Civa

İnsanlar tarih boyunca civayı birçok amaçla kullanmışlardır. Örneğin; mağara çizimlerinde bir renk olarak, kozmetik amaçla, sifiliz tedavisinde ilaç olarak ve diüretiklerin bir komponenti olarak. Civa buharının solunması yoluyla oluşan zehirlenme iyi bilinmektedir ve Lewis Carrol'un Alis Harikalar Diyarında'ki "Çılgın Şapkacı" gibi titreme, jinjivit ve anormal davranışlar ile karakterlidir. Günümüzde, civa alımının ana kaynakları, civa ile kirlenmiş balıklar ve civa buharları yayan amalgam diş dolgudandır. Dünyanın bazı alanlarında, altın madenlerinde kullanılan civa, nehirleri ve akarsuları kirletti. Yer kabuğunun doğal gazı veya endüstriyel kaynaklı inorganik civa, bakteriler tarafından metil civa gibi organik bileşiklere çevrilir.

Metil civa, yiyecek zincirine girer, kılıç balığı, köpek balığı ve mavi balık gibi etobur balıklarda, civa düzeyleri yaşadıkları sudakinden bir milyon kere daha yüksek düzeylerdedir. Japonya'da Agano Nehri ve Minamata Körfezinde metil civa yayılımı ile kirlenen balıkların tüketimi ile ırak'ta metil civa içeren fungusit ile ilaçlanmış tahıldan yapılan ekmeği n tüketilmesi sonucu, toplumsal ölüm ve sakatlıklar meydana gelmiştir. Minamata olayı ile ilişkili hastalıklar, "Minamata hastalığı" olarak bilinmeye başladı.

Bunlar, serebral felç, sağırlık, körlük ve uterusta civaya maruz kalan çocuklarda büyük SSS defektleridir, Geliş-mekte olan beyin, metil civaya aşırı duyarlıdır, bu nedenle; CDC, hamile kadınların civa içerdiği bilinen balık tüketimini minimuma düşürmesini önermektedirler. Thime rosal (son zamanlara kadar bazı aşılar için koruyucu olarak kullanılmış olan ve etil civa içeren bir bileşik) ile otizm gelişimi arasında bir ilişki olduğuna dair çok sayıda yayın bulunmaktadır, ancak; thimerosal ile otizm arasındaki ilişkiye dair çok az bulgu vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp