çıkıklar hangi çeşit eklemlerde daha sık görülür

Çıkıklar

Bir eklemi oluşturan kemiklerden bir veya hepsinin birbiri üzerinde yer değiştirerek normal eklem ilişkisinin değişmesine "ÇIKIK"denir.
Çıkık ile eklem kapsülü denen eklemi çevreleyen zar bağları da yırtılabilir. Bu ise sık sık çıkıklara, burkulmalara yol açar. Çıkık olan eklemde ağrı, şişlik, hareket sınırlılığı vardır. Çıkık eklemi bükme ile eklemin tekrar eski çıkık durumuna geldiği görülür.

Dikkat Edilecekler

-Çıkık olan eklemi yerine koymaya çalışmayınız.
-Kırıkta olduğu gibi çıkık eklemi bir şekilde tespit ediniz.
-Çıkıktan şüphelendiğiniz zaman eklemde ve onun yanındaki kemiklerde kırığın, eklem bağında yırtığın da olabileceğini unutmayınız.

Yapılması gerekenler

-Çıkık eklem üzerinde yarım saat havluya sarılı buz torbası koyunuz.
-Kalp seviyesinin üzerinde tutunuz.
-En yakın sağlık merkezine götürünüz.

Tekrarlayan Omuz Çıkıkları
İlk omuz çıkığı genellikle oldukça büyük bir travmayla olur. Yeterli tedavi olmuş veya olmamış kişilerde ikinci ve sonraki çıkıklar şaşırtıcı derecede kolay olabilir. İlk çıkık sonrası tedavi kurallarına uygun yapılmış bile olsa yeniden çıkma olasılığı vardır. Özellikle ilk çıkık 20 yaş altında olmuşsa % 80 nin üzerinde yeniden çıkık olasılığı vardır. 40 yaş sonrası ilk omuz çıkığı geçiren hastalarda tekrarlayıcı çıkık oranı %20 lere iner.

İlk çıkık sırasında omuz sabitliğini sağlayan dokuların bir kısmının iyileşememesi yeniden çıkığa neden olur. Bunlardan en sık görüleni labrum denen kıkırdak desteğin kemiğe yapışma yerinden ayrılmasıdır. (omuz anatomisine bakınız) Ayrıca omuz kapsülündeki gevşemede ana nedenlerdendir. Ayrıca humerus kemiğinin başındaki defektlerde sorumlu tutulmaktadır. Bu problemlerin onarıldığı cerrahi müdahaleler sonrası bile yeniden çıkıklar görülebilmektedir.

Tekrarlayan çıkıklar omuz ekleminde bozulma ve kireçlenmelere neden olurken omuz çevresi adele ve tendonlarda kalıcı hasarlar oluşturabilir. Ayrıca beklenmeyen zamanlarda oluşan omuz çıkıkları ek sakatlıklara da neden olur. Bütün bu nedenlerle tekrarlayan omuz çıkıklarında cerrahi tedavi önerilir.

Çıkık, dışardan gelen bir etki sonucu eklem bütünlüğününbozulması sonucu eklemin kapsülünün içinden çıkması şeklinde tanımlanır. Çıkık olan bölgede şekil bozukluğu, hareket kaybı, ağrı, hassasiyet, şişme, morarma gibi belirtiler görülür. Kırıklarda olduğu gibi çıkık oluşması durumunda da eklemi oluşturan ve eklemin hareket etmesine neden olan kemiklerin sabitlenmesi gerekir. Çıkan bölgenin şeklini bozmadan, bulunduğu biçimde sabitleme yapılması gerekir. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey, çıkan eklemin kesinlikle yerine oturtmaya çalışılmamasıdır. Çıkığın yerine oturtulma işlemi mutlaka tıbbi yardım personeli tarafından yapılmalıdır. Bilgi ve beceri açısından donanımsız kişilerce yerine oturtulmaya çalışılan çıkıklarda damar-sinir sıkışmaları meydana gelebilmekte ve eklem bağlarında zedelenmeler oluşabilmektedir. Çıkık en sık omuz ekleminde görülmekle birlikte, spor yaralanmalarında kalça çıkığı da zaman zaman karşımıza çıkmaktadır. Omuz çıkığı durumunda omuz eklemi ve eklemi meydana getiren kemikler omuz askısı ile sabitlenerek hastaneye ulaştırılır. Kalça çıkığı durumunda ise, yaralı kesinlikle sırtüstü yatar pozisyonda ve bacakları bel hizasına kadar sabitlenerek hastaneye ulaştırılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp