün azaltılması, kilo kaybı, sigarasız bir yaşam, şeker hastalığı var ise kan şekerinin kontrol altına alınması sağlanmalı ve ayrıca daha aktif ve hareketli bir yaşam teşvik edilmelidir.

Erken dönemde başvuran hastalarda, damar tıkanıklığını kontrol altına alacak ve kan dolaşımı destekleyecek ilaç tedavileri verilirken, hastalığın ileri aşamaları cerrahi tedavi gerektirir. Genellikle uygulanan ameliyatlar tıkalı damarın aşağısındaki bölgeye kanın taşınmasını sağlayacak yapay damar greftleri ya da hastanın kendi damarı yerleştirilmesi şeklindeki by-pass ameliyatlarıdır. Günümüz teknolojisiyle artık çok ince damarlara dahi anjiografi ile müdahale edilebilmektedir.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp