Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderebiliriz

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderebiliriz

Kilo alamayan kişilerde genelde yemek yiyememe sorunu vardır.

Bu nedenle, porsiyonu küçük ama enerjisi yüksek yiyeceklerle beslenmelerini öneriyoruz.

Büyük porsiyon yemeği koyduğunuzda kişi yiyemez. Ama küçük bir porsiyon enerjisi artırılmış bir içeceği ya da yiyeceği tüketebilir.

Örneğin, bir köfte yerse 70 kalori alır. Onun yerine, aynı büyüklükte bir kaşarlı köfte ise 140 kaloridir.

Enerjisi artırılmış yiyecekleri küçük porsiyonlar halinde sunarsanız, tek öğün yerine sık beslenmeyi öğretirseniz kişi kilo almaya başlar.

SAĞLIK SORUNU OLABİLİR

Kişinin günlük ihtiyaçlarının neler olduğu tespit edilip bunları nasıl tüketeceği öğretilir.

Mesela süt içmeyi sevmeyebilir. Ama bir kase sütlü tatlı yediğinde hem sütünü, hem ekmeğini, hem de enerji veren şekerini ya da meyvesini tüketmiş olur.

Eğer bir sağlık sorunundan dolayı yiyecek reddi varsa, tabii öncelikle bu sorunu çözmek gerekir.

Anoreksiya veya demir yetersizliği gibi problemler olabilir. Bunlar mutlaka doktor kontrolünde çözülmelidir.

İŞTAH AÇILMALI

Kişi yemek yemiyorsa iştahının açılması için çalışılmalıdır.

Örneğin, demir yetersizliği iştahsızlık yapabilir. Bu problemi çözerseniz kişi daha güzel yemek yemeye başlar.

Yiyeceklerin görüntülerinin iştah açmada katkısı büyüktür. Baharatlar, B vitamini içeren ürünler iştah açar.

Acı, bazılarında iştah açabildiği gibi bazılarında ise kapatabilir. Turşu da aynı şekilde iştahı bazen açar, bazen kapatır. Bunları tüketirken kişinin kendini gözlemlemesi gerekir.

İLAÇ KULLANIMI

Kilo almak için kullanılan ilaçları önermiyorum. Zaten hekim arkadaşlar da bunlara ancak çok ihtiyaç varsa başvuruyorlar.

Kişinin durumuna göre bazı besin destekleri, vitaminler, multivitaminler kullanılabilir. Bunlara doktorla beraber karar vermekte fayda var.

İştahsızlık Nedenleri

Kişinin yaşadığı bazı mide ve bağırsak rahatsızlıkları, iştahsızlık hastalığına sebep olabilmektedir. Özellikle midenizde hassasiyetler ve mide yaraları, bağırsaklarda oluşan yaralar iştahsızlık yapabilir. Kişi bu yara ve hassasiyetler ortaya çıkan gaz sıkıntısı, mide bulantısı gibi nedenlerle yemek yemek istemez. Bunların yanında bazı tehlikeli kanser türleri de iştahsızlık nedenleri olabilir. Bu sebeple iştahsızlık sorunu yaşadığınızda bunu önemsemeli ve gerekli tahlilleri yaptırmalısınız. Ayrıca bir takım beslenme yetersizliği gibi hastalıklarda iştahsızlığın sebeplerinden olabilir. Örneğin çinko ve demir eksikliğine bağlı anemi hastalıklarında iştahsızlık görülebilir.

İştahsızlığın fiziksel nedenleri nelerdir?
Kişinin yaşadığı iştahsızlık 2 haftayı geçmesine rağmen hala devam ediyorsa, bu sorunu ciddiye alması gerekir. Zira iştahsızlık beyin merkezinden ortaya çıkan bir sorundur ve bu sorun neden ortaya çıktığı araştırılmalıdır. Çünkü beyinden kaynaklanan bir tümörün iştahsızlığa sebep olduğu riski göz ardı edilmemelidir. Bunun yanında kişi diş ağrısı gibi dişle ilgili sorunlar yaşıyorsa, mide sorunları var ise, yutkunma güçlüğü çekiyorsa, sık sık yüksek ateşlenme yaşıyorsa muhtemelen iştahsızlık sorunu yaşayacaktır. Ayrıca bazı kanser türleri de iştahsızlık durumu baş gösterebilir. Bunun dışında aneroksiya hastalığı da hat safhaya ulaşmış ise kişi sürekli iştahsızlık sorunu yaşar.

İştahsızlık vücudu nasıl etkiler?
Kişi iştahsızlık sorunu yaşamaya başladığında, kabızlık, hazımsızlık, gaz sancıları, sinirlilik gibi sorunlar yaşamaya başlar. Bunun yanında iştahsızlıkla gelen vitamin eksiklikleri kişide saç, tırnak gibi bölgelerde bir takım sorunlar yaşamaya başlar.

Yaşlılıkta iştahsızlığın sebepleri nelerdir?
Kişi yaşlandıkça ağzının içinde tat alma tomurcukları azalarak kişi yediklerinden tat alamadığı için iştahsızlık sorunu baş gösterebilir. Kişi tatlı ve tuzlu besinleri ayırt etme sorunu ortaya çıkmaya başlar. Bunun yanında kişi yaşlandıkça midenin eritme kapasitesi yavaşladığı için, kişi daha geç acıktığı için daha iştahsız bir hale bürünebilir.

İştahsızlık Tedavisi

Çocuğunun iştahsızlığından şikayet eden anneleri uzmanlar uyarıyor: “ Çocuğunuza zorla yedirmeyin, çünkü iştahsızlık çeşitli hastalıların sinyalini verebilir, araştırın.” Fatih Üniversitesi Sema Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamza Yazgan: “İştahsızlığa sebep olan organik bir neden varsa, öncelikle bu sorun ortadan kaldırılmalı, bunun için ayrıntılı muayene ve tetkikler şart" diyor.

Bebeğini sürekli besleme eğiliminde olan ve çoğu zaman bu sıkıntı yüzünden kendi ruh sağlığı bozulan anneler bu durumun tedavi edilebilir olup olmadığını merak ediyor. Oysa Fatih Üniversitesi Sema Hastanesi Çocuk Sağılığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamza Yazgan: “iştahsızlığa sebep olabilecek tüm durumlar tespit edilip araştırılmalı ve çocuk bir uzman tarafından takip edilmeli” dedi.

Dr. Hamza Yazgan: “Çocuğun ihtiyacı olan gıdayı alamamasına İştahsızlık denir. İdrar yolu enfeksiyonları, kulak, burun, boğaz ağrıları, anemiler, bazı hormonal ve alerjik hastalıklarda sıklıkla ortaya çıkan iştahsız vakalarında psikolojik faktörler en çok sebeplerdendir.” Şeklinde bilgi verdi.

Huzursuz aile ortamı iştahsızlığı ekliyor

Aile ortamının huzursuz olması da, çocukta görülen iştahsızlığın önemli bir sebebi. Beslenme şekli, hangi tür yiyeceklerin tercih edildiği, yiyeceklerin nasıl hazırlandığı, beslenme saatleri çocuğun iştahını belirleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor.

Annelere Tavsiyeler

Fatih Üniversitesi Sema Hastanesi Çocuk Sağılığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamza Yazgan çocuklarda sıklıkla ortaya çıkan iştahsızlığa karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor;

• Özellikle ülkemizde demir eksikliği ile fazla karşılaşıldığı için çocuklara 4. veya 5. aylarda demir profilaksin başlanmalıdır.

• İnek sütü tüketimine de imkan varsa bir yıl, yoksa dokuzuncu ayda başlanmalıdır. Daha erken dönemde inek sütü kullanımı demir eksikliğine yol açabilir.

• İdrar yolu enfeksiyonları ihmale gelemeyecek durumlardan biridir. Çocuğunuz iştahsızsa mutlaka idrar yolu enfeksiyonunu da göz önünde bulundurun.

• Ek gıdalara 6. aydan daha geç başlamayın. Bebeğinizi 9. ayda sofraya oturtun. El becerilerinin, ısırma ve çiğneme becerilerinin gelişmesine yardımcı olun.

• Çocuğun sevmediği gıdalarda ısrar etmeyin. Ancak zaman zaman deneyin ya da daha cazip hale getirerek sunun.

• Çocukların mide kapasiteleri küçük olduğu için 7–8 kaşıktan sonra yemek istemeyebilirler. Bu durumda çocukları zorlamayın. Bazı anneler çocuklarını zorlayarak yemek yedirmektedirler. Eğer ki 4–6 ayda beslenmede bir problem varsa, bu organik bir nedenden kaynaklanma ihtimali yüksektir ve bu yüzden mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir.

• Çocuğunuzu başka çocuklara kıyaslamayın. Küçük kalacaksın diye sözlerle tehdit etmeyin.

• Yemek sırasında çocuğu üzecek veya korkutacak şeyler söylemeyin. Evde kavga eden ebeveynlerin varlığı çocuklarda yemek yemeyerek tepki vermelerine sebep olabilir.

• Yemekten önce çocuğa abur cubur gıdalar yedirmeyin. Çocuğun iştahını kesebilir.

• Uyku düzenlerini değiştirmemek veya düzen oluşturmak, temiz havaya çıkarmak, yürütmek, oyun oynamalarını sağlayarak çocukların rahatça yemek yemelerini kolaylaştırabilir.

• Çocuğun bilinçaltına yerleşmiş endişe, üzüntü, nefret veya kıskançlık gibi duygular iştah azalmasına sebep olabilir ve bu durumun tedavisi gereklidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp