Çocuklarda Mastoiditis

Çocuklarda Mastoiditis : Çocuklarda muhtelif faktörlerin tesiriyle yaşlılara nazaran daha kolaylıkla ortakulak iltihabı meydana gelir. Mastoiditis çocuklarda özellik gösterir. Sık sık menenj iritasyonunu gösteren belirtilerle konviilsiyonlar vuku bulur. Yaşlıların mastoditislerinde lokal belirtiler hakim durumdadır. Halbuki çocuklarda genel belirtiler daha çok dikkati çeker. Ateş daima yüksektir. Nabız süratlidir. Bir çok vak’alarda kulak yolunda hiç akıntı bulunmadan kulak arkasında hafif şişlik ve hassasiyet mastoiditisin ilk alâmeti olabilir.

Antrum mastoideum üzerindeki kemik levhanın ince olması yüzünden cerahat kısa bir zamanda periost altına çıkar, auriculayı dışa öne doğru iter. Vak’aların bir kısmında ise cerahat sutura petrosquammosa içinden geçerek mastoid üzerine kolayca çıkar. Bu sebeplerden dolayı çocuklarda kafa içi komplikasyonları nisbeten az olur.Son yıllarda çocuklarda latent mastoiditis ile birlikte bulunan veyahut mastoiditisin sebep olduğu bir gastro-anteritis sendromundan bahsedilmektedir.Diyare, ateş, kilo kaybı, su kaybından dolayı vücudun kuruması bu sendromu teşkil eder. Mastoiddeki enfeksiyon mihrakının temizlenmesiyle şifa husule gelir. Ameliyat yapılmıyan vak’alarda netice fataldır.Prognos - Mastoiditisde ameliyat yapılmazsa prognos fenadır. Hayatı tehlikeye sokan komplikasyonlar husule gelebilir.

Tedavi - Mastoiditisin tedavisi cerrahidir. Ameliyatın gayesi başlıca şu üç noktada toplanır: Septik foküsün drenajını temin etmek, enfeksiyonun komşu bölgelere yayılmasını önlemek, işitmeyi muhafaza etmek. Ameliyat ne kadar erken yapılırsa kulak vazifesine o nisbette çabuk avdet eder.

AKUT MASTOİDİTİS’DE

AMELİYAT EY!DİKASYOKLARI — Akut mastoiditis’de ortakulaktaki iltihabın 4-6 hafta zarfında tedaviye rağmen iyileşme göstermeyip akmakta devam etmesi; akıntının birdenbire kesilmesi; veya artması ile birlikte devamlı ağrı yapması, bilhassa uykuya mani olması; dışkulak yolunun kemik bölümünde arka-üst duvarın düşmesi; tazyikle mastoi- din hassasiyeti; mastoid üzerinde ve boyunda abse; işitme bozukluğunun artması ; kafa içi komplikasyonlarıdır.Basit mastoidektomi ameliyatının tekniği kısaca şudur: Narkoz altında (bazan lokal anestesiden istifade edilebilir) auriculanm arkasında deri ve peri- osta yarım daire şeklinde ensizyon yapılır. Elevatörle periost öne ve arkaya doğru ayrılarak ameliyat bölgesi meydana çıkarılır. Spina suprameatum (ilenle) nin arkasından gujla kemik açılır. Eğer kemikte fistiil mevcutsa fistül boyunca açılarak mastoid içine girilir.

Önce antrum bulunur, genişletilir. Çocuklarda diğer mastoid hücreleri henüz teşekkül etmediğinden antrumun açılması ile ameliyat biter (Antrotomi). Büyüklerde mastoid hücreleri iyice inkişaf etmiştir. Bunların dikkatle bulunup boşaltılmaları gerekir. Kemikteki nekrotik bölümler ve granülasyonlar iyice kaldırıldıktan ve hücreler boşaltıldıktan sonra iodformlu gaz ile boşluk doldurularak drenaj yapılır. Ensizyonun yukarı kısmına iki üç dikiş konur yahut yara tamamiyle açık bırakılır. Pansuman yapılır, sarılır. 4-5 gün sonra pansuman açılır. 3-4 hafta içinde yara kapanarak şifa bulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp