Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer

Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer

Karışık Çay: Elma kabuğu ve çekirdeği; Bir elmanın kabuğunu soyun, bir kaç da çekirdeğini koyun, birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, belki bir tarçın kabuğu.Bir dilim de limon..Bunu üsüttügünüz günlerde sizde için sıcak sıcak ve bolca, ılık ılık çocuğunuza içirin (1 yaşından büyük çocuklar için balla tatlandırabilirsiniz).

Bal ve Zencefil: Büyükler için (çocuğunuza kullanmayın) bir tatlı kaşığı bala toz zencefili karıştırarak macun yapıp için (yiyin), boğazınıza çok iyi gelir.

Pekmez ve Karabiber: İki tatlı kaşığı dut pekmezine uygun miktarda karabiber katıp karıştırın ve günde bir kaşık verin. Bir iki güne kadar öksürük geçecektir. ( 1 yaş sonrası)

Karışık Çay: Okaliptüs, Hatmi çiçeği, Dal tarçın, Nane, Ihlamur, Meyankökü, Ada çayı, Kekik, Elma kabuğunu karıştırarak, demleme usulu çay yapın ve içirin. 1 yaşından büyük bebekler için bal ile tatlandirilabilir. Daha küçük bebeklerde ise pekmez kullanılabilir.

Bal ve Karabiber: 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı bal ile ile karıştırılarak verilir.Ardından da süt. Bu formül biz büyükler için de etkilidir.(1 yaş sonrası )

Tereyağ ve Pekmez: 2 çorba kaşığı tereyağıyla 1 çorba kaşığı pekmezi azıcık (1 tatlı kaşığı suyla) kaynatın, ılıkken içirin...Hem çok lezzetli hem de öksürüğü şıp diye kesiyor. (6 ay sonrası için)

Karışık Çay: Aktarlardan bulunan "Havlıcan" kökü (1 taneyi 2 kere kaynatabilirsiniz), elma kabuğu, kabuk tarçın ve ıhlamur kaynatılarak balla tatlandırıp içirin.(1 yaş sonrası)

Ihlamur ve Ayva Yaprağı: Ihlamurla ile ayva yaprağı beraber kaynatıp verilirse öksürük için iyi bir çözüm olabilir.( 1 yaşından küçük bebekler için )

Soğan Kürü 1:1 baş beyaz soğan, 1 çay bardağı toz şeker; Soğan piyazlık doğranır ve çukur bir kaba konur. Toz şekerin tümü soğanın üzerini örtecek şekilde dökülür. 1 saat sonra çukur kapta soğanın üstüne kadar suyunu bıraktığını göreceksiniz. Bu sudan istediginiz zaman , istediginiz sıklıkta en az 1 yemek kaşığı içmek gerekir. ( toz şeker yerine bal da konulabilir )

Soğan Kürü 2:Soğanı soyduktan sonra cücüğünü oy. Alttan yorgan iğnesiyle derin delikler aç.Bir çay fincanına yada bardağa soğanı oturt. Oyduğun kısma bal doldur.Bardağa süzüleni verebilirsin.Bu arada bal boşalınca bir kez daha balla doldur.İki kez balın süzülmesi yeterli. Sonra soğanı atabilirsin. Bu miktarı bir gün içinde tüketin. 2-3 gün yapıldığında yeterli oluyor zaten.

Turp Kürü: Küçük bir mandalina büyüklüğündeki siyah turbun üstünden kapak olacak şekilde kesilir. Altıda düz durması için kesilip düzeltilir. Kabak oyacağı ile içi oyularak boşaltılır.Kabuğunu soymuyoruz sadece iyice yıkıyoruz. Küçük bir kasenin içine oturtup içini ağzına kadar balla dolduruyoruz. 8-10 saat sonra balın etkisiyle turbun suyu dışarıya doğru koyduğumuz kasenin içine akıyor.İşte bu suyu kendiniz yada çocuğunuza sabah, öğle akşam birer tatlı kaşığı içiriyoruz. İçimi balla karışık bir tat olduğundan fena sayılmaz hatta alışabilir bile. Yalnız aşağı yukarı 12 saatte bir içine yine birmiktar bal daha ilave ediyoruz ki suyu iyice çıksın. Kasedeki suyu kaşık kaşık içiriyoruz aktıkça. 3-4 gün sonra eğer öksürük geçmezse ikinci bir turp hazırlayabilirsiniz.

Öksürük Zararlımıdır ?

Özellikle küçük çocuklarda zararlı olabilir. Bu nedenle “Grip, tedavi ile bir haftada, tedavisiz bir haftada düzelir” sözü çok güzel bir sözdür.

Öksürük ateş, hışıltılı solunum ve sık soluk alma ile birlikte ise bir zatürre veya bronşitin belirtisi olabilir. 3-4 haftadan fazla süren öksürük, biz çocuk hastalıkları doktorlarını ve aileleri en çok korkutan ve endişelendiren belirtilerden biridir.

Ülkemiz bakımından değerlendirirsek uzun süreli öksürüğün çocuklardaki en önemli 3 nedeni vardır. Bunlar Astım, burun arkasından akıntı ve mideden yemek borusuna kaçak yani reflü. Burun arkasından boğaza akıntının en önemli nedenlerinden biri allerjik nezle diğeri ise sinüzit. Şöyle söyleyebiliriz;Çocuklardaki uzun süreli öksürüğün %90 nedeni bu üç hastalık.

Tabiî ki uzun süreli öksürükte ülkemizde hangi yaş gurubunda olursa olsun Tüberkülozu unutmamamız gerekir.

Ayrıca bu günlerde hükümetimizin doğru bir kararla bir bakıma savaş açtığı sigara uzun süreli çocuk öksürüklerinin önemli nedenleri arasında yer alıyor.

Uzun süreli öksürüğün ülkemizdeki nedenlerinden bir de maalesef akciğere yabancı çisim kaçması. Özellikle ilk 5 yaş gurubu çocuklara fındık, fıstık, leblebi, çekirdek gibi akciğere kaçabilecek yiyeceklerin yedirilmesi veya verilmesi büyük bir cehalet. Bu nedenle hayatını kaybeden çok sayıda çocuk gördüğümü veya akciğerini kaybeden çocuk gördüğümü hemen belirtmeliyim. Bu nedenle ilk 5 yaş çocuklarına bu tip yiyecekleri vermek son derece sakıncalıdır.

Çocuk doğumdan itibaren öksürüyorsa çocuğun doğumsal bir anormalliği olabilir. Erken müdahale çocuğun hayatını kurtarır.

Öksürüğü olan bir çocuğa tanı koymak zor değil. Artık bugün teknolojik olarak çocuğun solunum yollarını atlaslardaki harita gibi ortaya koymak zor değil.

Sonuç olarak, çocuklarda Öksürük solunum yollarının koruyucu meleği olmasına rağmen önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Nedenin ortaya konup zamanında tedavi çocuk için gelecekteki sağlığı bakımından önemli olabildiği gibi hayat kurtarıcı da olabilir.

Öksürüğü keselim mi?

-Öksürük vücudun normal bir savunma mekanizmasıdır. Çok aşırı olmadıktan sonra çocuklarda öksürüğe müdahale etmemek gerekir. Aksi takdirde zararlı da olabiliriz. Öksürük şuruplarının tedavide etkinliği yok. Ateş düşürücüler verilebilir. Bol sıvı ve iyi beslenme çok önemli. Bir hafta sonra ateşi devam ediyorsa grip sinüzite, Zatürreye, kulak enfeksiyonuna neden olmuş olabilir.

Son yıllarda aşılama ile çocuklarda Pnömoni (zatürre) oranı azalsa da hastaneye yatan hastaların büyük çoğunluğunu teşkil ettiği gibi ölümlerin de büyük çoğunluğun teşkil ediyor.

Ülkemizde çocuğun öksürüğü 3 haftadan uzun sürdüğünde Tüberküloz düşünülmeli ve araştırılmalıdır. Çünkü verem hala çocuklarımız için çok tehlikeli. Maalesef her ay birkaç vaka ile karşılaşıyoruz.

Öksürük 2-3 haftadan uzun sürmüşse, hışıltı ile birlikte ise hastanın ateşi olmadığı halde devam ediyorsa, tekrarlıyorsa, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı ile birlikte ise öksürük nedeninin allerjik olma olasılığı çok yüksek. Maalesef bu hastalarda yanlış olarak bronşit ve sinüzit tanısı ile antibiotikle tedavi edilmeye çalışılıyor. Bu son derece yanlış.

Hastanın aynı zamanda öksürükle birlikte kusması varsa gece öksürükleri artıyorsa reflü öksürüğün nedeni olabilir.

Doğuştan beri tekrarlayan öksürüğü, bronşiti olan hastaların bir kısmında hava yollarında doğumsal bir bozukluk olabilir ki bunun nedeni Kistik Fibrozis olabilir. Ülkemizde her 200-3000 doğumda bir görülmesine rağmen hastalık düşünülmediği için tespit edilemiyor ve bu hastaların çoğunluğu tanı konulmadan kaybediliyor. Tanısı ter testi ile 15 dakikada konabiliyor.

Ülkemizde uzun süreli öksürüğün en önemli nedeni ev içi hava kirliliğine yol açan sigara. Yani çocuklarımız sigara içiyor. Aileler çocuğun yanında içmiyorum diye kendini kandırıyor. Sevgili anne ve babalar! Kapıyı kapatmak şartı ile balkonda sigara içebilirsiniz. Bunun haricinde evde herhangi bir yerde içerseniz kapı açıldığında sigaranın içindeki 4000 zehir her yere dağılır ve çocuğunuzu öksürükten, kolay grip olmaktan kurtaramazsınız.Çocuklarınızı yetim bırakmak istemiyorsanız sigara içmeyiniz ve kanser olmayınız.

Sonuç olarak öksürük birçok hastalığın nedeni olabilir. Bunların bekli de çok az bir kısmı antibiotikle tedavi edilebilir. Hatta antibiotik vermekle çocuklarımıza zarar da verebileceği unutulmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp