Çene Estetiği

Çene Estetiği :

Türk Dişhekimleri Birliği Başkaný Prof. Dr. Taner Yücel, Kalp Haftasý dolayýsýyla yaptýğý yazýlý açýklamada, Dünya Sağlýk Örgütünün, diş çürüğü ve diş eti hastalýklarýný, kardiyovasküler hastalýklar başta olmak üzere, genel sağlýğý tehdit eden enfeksiyonlar arasýnda saydýğýný ifade etti.

Diş çürüğü ve diş eti hastalýklarýna neden olan bakterilerin, kalp ve damar hastalýklarýný yüksek risk faktörü ile tehdit ettiğine dikkati çeken Yücel, şu bilgileri verdi:

"Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalýğý ve Risk Faktörleri çalýşmalarýna göre ülkemizde yaşý 20‘nin üzerinde olan her bin erkekten 90‘nýnda ve kadýnlarýn 71‘inde kalp ve damar hastalýğý mevcut. Kalp damar hastalýklarýnda enfeksiyöz nedenler yüksek risk faktörü olarak değerlendirilirken diş çürüğü ve diş eti hastalýklarýna neden olan bakteriler bu açýdan büyük önem taşýmaktadýr. Kronik diş eti hastalýğý ve çürük enfeksiyonlarýnýn kalp ve damar hastalýğý açýsýndan risk faktörü olabildiği ileri sürülmektedir."

Çürük ve diş eti hastalýğýna neden olan bakterilerin, kan dolaşýmýna katýlarak kalp dokularýna kadar taşýnabildiğini kaydeden Yücel, "Bu durum, ne yazýk ki yüksek ölüm oranýna sahip olan bakteriyel endokardit ile sonlanabilmektedir. Diş fýrçalama, diş ipi kullanma gibi diş eti kanamasýna neden olan basit işlemlerin bile bu bakteriyemi (kan zehirlenmesi) riskini arttýracağý düşünülürse dişlerin yüzeylerinde biriken bakteri plağýnýn nasýl potansiyel bir tehdit oluşturabildiği gözardý edilmemelidir" ifadelerini kullandý.

Yücel, kalp ve kapak hastalýğý olan kişilerde dental işlemler sýrasýnda söz konusu mikroorganizmalarýn damar yolu ile yayýlmasýný engellemenin önem taşýdýğýný belirterek, hastalarýn, dental girişimleri öncesinde diş hekimlerini rahatsýzlýklarý konusunda bilgilendirmeleri gerektiğini vurguladý.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp