Cinsel Organda Çıban

Cinsel Organda Çıban :

Benim cinsel organımda (vajinamda) kıl dönmesi gibi sivilceler çıkmaya başladı.

Bazen de çıban gibi çıkıyor ve canımı acıtıyor. Temizliğe büyük ölçüde önem veriyorum ama yine de biri çıkıp, biri kayboluyor. Ama izler kalıyor.

Ayrıca ne kadar temizliğime dikkat etsem de çok kötü bir koku yapıyor. Bu beni çok üzüyor. Ne yapmam gerekli?

Sanırım bir enfeksiyon sorunu bu. Bir mikrop almış olabilirsin. Mantar enfeksiyonu da olabilir. Ama böyle uzaktan, hiç kimse sana kesin bir bilgi veremez. Mutlaka bir doktora gitmelisin.

Hele bu kötü koku çok can sıkıcı! Bir an önce tedaviye girmende yarar var. Sakın bana doktora gitmeye utanıyorum, deme!

Bunu sana yakıştıramam.

'Şark çıbanı' etkisini her yıl artırıyor

Dünyada, her yıl 12 milyon kişinin yakalandığı, halk arasında 'Şark Çıbanı' olarak bilinen hastalık yeterli tedbirler alınmaması nedeniyle her yıl daha geniş kesimi etkiliyor.

ABD'nin Chicago kentindeki Rosalind Franklin Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İmmunoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kwang Poo Chang, tıp dilinde 'Kutanöz Leishmania' olarak adlandırılan hastalıkla ilgili konferans vermek üzere geldiği Hatay'da yaptığı açıklamada, "Daha çok yoksul ülkelerde, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimde, kadın ve çocuklarda görülen hastalık, tedavi edilmezse ölüme yol açabiliyor.'' dedi.

Dünyada 350 milyon insanın hastalık riski taşıdığına dikkati çeken Chang, şunları söyledi: "Şark çıbanının tedavisinde standard uygulama sağlanması için sağlık örgütleri ve bilim adamları yıllardır büyük uğraş veriyor. Tüm çalışmalara rağmen her yıl 12 milyon insan bu hastalığa yakalanıyor. Hastalığa neden olan tatarcık sinekleri, tarla farelerinin yuvaları, ağaç kovukları, harabeler, taş duvarlar, ahırlar, kümesler, duvardaki çatlak ve yarıklar içinde saklanıyor. Enfeksiyon, dişi tatarcığın ısırmasıyla bulaşıyor. Köpekler, kemirgenler ve diğer hayvanlar da konak oluşturuyorlar.''

Hastalığın kronik ve ilerleyici olduğunu, ayrıca bildirim zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Chang, "Hastalık yaralara ve kronik ülsere neden olur. Sakatlayıcı ve sıklıkla hasta kişinin ilgili uzvunun kesilmesi yanında tedavi edilmezse ölüme yol açabilir'' diye konuştu.

Hastalığın genelde yoksul kesimlerde ve hijyen kurallarına dikkat edilmeyen bölgelerde görüldüğünü belirten Chang, şöyle devam etti: "Hastalık Afrika, Orta ve Güney Amerika, Asya, Avrupa'nın güneyi ve Akdeniz'in doğusunu içeren bölgelerde yaygındır. Daha çok yoksul ülkelerde, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimde, kadın ve çocuklarda görülüyor. Çünkü, buralarda tarım ve hayvancılık alanlarında çalışan erkeklerin sayısı daha az. Ayrıca, bu ülkelerde kırsal ve ormanlık bölgelere giden turistler de risk altındadır.''

Chang, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bildirimi zorunlu olan yine sineklerle bulaşın 6 hastalık içinde en az desteği Şark Çıbanı'na verdiğini, ciddi ve köklü mücadele için desteğin artırılması gerektiğini söyledi. Türkiye'ye 1994 yılından bu yana gelerek çeşitli üniversitelerde konferanslar verdiğini ifade eden Chang, başta Şanlıurfa olmak üzere, Osmaniye, Hatay, Antalya, Aydın, Diyarbakır gibi illerde hastalığın yoğun görüldüğünü, Sağlık Bakanlığı'nın tedavide en etkili iki ilacı ücretsiz dağıtılmasının isabetli olduğunu kaydetti. Chang, hastalıkla ilgili olarak alınması gereken önlemleri şöyle açıkladı: "Hastalıkla ilgili tarama yapılmalı. Taşıyıcılar ve vektörlere yönelik, sinek mücadelesi ile birlikte başıboş köpekler ve kemirgenlere karşı mücadele başlatılmalı. Tuvaletler sürekli ilaçlanmalı, varsa bataklıklar kurutulmalı, gübrelikler kaldırılmalı. Sağlıklı içme suyu sağlanmalı. Hastalık, yeni bilimsel gelişmeler çerçevesinde bütün yönleriyle sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara anlatılmalı. Hastalığın görüldüğü illerde Şark Çıbanı Tanı ve Tedavi Merkezleri oluşturulmalı.''

Mahallî hastalıklara tedbir alınmalı

Dişi kum sineklerinin (tatarcık, yakarca) kan emme işlemi sırasında insanlara bulaştırdığı şark çıbanına, dünyada 20 milyondan fazla insan müptela.

Her yıl yaklaşık 400 bin kişi şark çıbanı çıkarıyor. Yaklaşık 350 milyon insanı da risk altında bulunduran şark çıbanı, sağlık görevlilerini alarma geçirmiş durumda. Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü'nden alınan verilere göre ülkemizde şark çıbanın değişik türleri mevcut.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp