Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Tedavisi

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Tedavisi

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Tedavisi, Konuşma bozuklukları küçük yaşlarda ortaya çıkıyor, tedavi edilmezse kişinin hayatında, iletişiminde, ilişkilerinde sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Bu konuda ebeveynlerin çok hassas ve dikkatli olması gerekiyor.

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Tedavisi

Bir çocuğun konuşma bozukluğu yaşadığı nasıl anlaşılır?


Çocuk konuşmaya başladığında, bazı kelimelerde takıldığında veya söylemek de zorlandığında anneler-babalar paniklerler. “Eyvah çocuğum konuşma bozukluğu mu yaşayacak?” diye korkuya kapılırlar. Beş yaşa kadar çocuklar isteyerek veya istemeyerek bazı kelimeleri söylemek de zorlanabilir, söylemek istemez ya da dikkat çekmek için farklı şekilde söyleyebilirler. Çocuğun gösterdiği buna benzer olumsuzluklar konuşma bozukluğu değildir. Bazı çocuklar erken, bazıları geç konuşur. Çocuk 5-6 yaşında hala bazı kelimeleri söyleyemiyor diye ebeveynler bize danışırlar. Bizim psikolog olarak ilk önce sorduğumuz şudur; “Anne, baba, su ve buna benzer günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimeleri söylüyor mu?”. Daha önce bir nöroloji, kulak burun boğaz uzmanı tarafından da kontrol edilip herhangi bir organik bozuklukla karşılaşılmamışsa korkmanız gereken bir sorun yoktur.


Çenenin, dişlerin deforme olmasından kırılmasından bükülmesinden kaynaklanan konuşma bozuklukları da vardır. Bunlar tıbbi bir tedavi gerektirirken, kekemelik ve pelteklik gibi konuşma bozuklukları psikolojik tedavi gerektirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp