d vitamini faydaları canan karatay

D Vitamini İçeren Yiyecekler

Hücre büyümesi, kemik gelişimi, kalsiyum emilimi, düzgün işleyen bağışıklık sistemi ve iltihaplı hastalıklarla mücadelede hayati bir rolü bulunan D vitamini, diğer vitaminlere oranla daha az sayıda besinde doğal olarak bulunmaktadır. D vitamini yetersizliği hastalıklara yatkın zayıf bir bağışıklık sistemi, artan kanser riski, saçların sağlıksız olması ve daha geç uzaması, kas ve kemik zayıflaması gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı D vitamini tüketiminin ise kalp krizi riskini attırdığı ve böbrek taşına yol açtığı bilinmektedir. Yağda çözülen D vitamini için en iyi gıdalar balık yağı, ciğer, peynir, yumurta sarısı ve bazı mantarlardır. Ayrıca vücudumuz güneşe maruz kaldığında D vitamini üretebildiğinden D vitamini “gün ışığı vitamini” olarak da adlandırılmaktadır.

D Vitamini Bakımından Zengin Besinler

Yukarıda da belirttiğimiz gibi D vitamini az sayıda gıdada ve az miktarda bulunduğu için beslenme yoluyla vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı tamamlamak oldukça zordur. Bu alanda yapılan araştırmalar ortalama bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece %20’sini besinler aracılığıyla aldığını göstermektedir. Aşağıda yer alan gıdaları tüketmenin yanı sıra yeteri kadar güneşe çıkmak vücuda gerekli D vitamininin üretiminin tamamlanmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca listemizde yer alan gıdaların bazıları yüksek kolesterol içerdiğinden herkesin düzenli olarak tüketmesi için uygun olmayabilir. Bu nedenle öncelikle bir uzmana danışarak gıdalar yoluyla D vitamini tüketimi için beslenme önerisi almanız daha doğru olacaktır.

Balık Yağı: Özellikle morina balığı ciğerinin yağı geleneksel olarak D vitamini eksikliği tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde balık yağı olarak bilinen bu yağ yüksek oranlarda A ve D vitamini içerir. 100 gram morina yağı günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık 16 katı D vitamini içerir. 1 yemek kaşığı yağ ise günlük ihtiyacın 3.5 katı D vitamini içermektedir.

Balıklar: Çeşitli balıklar D vitamini bakımından zengindir ancak yağlı derin deniz balıkları daha çok D vitamini içerir. D vitamini için en çok ton, somon ve uskumru gibi balıklar önerilmektedir.

İstiridye: Ülkemiz mutfağında hiç kullanılmayan ve oldukça pahalı bir deniz ürünü olan istiridye D vitaminin yanı sıra B12 vitamini, çinko, demir, manganez, selenyum, bakır gibi mineraller açısından da çok iyi bir kaynaktır.

Tofu ve Soya Sütü: Tofu ve soya sütü gibi güçlendirilmiş soya ürünleri genellikle D vitamini ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Örneğin 100 gram soya sütü (bir büyük su bardağı kadar) günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılar. Soya ürünlerinin hazırlanış şekline göre içerdikleri D vitamini miktarı değişebildiğinden aldığınız ürün hakkındaki bilgileri ambalajında bulunan “içindekiler” bölümünden kontrol edebilirsiniz.

Yumurta: B12 ve protein bakımından da zengin olan 1 adet yumurta yaklaşık 17.0IU D vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %4’üne denk gelmektedir.

Süt ve Süt Ürünleri: Tam yağlı süt ve peynirler kalsiyum bakımından zengindir ve bazı firmalar buna ek olarak ürünlerini D vitamini ile güçlendirmektedir. Bir bardak tam yağlı süt yaklaşık 52.0IU D vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacın %13’ünü karşılar. Tam değerler için aldığınız süt veya süt ürününün amlajını inceleyebilirsiniz.

Mantar: Her mantar türü aynı oranda D vitamini içermez ve uzmanların D vitamini için önerdikleri mantar türü beyaz “düğme” mantarıdır. 100 gram az pişmiş düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının %7’sini karşılar.

Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1’ini karşılar.

Bu listede yer alan besinler D vitamini bakımından en zengin besinlerdir ancak D vitamini içeren gıdaların tam listesi değildir. Bu nedenle sizin sağlık koşullarınıza uygun ve D vitamini bakımından zengin beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.

D Vitamini Eksikliği Riski Yüksek Olan Gruplar

Güneşe Çıkmayan ve Emziren Anneler: Anne sütü içinde bulunan D vitamini annenin D vitamini seviyesine bağlıdır. Ancak anne sütü içinde bulunan D vitamini genellikle bebeğin ihtiyacını tam olarak karşılamak için yeterli değildir. Bu nedenle bebek düzenli olarak güneşe çıkarılarak (en az 10-15 dakika) yeterli oranda D vitamini aldığından emin olunmalıdır.

Yaşlı Yetişkinler: Yaşlandıkça vücudun güneş ışınlarıyla D vitamini üretme kabiliyeti zayıflayabilir. Bu nedenle belirli yaşlardan sonra bir uzmana danışarak D vitamini takviyesi kullanmak gerekebilir.

Koyu Ciltli Kişiler: Deride bulunan bir pigment olan ve cildimize rengini veren melanin D vitamini üretme yeteneğini azaltabilir.

Yağ Emme Sorunları Bulunan Kişiler: Vücudunda yağ emme sorunu bulunan veya çok düşük yağ içeren bir beslenme programı uygulayan kişilerde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini yağda çözülebildiği için vücutta yeterli miktarda yağ olması gerekir.

Bazı İlaçlar: Kalsiyum emilimini azaltan bazı ilaçlar (kolesterol düşürücü ilaçlar, kilo vermeye yardımcı ilaçlar, epilepsi ilaçları…vb) D vitamini üretimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Uyarılar, Önlemler

Güneş ışınlarıyla D vitamini üretimi toksik seviyelere ulaşmaz ancak gıdalar yoluyla aşırı D vitamini tüketimi anoreksi, aşırı kilo kaybı, çarpıntı ve aritmi, böbrek taşı ve kalp krizi riskini arttırabilir.

D vitamini bakımından zengin istiridye, yağlı süt, şarküteri ürünleri, peynir ve yumurta aynı zamanda yüksek oranda kolesterol içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.

D vitamini etkisi gösteren yaklaşık 10 tane madde bilinmektedir. Ancak, bunların içinde en etkili olanları D2 vitamini ve D3 vitaminidir. Bunların her ikisi etki bakımından birbirine eşittir. Her iki vitamin güneş ışığı etkisiyle vücutta yapılırlar. Bu yüzden yeteri kadar güneş gören kişilerde D vitamini yapımı da yeterli olur ve eksikliği pek görülmez. Yeterli ışık yoksa dışardan vitamin alınması gerekir.
 
D2 vitamini tabii kaynaklarda bulunmaz. Yalnız, bitkisel gıdalarla alınan öncü maddelerinden güneş ışığının etkisi sonucu vücutta (deride) sentezlenir.D3 vitamini ise hem hayvansal gıdalarda bulunur hem de güneş ışınları etkisi sonucu vücutta yapılır.
 
Etkisi
 
D vitamini ilk yapıldığı hali ile etkili değildir. Ancak, vücutta (karaciğer, böbrek ve kemikte) bazı değişikliklere uğradıktan sonra etkili hale dönüşür. D vitamininin asıl etkili şekline kalsitriol adı verilir. Kalsitriol, D vitamininin aktif şekli olup normalde bir hormon gibi etki eder.
 
D vitaminin bu aktif şeklinin yapımını paratiroid hormonu (parathormon) sağlar.D vitamininin başlıca etkisi kan kalsiyum ve fosfor seviyelerini artırmaktır.Kan kalsiyumu azaldığında parathormon salgılanır. Bu hormon aktif D vitamini yapımını arttırır. Bu da çeşitli yollarla kanda kalsiyum ve fosfor seviyesini yükseltir.
 
Parathormon olmazsa D vitamini etkili olmaz, D vitamini olmazsa da parathormon etkili olmaz. Bu yüzden, hem D vitamini, hem de parathormon eksikliğinde kemiklerde normal kemikleşme görülmez ve sonuçta çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalasi (yumuşak kemik) adı verilen hastalık ortaya çıkar. Ayrıca diş çürümeleri, bunama ve osteoporoz gelişir.
 
Bilinenlerin aksine, D vitamini doğrudan kemik yapımı üzerine etkili değildir. Onun asıl görevi kan kalsiyumunu artırmaktır. Fakat kan kalsiyumu arttıktan sonra fazla kalsiyum başka hormonlar tarafından kemiğe gönderilir ve kemikleşme sağlanır. D vitamini eksikliğinde başka kaynaklardan (bağırsak, böbrek) kana kalsiyum geçmediği için kemikten kana kalsiyum geçer. 
 
Böylece, kemikler zayıflarlar ve raşitizm hastalığı ortaya çıkar.D vitamininin fazlası toksiktir. D vitamini fazlalığında aşırı kalsifikasyondan dolayı kemikler kırılgan olur. Bunun dışında spesifik olmayan bazı belirtiler daha vardır. Bunlar; aşırı susama (şeker hastalarında da görülür), ağrılı gözler, deri kaşıntısı, kusma, ishal, fazla idrara çıkmadır.Günlük ihtiyaç 200-400 IU’dir.
 
Kaynakları
 
D vitamininin gıdalardaki en iyi kaynağı balıkların karaciğer yağıdır. Diğer kaynağı ise, güneş ışınlandır. Günde sadece 15-20 dakika güneşe çıkmak (el ve yüzün güneş görmesi) yeterli olur.Aşırı bronzlaşma güneş etkisini azaltır. Sürekli güneş ışığından yoksun çalışan kişilerde (kapalı mekânlarda ve sürekli elektrik İşığı altında veya gece çalışanlar) ve tam vejetaryenlerde (hiçbir hayvansal gıda alamayanlar) D vitamini eksikliği ortaya çıkar.Bu durumdaki kişilerin D vitamini takviyesi almalan tavsiye edilir.
 
Sütte de bir miktar D vitamini vardır. Sütteki D vitamini miktan annenin D vitamini miktarına bağlı olarak değişir.Bebeklerin D vitamini durumu da annelerinkine çok bağlıdır.Bu yüzden, annenin yaşam tarzına ve beslenme durumuna göre D vitamini yetersizliği şüphelenilen gebelere doktor kontrolünde D vitamini verilmeli veya en azından anne bu konuda bilinçlendirilerek güneşe çıkması veya D vitamininden zengin gıdalar alması sağlanmalıdır.Gelişmiş ülkelerde ticari sütlerin içine D3 vitamini ilave edilmesi zorunludur.Pişirme, işleme, ısı D vitaminine zarar vermezler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp