Çocuklarda Mide Bulantısı Kusma

Çocuklarda Mide Bulantısı Kusma :

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Ela Tahmaz, çocuklardaki kusmanın en sık nedeninin viral mide-barsak enfeksiyonları olduğunu belirterek, kusma nedeninin araştırılıp gerçek nedenin bulunması gerektiğini belirtiyor.

Midedekilerin ağızdan güçlü bir şekilde püskürtülerek çıkarılması olayına kusma denir.

Kusma nedenleri sayılamayacak kadar çok olduğunu belirten Uzm. Dr. Ela Tahmaz, çocuklardaki en sık kusma nedeninin viral mide-barsak enfeksiyonları olduğunu ve bunun en bilineninin rotavirus gastroenteriti olduğunu belirtiyor. Dr. Ela Tahmaz “Rotavirus aşısı yapılmış çocuklarda sadece kusma ile de gidebilir. Beraberinde ateş ve ishal de eşlik edebilir.

Çocuklarda mide barsak dışı her türlü enfeksiyon da kusma nedeni olabilir; özellikle farenjit ve boğaz ağrısı, beta streptokok boğaz enfeksiyonları en sık görülen barsak dışı kusma nedenleridir” diyor.

İç kulak dengesi ile ilgili kusmalar çocuklarda en sık araba ve deniz tutması sonucu, bazen de iç kulağı tutan enfeksiyonlar sonucu olur.

Karına, gelen ağır bir darbe gibi şiddetli bir ağrı da kusmaya neden olabilir. İlk 1 yaştaki bebeklerde gastro-özofagial reflü dediğimiz sık rastlanan ve beslenme sonrası gelişen bir durum vardır. Bunda ise yemek borusunun mide ile olan bileşkesinde bir yetersizlik söz konusudur ve mideye inen süt ve gıda tekrar yemek borusuna dönerek beslenme sonraları kusmaya neden olur.

Beyin sistemini ilgilendiren hastalıklar da ise bulantısız kusma vardır. Kusmaya yakın bazı sinirler uyarılır ve midenin alt kısmında onikiparmak barsağına açıldığı yerde bulunan mide-bağırsak kapağı yani pilor, besinlerin barsağa geçişi işlemini otomatik olarak durdurur.

Kusma hızla gelişen bir olaydır ve bu arada bazı besinler burna kaçabilir ve çocuklarda daha sık olmak üzere nefes borusu ve akciğerlere de mide içeriği kaçması sonucu solunum durabilir veya aspirasyon pnömonisi dediğimiz akciğer enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Kusma bir hastalık olmayıp çok kere bir hastalığın habercisidir. Fizyolojik kusmalar dışında, kusmanın nedeni araştırılmalı ve bunu doğuran hastalık tedavi edilmelidir.

Yüksek ateş ile birlikte görülen kusma vakaları gıda zehirlenmesinin belirtisi olabilir. Bunun dışında menenjit ve ensefalit gibi santral sinir sistemini tutan enfeksiyonlar da kusmayla başlıyabilir.

Tedavi:

Bulantı ve kusmanın sebebi ne olursa olsun başlangıç tedavisi genellikle hep aynıdır: hafif yiyecekler ve bol sıvı tüketimi. Kusma sonrasında çocuğunuza verebileceğiniz en faydalı sıvı sudur. Çocuğunuz yiyip içtiği her şeyi kusuyorsa, ve ishal ise su kaybına uğramış olabilir. Bu durumda hemen hekiminize başvurmanızı tavsiye ederiz.

Dr. Ela Tahmaz sözlerine şu şekilde devam etti: “Bulantı ve kusma 24 saat içinde geçmiyorsa, çocuğunuza bir şeyler yemesi konusunda ısrar etmeyin. Çocuğunuzun bulantısı geçmiş olsa bile, kendisine vereceğiniz ilk yiyecek yağsız ve kızarmış bir dilim tost ekmeği veya tuzlu bir kraker olmalıdır. Daha sonra hiç bir şey yemeden 1 saat beklenilmelidir. Çocuğunuz bir saat içinde kusmuyorsa, ikinci dilimi de verebilirsiniz. Çocuğunuza vereceğiniz herhangi bir gıda maddesi, bulantıya neden oluyorsa, bu yiyeceğin tüketilmesi konusunda ısrar etmeyin. Ayrıca antiemetik ve kusma engelleyici ilaçların kullanımını uzman çocuk hekiminize danışmadan önermiyoruz”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp