çocuklarda burun kanaması nasıl durdurulur

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur? : Hafif ve orta şiddetli olanlann yanı sıra hastayı neredeyse şoka sokan, solukalıp verme ve kalp atış hızını artıran, tansiyonu düşüren ağır kanamalar da vardır. Bazen burun kanaması yararlı bir işlev taşır; örneğin, yüksek tansiyonlularda burun kanaması kan hacmini azaltarak tansiyonu düşürür. Burundaki bir atardamarın yırtılması beyindeki bir atardamann yırtılmasına tercih edilir.Hafif kanamalarda genellikle hekime görünmek gerekmez. Hasta sakin olmalı, başı arkaya eğik oturmalı ve birkaç dakika süreyle burun deliklerini güçle sıkmalıdır; bu hareket damarda bir pıhtı oluşmasını kolaylaştırabilir.

Aytıca burunla soluk alıp ağızla soluk vermek de yararlıdır. Burun köküne soğuk su; ense, burun ve üst dudak arasına ise soğuk pansuman ya da buz uygulanabilir. Kanama şiddetliyse, burun boşluklarına gazlı bez tamponlan sokulur ya da kanayan damar uçlan elektro- koterle yakılır ve kanın pıhtılaşmasını kolaylaştmcı ilaçlar verilir. Hastanın dinlenmesi gerekir.Burun boşluğunun ön bölümündeki kanamanın tamponla kesilmediği durumlarda kanayan damardaki yırtığın kapanması için bir kulak-burun-boğaz uzmanına başvurmak gerekir. Böyle bir yırtığın kapanmasında gümüş nitrat ya da bir damla kromik asit kullanılır. Bu işlemin ağnsız olması için bir pamuk parçasına pantokain çözeltisi emdirilip işlemden önce 10 dakika bu bölgede bırakılır.

Burun boşluğunun ön bölümündeki kanama yakma ile kontrol altına alınamazsa, burna 2,5 cm genişliğinde vaze- linli bir gazlı bez şeridi yerleştirilir. Gazlı bez tamponunun yutağa kaçmasını önlemek için tampon burun ucuna bir ip ya da yapışkan bir şerit ile tutturulur. Tampon burada 1-3 gün bırakılır.Burun boşluğunun arka bölümündeki kanama şiddetli ve ürkütücü olabilir, güç kontrol edilebilir. Genellikle bir atardamarın yırtılmasına bağlıdır, ön kanamada olduğu gibi toplardamar yırtığı yoktur.Hasta kanamayı boğazına akan ve burnundan taşan bol miktarda kan ile fark eder.Şok belirtileri gelişmedikçe hasta oturtulmalı, burun boşlukları 1/1000 oranında adrenalin gibi bir damar büzücü içeren yerel anesteziğe batırılmış gazlı bezle tamponlanmalıdır.

Genellikle tampon kanamayı durdurur ya da yavaşlatır; böylece kanamanın yeri saptanabilir, damardaki yırtık onarılabilir.Arka kanamayı tedavi etmek için kullanılan çok sayıdaki teknikten, en sık kullanılanı ön-arka tampondur. Burun boşluğu ve yutak bir yerel aneste- zikle uyuşturulduktan sonra, burun boşluğuna sokulan yumuşak bir lastik boru yutağa itilir; burada bir pense ile tutulduktan sonra ağızdan dışarı çekilir. Arka tamponun ipi borunun ucunun çevresinde düğümlenir; ip bir elle tutularak, boru çekilir.Vazelinle kaplı arka tampon bir pens ya da işaretparmağının yardımıylaüstyutağa ve burnun arka köküne yerleştirilir.Ön burun boşluğu 2,5 cm genişliğinde vazelinli ya da basitrasin içeren pomat emdirilmiş bir gazlı bezle doldurulur. Ön tampon yerleştirilirken bir kişi arka tamponun bağım çekili tutmalıdır.Burundan çıkan iki ip bir gazlı bez rulosuna bağlanır; bu arada üst yutaktan çıkan bağlar hemen yumuşak damak düzeyinin altında kesilir ve daha sonra tamponun çıkarılması için kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp