çıban sıkma

Çiban 12 :

ÇIBAN

Deride değişik büyüklükte olabilen cerahatli (iltihabi) kabartılara genel anlamda verilen isim. Sağlıklı bir insanın normal derisi, değişik birçok bakteriye karşı tabii olarak bağışıktır. Birçok bakteri, derinin üst tabakasının altına inemediği gibi kıl kökünün de üst kısmından derine inemez. Burada çoğalır.Derinin direnci kırıldığı zaman veya darbeler sonucunda bu bakteriler iltihap yaparlar.

Menekşe

Menekşegiller familyasından, çiçekleri çoğunlukla mora yakın renkte olmakla birlikte, mavi, sarı, beyaz, pembe ve daha değişik renkli çiçekler açan türleri de olan otsu bir bitkidir. Yaprakları yürek biçiminde ve hemen hemen sapsızdır. Genellikle az veya çok koyu renkli olur. Menekşenin çiçeği, yaprakları ve kökleri A ve C vitamini açısından zengindir. Menekşe kökü lapa haline getirilerek çıbanın üzerine sarılır.

Keten tohumu

Yaklaşık yarım metre kadar yükseklikte, mavi renkte çiçekler açan otsu bir bitki olan ketcn bitkisinin liflerinden iplik elde edilir, keten tohumları ise yağı ve tıbbi etkileri için kullanılır. Kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri ile bol miktarda protein, vitamin ve mineral içerir. Çıbanın üzerine keten tohumu lapa yapılarak sarılır.

Turp

Turpgiller familyasından, yaprakları karşılıklı,çiçekleri beyaz, sarı veya mor renkte ve salkım durumunda bir bitkidir. Meyvesi acımsı ve etlidir. Beyazturp, kırrmzrturp, karaturp, yabanturbu, bayırturbu gibi türleri vardır. İçeriğinde C vitamini, kükürt ve iyot vardır. İçeriğinde C vitamini, kükürt, iyot, B1, B2 vitaminleri ile çeşitli mineraller vardır. Çıban sıcak su ile pansuman yapılır. Ardından dilimlenmiş turp, çıbanın üzerine sarılı

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp