Çıbanlar Ve Sivilceler Nasıl Geçer?

Çıbanlar Ve Sivilceler Nasıl Geçer? :

ÇIBAN NASIL GEÇER

Vücudun herhangi bir yerinde biriken irine çıban denir. Genellikle yüzeysel bölgelerde, yüz, burun, kulak, göz kapakları, ense, kafa derisi, boyun, bacaklar, kaba etler ve giysilerin sürtündüğü yerlerde sık görülsede iç organlarda da görülmesi olasıdır. Stafilokok denilen bakterinin, bir kılın çıkış borucuğundan içeri girip yağ bezesine bulaşmasıyla oluşan bir deri hastalığıdır. Zamanla bu yağ bezelerinin hücrelerde parçalanmasıyla yalancı bir kese meydana gelir. İçerden gelen sızıntılar bu kesenin büyümesine neden olur.

Çıban önce küçük bir sivilce gibi başlar ve çok ağrılı olur.

Gittikçe etrafı kızarır ve bir süre sonra büyüyerek bir kabartı meydana gelir. Bu kabartının içinde beyaz bir cerahat toplanır ve buna çıban özü denir. Göz kapaklarında ve kirpiklerin diplerinde çıkan çıbana arpacık denir. Göz kapağı, burun ve kulak gibi yerlerde çıktığında daha fazla acı verici olabilir.

Çıbanı sıkmak iltihabın yayılmasına neden olacağı için kesinlikle çok sakıncalıdır. Çabuk baş vermesi için üzerine sıcak suya batırılmış bez konulur. Sıcak ağrının da azalmasını sağlar
Kan çıbanı, şirpençe, şark çıbanı, kör çıban gibi çeşitleri vardır. Homeopati tedavisi ve heparsulf adlı madde oldukça faydalıdır. Papatya, limon, lavanta ya da kekik suyu ile yapılan ılık kompres de tedavi edicidir. Çıbanın daha çabuk geçmesi için tarçın ve kekik çayları içilerek, sarımsak tüketilerek vücuttaki toksin birikimi azaltılır ve bağışıklık sistemi güçlendirilmiş olur. Ayrıca güzel avrat otu yeni çıkmış çıbanların geçmesine yardımcıdır.

Kimlerde Görülür

Kötü beslenenlerde, bünyesi zayıf olanlarda, alkoliklerde, kansızlık sorunu olanlarda, çok yağlı yemek yiyenlerde ve şeker hastalarında daha sık görülür. Uyuz ve egzama gibi deri hastalığı bulunanlarda da daha sık çıban görülebilir.

Tedavisi Nedir?
Çıban genellikle kendiliğinden patlar ya da küçük bir cerrahi müdahale ile içi boşaltılır. Üstü antiseptik eriyiklerle temizlendikten sonra bezle sarılarak temizliğine özen gösterilmelidir. Ayrıca antibiyotik kullanmak ve antibiyotikli pomatlar sürmek de gereklidir.İlaç tedavisine alternatif olarak çıbanın üzerine zeytinyağı sürmekte faydalıdır. Ayrıca bal ile un karıştırılıp lapa haline getirilerek sürüldüğünde daha çabuk olgunlaşır.

Ben yaşlı bir avcıyım ve yaşlı bir kızılderiliden şu tarifi aldım. Bu tarif çıbanlarımı iyileştirdi. Her yıl bu çıbanlardan dolayı çokdertliydim. Bazen bir seferde 1 ila 14 tane çıban çıkardı. Huş ağacının iç kabuğunu alın ve bir çay bardağı kadarını bir litre suya ekleyin. Bir kaç dakika kaynatın ve su yerine bunu için.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp